Starší otcovia riskujú zdravie detí

Starší otcovia riskujú zdravie
Ilustračné foto
Zdroj: fieldnotesfromfatherhood.com
2014-02-28 00:01:19 |

S plánovaním potomstva nečakajte pridlho. Vedci totiž zistili, že čím sú otcovia starší, tým sa zvyšuje riziko, že ich deti budú mať psychiatrické problémy.

Americkí a švédski vedci sa v novej štúdii opierali o údaje, ktoré zozbierali od 2,6 milióna Švédov narodených medzi rokmi 1973 až 2001. Ich otcov rozdelili do dvoch skupín – 20 až 24 ročných a 45 ročných a starších. Zistili, že s pribúdajúcim vekom sa riziko psychiatrických ochorení detí zvyšovalo. Neznamená to však, že by starší muži plodili choré deti. Štatisticky ide o veľmi malé riziko. Zo skúmanej vzorky len jedno percento detí trpelo autizmom, poruchami pozornosti, hyperaktivitou či bipolárnou afektívnou psychózou. Menej ako štyri percentá malo schizofréniu, stali sa obeťami rôznych závislostí alebo sa pokúsili o samovraždu. Najčastejšie však boli ťažkosti pri štúdiu.

V spomínanom jednom percente detí trpiacich nejakou psychickou poruchou však bolo zaujímavé porovnanie veku ich otcov. U tých starších bolo až 25-násobne väčšie riziko mániodepresie, 13-násobne vyššie riziko ADHD (porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou), trikrát viac prípadov autizmu. „Nie je dôvod na paniku, neznamená to, že by starší muži nemali mať deti,“ hovorí napriek tomu molekulárny genetik Simon Gregory, ktorý pôsobí na americkej Duke University. Vedci zatiaľ nedokážu určiť, aký vek je u mužov „bezpečný“ na plodenie detí. Zvýšené riziko ochorení vysvetľujú tým, že aj keď sa spermie tvoria neustále počas celého života muža, pri každom delení buniek nevyhnutných pre vznik nových spermií sa môžu vyskytnúť mutácie.


Foto: fieldnotesfromfatherhood.com
Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia