Vyberte meno dieťatku (Gašpar)

Vyberte meno dieťatku (Gašpar)
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-29 10:30:33 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aký je dnešný oslávenec Gašpar?

Gašpar je novozákonné mužské meno z Orientu s pôvodným významom "nesúci poklad". S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame ojedinele.

Gašparovia by nevedeli žiť bez pevného cieľa, v materiálnej alebo duchovnej oblasti. Niekedy sa správajú nevšímavo a neprístupne. Pôsobia dojmom ťarbavosti podobne ako ich totemové zviera slon.

Títo muži preferujú kariéru. V práci sú suverénni, nekompromisní, vedia poriadne "zabrať" a dosahujú adekvátne výsledky. Odmietajú pritom slabosti iných a najavo dávajú iba tie city, ktoré chcú. Gašparovia žijú životom náročným na zdravie. Z pohľadu zdravia sú ich "slabými" miestami kosti a pečeň.

Ich obľúbené farby sú zlatá a hnedá, ochranné rastliny púpava a prvosienka, ochranné kamene krištáľ a ónyx.

SVÄTÝ GAŠPAR BERTONI, rodák z talianskej Verony, viedol apoštolát medzi mládežou, za svätého ho vyhlásil 1. novembra 1989 pápež Ján Pavol II. S menom GAŠPAR sa stretávame aj na sviatok Zjavenia Pána, na svätých omšiach sa vtedy požehnáva voda, soľ a krieda. Následne kňazi záujemcom pokropia príbytok svätenou vodou a na veraje dverí napíšu: G+M+B, čo podľa tradície označuje začiatočné písmená troch kráľov GAŠPARA, Melichara a Baltazára. Na veraje dverí písali aj písmená C+M+B, čo znamená: Christus Mansionem Benedicat - Kristus nech žehná tento dom.

Predstaviteľ slovenskej obrodeneckej kultúry štúrovského hnutia, organizátor kultúrneho života 19. storočia, otec myšlienky organizovania národných výstupov na Kriváň, spisovateľ, vydavateľ GAŠPAR FEJÉRPATAKY-BELOPOTOCKÝ, ktorý 1. novembra 1829 otvoril v Liptovskom Svätom Mikuláši prvú verejnú knižnicu na území Slovenska a nazval ju Slovenská požičiavacia bibliotéka. Teraz v Liptovskom Mikuláši majú Liptovskú knižnicu GAŠPARA FEJÉRPATAKY-BELOPOTOCKÉHO.

Gymnaziálny rektor v Levoči, košický rodák GAŠPAR HAIN. Ten vo svojej Levočskej kronike uviedol, že dedina Sásov bola postavená na mieste, na ktorom podľa tradície už v roku 1190 stál ženský kláštor s kostolom (dnešné nádvorie kežmarského hradu).


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia