Vyberte meno dieťatku (Ema)

Vyberte meno dieťatku (Ema)
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2015-01-30 10:30:22 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aká je dnešná oslávenkyňa Ema?

Ženské meno Ema má nemecký pôvod a v preklade znamená "veľká", "silná". Nositeľky tohto na Slovensku  populárneho mena oslovujeme Emka, Emina, Emuška.

 Ema sa vyznačuje silnou empatiou a činorodosťou. Takmer nikdy sa neuchýli k nepríjemným sporom. Rozvetvenosť jej osobných dispozícií je široká. Emy sú aj pozorné a taktné. Rady pomáhajú iným, svojimi problémami sa pritom veľmi nezaoberajú. Mali by si dávať pozor na nervový systém.

Ich obľúbené farby sú zelená, biela a modrá, ochranné rastliny medovka a baza, ochranné kamene smaragd, tyrkys, rastlinným totemom je upokojujúca a utišujúca lipa.

Pre Slovákov bude najznámejšou azda šlabikárová či čítanková EMA z vety: EMA MÁ MAMU A MAMA MÁ EMU. EMU S MAMOU nájdeme nielen v šlabikári z roku 1983 od autorského kolektívu Juraj Brťka, Margita Nemčíkova, Ida Štefániková a Lýdia Virgovičová, ale pamätajú si ju aj mnohí z tých, čo mali čítanku pre prvý ročník základných deväťročných škôl (ZDŠ) z roku 1960. Aj tá vznikla pod vedením Juraja Brťku. Vladimír Michalička z Múzea školstva a pedagogiky v Bratislave sa nenazdáva, že by sa tá veta dala niekomu autorsky prisúdiť, ale priznal: "Rozhodne však platí, že Brťkov šlabikár túto vetu spopularizoval, až zľudovela."

Meno EMA nájdeme aj v titule rozprávkovej knihy pre deti českej autorky Petry Branuovej a ilustrátora Tomáša Řízeka EMA A KOUZELNÁ KNIHA.

EMA je aj anglická skratka Európskej agentúry pre lieky (The EUROPEN MEDICINES ANGENCY, EMA), ktorú niektoré slovenské zdroje označili aj ako Európsku liekovú agentúru. Ide o decentralizovaný orgán Európskej únie so sídlom v Londýne a jej hlavným poslaním je prispievať k ochrane a podpore zdravia verejnosti a zvierat formou hodnotenia aj kontroly liekov určených pre ľudí a vo veterinárstve.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia