Dieťa si NECHCE umývať zuby! Jasné ODPORÚČANIE zubárky: Čistite aj NASILU

Dieťa si NECHCE umývať
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2023-09-20 11:00:00 |

Umývanie zubov nepatrí zrovna k obľúbeným činnostiam a už obzvlášť nie u detí. Mnohí rodičia bojujú s detským odmietaním či plačom a často si nevedia dať rady. O odborný názor a pomoc sme poprosili zubárku MDDr. Ivanu Pučekovú, ktorá prezradila, prečo schvaľuje čistenie detských zúbkov nasilu.

Podľa slov zubárky deti vo všeobecnosti neobľubujú, keď sa s nimi manipuluje, napríklad pri obliekaní, prebaľovaní, ale aj pri čistení zúbkov. Vtedy je to o to náročnejšie, lebo dieťa by sa nemalo hýbať, no to je v mnohých prípadoch nemožné. 

"Rodič znervóznie a dieťa to cíti. Rodič chce silou-mocou zúbky vyčistiť. Ja tento prístup čistenia zubov nasilu schvaľujem a radšej čistiť nasilu s plačom doma so svojím najbližším ako potom bojovať v ambulancii, kde je cudzie prostredie s cudzím človekom, ktorý sa chce dostať jemu do pusinky. Pozornosť sa dá odviesť pesničkou, riekankou alebo hračkou," radí Pučeková. 

U najmenších môžeme pozorovať ich snahu o samostatnosť a niekedy si zúbky čistia radšej samy, avšak nechcú si ich nechať dočistiť. Pri väčších deťoch môže byť problém s umývaním zubov spôsobený tým, že sa im jednoducho nechce alebo chcú vzdorovať svojim rodičom. Dôležitým faktorom je podľa zubárky aj výber príchute pasty a mäkkosť kefky, ktorá vyhovuje dieťaťu.

Odkedy by sme mali umývať deťom zúbky?

MDDr. Ivana Pučeková hovorí, že je dobré zaradiť zubnú kefku do povedomia dieťaťa už od prvého zúbku. Ak aj napriek snahe rodiča dieťa tento návyk odmieta, odporúča rodičom nasledovné veci:

  • ísť deťom príkladom, mať spoločnú rutinu čistenia zubov, do 12 rokov (niekedy uvádzame až do 16 rokov) kontrolovať a dočisťovať zuby;
  • kúpiť knihu o zuboch, hygiene a červíkoch, ktoré môžu v zube bývať;
  • navštíviť zubnú ambulanciu už od prvého zúbka pravidelne každého pol roka, aby dieťa malo fixované zubára nie ako toho, čo vŕta, ale toho čo mu dá malú odmenu za to, že zúbky sú zdravé;
  • odmeňovanie v kúpeľni formou nálepiek, alebo existujú kalendáre, kde si dieťa každé ráno aj večer poznačí, či si zuby umylo a môže skontrolovať aj rodičov a tým má pocit dôležitosti v domácnosti;
  • u dospievajúcich detí vysvetliť, že chrup a infekcie v ňom ovplyvňujú stav akneóznej pleti, že baktérie zo zubov prechádzajú na jazyk a spôsobujú nepríjemný zápach a v konečnom dôsledku chrup a neskôr chýbajúce zuby majú za následok celkový výzor tváre.

"Samozrejme, negarantujem, že zúbky budú zdravé vždy pri návšteve, ale nie je nič horšie, ako keď dieťa príde prvýkrát do ambulancie už s bolesťou. Stav zubov vášho dieťaťa musí byť vašou prioritou," upozorňuje odborníčka.

Čo sa stane, ak si dieťa nebude pravidelne umývať zúbky?

Mliečne zuby sú v porovnaní s trvalými odlišné. Sú krehkejšie, menšie a jedndtlivé vrstvy sú tenšie. "Toto má za následok, že infekcia sa veľmi rýchlo šíri z najvrchnejšej časti zubu enamelu cez dentín až do nervu. Demineralizácia začína už po 24 hodinách pôsobenia povlaku na sklovine. Takže nepravidelným čistením je ústna dutina plná baktérii a, samozrejme, zvyškov potravy, pretože cukor, ovocné šťavy vedú k narušeniu krehkej skloviny a k tvorbe kazu. Nehovoriac o tom, že v noci je tvorba slín znížená a zuby sú menej chránené slinou," varuje MDDr. Ivana Pučeková. 

Problémom môžu byť aj bozky od rodičov. Pokiaľ má rodič neošetrený zub, baktérie prítomné v ústach prenáša aj na svoje deti a sú zdrojom infekcie. Mamičky majú vo zvyku odhryznúť z jablka alebo oliznúť cumlík, a to je tiež chyba, pretože taktiež dochádza k prenosu.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia