Predíďte tragédii poľského otca, ktorý zabudol dieťa v aute

Predíďte tragédii poľského otca,
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-06-12 12:01:30 |

Pravdepodobne aj k vám sa dostala správa o otcovi z Poľska, ktorý zabudol na dlhých osem hodín svoju dcérku v rozhorúčenom aute. Ste si istí, že vám sa to stať nemôže?

Pri čítaní správ z Ameriky, Austrálie či iného konca sveta, že niekto nechal dieťa v rozhorúčenom zamknutom aute, si len poklepeme po čele. Nám by sa predsa niečo také nemohlo stať. V skutočnosti sa to môže stať každému. Rovnako ako 40-ročnému Poliakovi, ktorý mal v utorok ráno cestou do práce výnimočne odviesť triapolročnú dcéru Oliwiu do škôlky, no automaticky si to zamieril k továrni kde pracoval a tiché dievčatko zabudol na zadnom sedadle. Prišiel na to až po skončení osemhodinovej šichty, keď sa chcel vrátiť domov. Výsledkom je zbytočná smrť malého anjelika a zničené životy celej rodiny. Našťastie, podobné tragédie sa neodohrávajú každý deň, ale nie sú ani úplne výnimočné.

Zdá sa to neuveriteľné, no napríklad v USA podľa štatistík zomrie dieťa ponechané v rozhorúčenom aute každých desať dní. Vlani ich tam takto prišlo o život 44, v tomto roku už za veľkou mlákou zbytočne zomrelo sedem detí. K tragédii niekedy príde aj po pár minútach, lebo teplota v stojacom aute pri horúcom počasí môže vystúpiť aj o 20 a viac stupňov ako je vonku.

Ak by ste sa spoliehali na otvorené okná, zabudnite na to. Takéto „vetranie“ dieťatku nepomôže. Preto NIKDY neopúšťajte svoje dieťa v aute ani na minútu. Detský organizmus sa ohrieva tri až päťkrát rýchlejšie ako organizmus dospelého človeka a je omnoho viac náchylné k prehriatiu.

Podľa celosvetovej organizácie Safe Kids Worldwide (Bezpečnosť pre deti na celom svete), ktorá sa zameriava na prevenciu úrazov a zbytočnej smrti detí, v celosvetovom meradle ročne zomrie 38 detí jedným z týchto troch spôsobov:

52 percent - dieťa zabudne v aute opatrovateľka

29 percent - dieťa sa hrá v aute bez dozoru

18 percent - dieťa ponechá v aute dospelý zámerne

Čo môžete urobiť pre to, aby sa vám podobná tragédia nestala?

Keď nie ste v aute, vždy ho zamknite, aby sa dieťa do neho nedostalo. Kľúče a diaľkové ovládače na otváranie auta odkladajte na miesto, ktoré je mimo dosahu detí.

Ak veziete so sebou dieťatko, vždy si dajte na zadné sedadlo nejakú vec, ktorú budete určite potrebovať, napríklad kabelku, kufrík s notebookom či mobil. Obzvlášť dôležité je to vtedy, ak bežne dieťatko so sebou nevozievate.

Ak výnimočne veziete dieťa do jasiel, škôlky či školy, dohodnite sa s partnerom, že sa telefonicky spojíte, aby sa ten druhý uistil, že ste ho na dané miesto dopravili.

Keď vidíte v nejakom aute samotné dieťa, volajte políciu. Jeden hovor môže zachrániť život.

 

Väčšina ľudí pravdepodobne otca, ktorý zabudol dcérku v aute odsúdi, no možno je na zamyslenie aj komentár, ktorý zverejnil na facebooku Martin Poliačik:

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk, youtube.com
Zdroj: greenvilleonline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia