Vyberte meno dieťatku (Klára)

Vyberte meno dieťatku (Klára)
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-29 09:05:50 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aké sú dnešné oslávenkyne Kláry?

Ženské meno Klára je svätecké, má latinský pôvod a vo voľnom preklade znamená "jasná, svetlá, slávna". Nositeľky tohto mena oslovujeme Klárika, Klárka. V súčasnosti sa na Slovensku vyskytuje meno Klára skôr v populárnej talianskej verzii Chiara.

Kláry sú neposedné a rozmarné. Prevláda v nich schopnosť rýchlo vyriešiť problém. Sú plné dôvtipu a neznesú, aby v živote hrali "druhé husle". Nemožno o nich povedať, že štúdium ich nadchýna. Oslovuje ich cestovanie, preto sú z nich prevažne sprievodkyne alebo spravodajkyne. Celý život majú sklon blysnúť sa pred ľuďmi, ľahko sa zamilujú.

Klárky sú vitálne aj odolné. Sú aj maškrtné, čo sa im môže vypomstiť na hmotnosti. Viac ako sladkosti im prospejú špargľa, hrozno, broskyne a výrobky zo sóje. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú modrá a biela. Ochranné rastliny fialka a mäta, ochranné kamene achát a zafír.

Svätá KLÁRA z talianskej obce Montefalco pri Perugii, ktorá vstúpila do kláštora ako šesťročná, lebo chcela nasledovať príklad svojej sestry Giovanny, svätá KLÁRA z ASSISI, ako aj zakladateľka Hnutia Fokolare, dôležitá osobnosť s vplyvom na laický katolicizmus a ekuménu na medzinárodnej scéne CHIARA LUBICHOVÁ (1920-2008), ďalej slovenská prozaička, publicistka, autorka literatúry pre deti a mládež, najprekladanejšia slovenská autorka KLÁRA JARUNKOVÁ, slovenská akademická výtvarníčka KLÁRA ŠMÍDOVÁ i česká herečka KLÁRA ISSOVÁ - tieto i ďalšie ženy s menom KLÁRA alebo CHIARA majú sviatok podľa slovenského kalendára 29. októbra. O istej KLARE naspievala pieseň česká skupina Chinaski.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia