Vyberte meno dieťatku (Emil)

Vyberte meno dieťatku (Emil)
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2015-01-31 10:30:03 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aký je dnešný oslávenec Emil?

Mužské meno Emil má latinský pôvod a v preklade znamená "horlivý", "pracovitý". Nositeľov tohto menej zaužívaného mena oslovujeme Emil, Emilko.

Emilovia sú introverti. Miestami unikajú zraňujúcej skutočnosti do svojho podvedomia. Majú výraznú fantáziu. Nie sú obzvlášť nadšení štúdiom. V dospelosti sa realizujú prevažne ako herci alebo manažéri. Od života očakávajú niekedy nemožné a majú kolísavú vôľu. Emilkovia sú večné deti, ktoré treba sformovať a dodať im potrebnú rovnováhu aj sebadôveru. Vedia vyvinúť úsilie, ale sa aj tváriť ako mŕtvi, ako orgován, ich rastlinný totem, keď očakáva jar. Pokiaľ ide o ich zdravie, majú citlivejší žalúdok.

Emilov ovplyvňujú planéty Mars a Pluto. Ich šťastné farby sú modrá a ružová. Ochranné rastliny bazalka a puškvorec, ochranné kamene rubín a diamant.

Básnik, prekladateľ, publicista, autor štúdií, úvah, recenzií EMIL BOLESLAV LUKÁČ, architekt EMIL BELLUŠ, otec a syn, obaja herci, syn aj pedagóg EMIL HORVÁTH st. a EMIL HORVÁTH ml., slovenský autor venujúci sa angelológii - vednej oblasti, zaoberajúcej sa existenciou anjelov, duchovných bytostí medzi Bohom, hmotným svetom aj človekom - autor spisu Angelológia dejín EMIL PÁLEŠ. Mesto Leopoldov sa môže hrdiť dvoma nositeľmi mena EMIL: jedným je bývalý krasokorčuliar, medzinárodný rozhodca pre všetky krasokorčuliarske kategórie, ale aj hlavný organizátor Medzinárodnej výstavy Flóra Bratislava EMIL SKÁKALA (1922-1990). Akademický maliar EMIL PAULOVIČ (1922-2004) je druhým rodákom, na ktorého môže byť Leopoldov hrdý: v meste je po ňom nazvaná ulica i Galéria EMILA PAULOVIČA. Ďalej, český atlét EMIL ZÁTOPEK, francúzsky románopisec, dramatik a literárny kritik, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov naturalizmu ÉMILE ZOLA, francúzsky sociológ, pokladaný za "otca" modernej francúzskej sociológie ÉMILE DURKHEIM - to je len niekoľko mužov, ktorí nosia alebo nosili meno pripadajúce v slovenskom kalendári na posledný deň v januári.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia