Ach, tie zúbky! Viete, ako sa správne starať o chrup do troch rokov dieťaťa? Zubná lekárka v tom má jasno

Zdroj: MDDr. Alena Capíková
Zdroj: MDDr. Alena Capíková
2024-02-01 11:00:00 |

MDDr. Alena Capíková aktuálne pôsobí ako zubná lekárka na východnom Slovensku, konkrétne v mestách Sobrance a Kráľovský Chlmec. Venuje sa prevažne konzervačnej stomatológii a nemalú časť jej pacientov tvoria práve deti v rôznych vekových kategóriách. Podľa jej slov je ošetrovanie detí je veľmi dynamické a najväčšou odmenou je ako pre ňu, tak aj celý tím zubnej ambulancie, ak dieťa, ktoré k nim vchádza so strachom, odchádza so širokým a nefalšovaným úsmevom. Požiadali sme ju preto o niekoľko rád, ako postupovať v starostlivosti o detský chrup do veku troch rokov.

Aká je starostlivosť o ústnu dutinu dojčiat a batoliat všeobecne?

Prerezávanie prvých zúbkov začína zhruba okolo 6. mesiaca dieťaťa, no môže to byť aj skôr, prípadne oveľa neskôr. Je to veľmi individuálne, preto nie sú na mieste žiadne obavy, ak poradie prerezania úplne tabuľkovo nesedí. Kľúčové však je, aby rodičia s čistením zúbkov začali okamžite s prvým prerezávajúcim sa zubom. To znamená, že zub čistíme hneď, ako v ústach vidíme malú belavú čiarku.

Aká je vhodná pomôcka na čistenie prvých zúbkov? Odporúča sa použitie zubnej pasty?

Ja odporúčam na čistenie prerezávajúcich sa zúbkov jednozväzkovú, tzv. single kefku, nakoľko takáto kefka má ideálny tvar a veľkosť, vďaka čomu umožňuje pomerne jednoduché čistenie a manipuláciu. Gumenný náprstok neslúži na čistenie, slúži iba na masírovanie ďasien. Nemá totižto vhodné štetinky, ktoré ako jediné dokážu spoľahlivo mechanicky očistiť zubný povlak. Platí pravidlo, ktoré každý zubár veľmi rád prízvukuje - čistý zub sa nepokazí. U detí do 3 rokov nie je potrebná zubná pasta, nakoľko povlak je možné odstrániť jedine mechanicky - štetinkami na kefke. Pokiaľ však po nejakej z rôznych dôvodov siahame, je treba hľadať zubnú pastu odporúčanú pre deti v danej vekovej kategórii.

Odporúčajú sa u malých detí aj medzizubné pomôcky?

U väčšiny detí je mliečny chrup značne medzerovitý, čo môže spôsobiť na jednej strane nadmerné zachytávanie potraviny, no na druhej strane aj ľahké “vyplavenie” potravy z medzizubného priestoru. V tomto veku odporúčam použitie tzv. šabličky. Pri príliš širokých medzizubných priestoroch môžu rodičia siahnúť po medzizubnej kefke vhodnej veľkosti. S určením veľkosti im pomôže ich zubný lekár alebo dentálna hygienička. Nikdy nenechávame dieťatko čistiť si zuby bez dozoru!

Malé deti a bábätká častokrát nespolupracujú pri čistení zubov, odporúča sa čistiť zuby aj cez prípadny krik a plač, prípadne viete odporučiť nejaké tipy a triky?

Niektoré bábätká nespolupracujú ani pri prebaľovaní alebo prezliekaní a predsa ich nenecháme v pokakanej plienke alebo ogrckanom oblečení. To isté platí aj pri čistení zubov. Každá nová zavedená aktivita je pre dieťa niečo neznáme. Chce to len čas, aby si dieťa zvyklo a začalo danú aktivitu brať ako rutinu. Presný návod ako čistiť dojčatám a batoľatám zuby neexistuje. U niektorých to ide ľahšie v mamičkinom lone, u niektorých v sede a u niektorých v stoji pred zrkadlom. Je potrebné trpezlivo skúšať a hľadať čo vášmu dieťaťu vyhovuje najviac. Samozrejmosťou je náš pokojný hlas, ktorý dá bábätku pocit bezpečia v čase diskomfortu.

Ako postupovať s väčšími, vnímavejšími deťmi? Ako ich motivovať k čisteniu?

Z čistenia zúbkov je potrebné spraviť rutinu ako napr. večerné kúpanie. Dieťa môžeme motivovať do čistenia hrou. Napríklad, najskôr vyčistí dieťa zuby mamičke a potom mamička dieťaťu. Väčším deťom je dobré vhodným spôsobom vysvetliť dôležitosť čistenia - spomíname kazizúbkov a zubožrútov, ktorých za žiadnych okolností v puse nechceme. Odporúčam, aby si dieťa čistilo zuby vždy v našej spoločnosti, budeme mať tak lepší prehľad o vykonanej práci a aj pre samotné dieťa bude čistenie krajším, spoločným zážitkom. Nikdy dieťa nestrašíme s návštevou zubára. Vynechajme teda vety typu: "Keď si nebudeš zuby čistiť pojdeš k zubárovi a bude ti vŕtať zúbok".  Takýmto spôsobom potom výrazne negatívne ovplyvňujeme spoluprácu dieťaťa pri najbližšej návšteve zubnej ambulancie.

Kedy je vhodná prvá návšteva zubného lekára?

Osobne si malých pacientov volám na prvú návštevu okolo roka, roka a pol. Väčšinou je to len
taká zoznamovačka. Dieťa sa poobzerá, odvážnejší sa v náručí rodiča povozia v zubárskom kresle, zatiaľ čo si my s rodičmi pokecáme o správnom čistení a výžive. Takéto prvé návštevy nikdy netrvajú dlho. Ak si však rodičia nie sú istí správnou technikou čistenia prvého zúbka, pokojne sa môžu objednať na vyšetrenie už hneď ako tento zúbok vykukne. Deti majú nárok na preventívnu prehliadku 2x ročne. Najväčšou chybou zo strany rodiča je, ak sa s dieťatkom dostaví do zubnej ambulancie na prvú návštevu s nejakou bolesťou. To už vedie automaticky k negatívnej asociácii. Zubár-bolesť.

Odporúčate používanie cumlíka?

Cumlík je skvelá pomôcka pri zaspávaní a upokojovaní bábätka. Ak to však nie je potrebné, neodporúčam ho zbytočne zavádzať. Nadmerné používanie cumlíka nesie so sebou aj veľa negatív - nesprávny vývoj kostí tváre, zubného oblúka, následný vznik otvoreného zhryzu a s tým spojeného ústneho dýchania, taktiež nevidíme cez cumlík mimiku bábätka a pod. Vo všeobecnosti sa cumlík považuje za zlozvyk, no v prípade používania odporúčam siahať jedine po ortodontických cumlíkoch, ktorých je na trhu mnoho. Úplne nevhodné je cmúľanie prsta. Tieto zlozvyky sa snažíme odstrániť čo najskôr je to možné, maximálne do 3 rokov.

 Kazí nočné kojenie zuby?

Pokiaľ nočnému kojeniu predchádza večerné umývanie zúbkov a nasleduje to ranné, nehrozí riziko vzniku zubného kazu. Ak však dojčatám a batoľatám zúbky nečistíme, riziko sa výrazne zvyšuje. Nejde však len o samotné dojčenie. To isté platí pre nočné pitie mliečka alebo čajov, hlavne sladených. Ako u dospelých, tak aj u detí je v noci znížená produkcia slín, čo má za následok nižšiu remineralizáciu zúbkov a nižšiu čistiacu schopnosť. Ak sa spoja rizikové faktory ako neodstránený zubný povlak, príjem sacharidov (materské, umelé mlieko, čaje) a znížená produkcia slín, je takmer stopercentne zaručený vznik zubného kazu.

Ďakujeme za Váš čas a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu, kedy sa budeme spoločne rozprávať o ďalšej vekovej kategórii. 

Fotogaléria

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia