To, ako tento ocko uspáva dcérku, vás rozosmeje

To, ako tento ocko
Ilustračné foto
Zdroj: youtube.com
2014-09-13 12:01:41 |

Byť rodičom nie je ľahká úloha. Niektoré dni sú úplne vyčerpávajúce. A ako to dopadne, keď sa unavený ocko podujme uspať dcérku, ktorá nie je unavená ani náhodou?

Snaha sa cení. Pravdepodobne to si povedal otecko, ktorý sa rozhodol pomôcť manželke a uspať malú dcérku sám. Prvý pokus, uložiť ju, zhasnúť a potichu sa vytratiť z izby, zlyhal. Vynaliezavý tatino to však nevzdal a povedal si, že pôjde  teda  nezbedníčke vlastným príkladom. Na rozdiel od dcérky, ktorú spánok vôbec nelákal, sa mu v jej postieľke tak zapáčilo, že... No, veď pozrite si sami ako jeden ocko dokáže uspať dieťa...

 

 

Máte doma podobné dieťa a uspávanie je pre vás nočnou morou? Vyskúšajte niektorý z týchto tipov, s ktorými majú dobré skúsenosti iní rodičia:

1. Zohrejte postieľku teplým uterákom

Deti, ktoré nespávajú v zavinovačke alebo perinke, sa môžu na matraci cítiť nepohodlne. Lekári odporúčajú nepoužívať do jedného roka pod bábätká deky, namiesto toho je lepšie zvoliť pyžamko alebo bavlnenú plienku.  Niekomu sa osvedčilo, najmä v takýchto nepríjemných upršaných a zimných dňoch, nahriať uterák (napríklad fénom) a položiť ho niekoľko minút pred uložením drobčeka, na matrac v postieľke. Nezabudnite ho však zobrať pred tým, než dáte do postieľky dieťatko.

2. Izbu vždy vyvetrajte a minimalizujte prach  

Bojuje drobec v noci s upchatým nosom? O prebdených nociach pre zatekajúce soplíky by vedela rozprávať asi nejedna mamina. Niekedy môžu mať tieto problémy na svedomí aj alergény. Odstráňte preto zo spálne plyšové hračky, kvetiny, na ktoré by mohlo byť dieťa alergické, rôzne chlpaté deky a nedovoľte v izbe s malým dieťatkom spávať domácemu miláčikovi. Izbu by sme mali pred spánkom vyvetrať tak, že naplno otvoríme okno na päť minút.

3. Pri uspávaní sa striedajte

S bábätkom trávi zvyčajne viac času mama. Večerné ukladanie na spánok je presne tým momentom, kedy si môžu drobčekov užiť aj ockovia. Ak dieťa od malička naučíte, že nezaspáva vždy iba pri mame, nebude mať s prítomnosťou otca problém ani v období tzv. separačnej úzkosti a vybudujú si spolu pevnejší vzťah. Okrem toho, každej mame pomôže, keď si vie utrhnúť chvíľu času na seba.

4. Upokojujte dieťa počas dňa

Deti majú tendenciu spať horšie, ak mali zlý deň. Stáva sa im to rovnako ako dospelým. Maznajte sa s dieťatkom a upokojujte ho tak často, ako je to možné už počas dňa, aby nezaspávalo podráždené.  

5. Otec ako terapeut

Hlbší mužský hlas vraj pôsobí na mrzuté dieťa upokojujúcejšie ako ženský. Ak sa bábätko prebudí uprostred noci s plačom, môže si ocko toto tvrdenie odskúšať v praxi. Funguje to tak, že otec si ľahne, položí si dieťatko na hrudník a bradu oprie o jeho hlávku. Potom potichu hmká, spieva alebo rozpráva. Tieto zvuky rezonujú na hlbšej úrovni ako mamine a vibrácie z toho vznikajúce uvedú bábätko ľahšie znovu do spánku.

6. Buďte flexibilní

Len preto, že jedna metóda sa vám osvedčila pri staršom potomkovi alebo vám ju poradila kamarátka, nemusí vôbec zafungovať. Prípadne, ak sa vám pomocou jedného spôsobu podarilo uspať dieťa včera, dnes to môže byť inak. Nebojte sa zmeniť rutinu, ak doteraz účinná už prestane fungovať a vyskúšajte niečo nové. Častokrát na prvý pohľad nezmyselné rady sú práve tými, ktoré na naše dieťa zaberú.

7. Používajte rôzne spánkové asociácie

Nenaučte bábätko zaspávať vždy iba na prsníku alebo pri hojdaní. Akákoľvek zmena bude potom pôsobiť veľmi rušivo a nedokáže zaspať. Pri uspávaní striedajte hojdanie, kŕmenie, spievanie a podobne, aby sa dieťatko nefixovalo iba na jeden spôsob zaspávania.

8. Ak treba, zmeňte čas spánku

Ak má drobec so zaspávaním či prebúdzaním v noci problémy, možno ho ukladáte príliš skoro alebo naopak, príliš neskoro. Posuňte na pár dní uspávanie dopredu alebo dozadu a uvidíte, či to nezaberie.

9. Dajte dieťaťu čas

Rozhodli ste sa naučiť dieťa spávať vo vlastnej posteli a nejako sa vám nedarí? Nečakajte, že to pôjde len tak. Začnite postupne, spočiatku od dieťatka odbehnite len na pár minút, neskôr čas predlžujte, až si zvykne, že dokáže zaspať aj bez vašej prítomnosti. Vždy sa však pomaznajte, zaspievajte mu, prečítajte knižku...

Ak sa mu vo vlastnej posteli páčiť aj tak nebude, nenúťte ho spávať bez vás. Mnohí odborníci tvrdia, že spoločné spanie detí s rodičmi do veku piatich rokov alebo do nástupu do školy, dáva drobcom väčšiu emocionálnu istotu a sú v živote spokojnejšie. O pár rokov si nespomeniete na to, ako ste sa tlačili v jednej posteli a boli ste neustále dokopaní, ale na sladkú vôňu svojho dieťatka, ktoré vedľa vás blažene oddychovalo. Nebojte sa, príde čas, keď o spanie vo vašej posteli už nebude mať záujem ani náhodou...


Foto: youtube.com
Zdroj: familyshare.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia