Ísť von s nachladnutým dieťaťom? LEKÁRKA radí mamičkám

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-12-10 15:00:00 |

Zima so sebou prináša aj choroby spojené s teplotami. Rodičia niekedy váhajú či môžu isť s chorým dieťaťom von. Pediatrička Denisa Jaššová dáva rodičom na túto otázku jednoznačnú odpoveď.

Na otázku či môže ísť choré dieťa von, podľa pediatričky Denisy Jaššovej, neexistuje jednoznačná odpoveď. Záleží to od konkrétnej situácie. Dôležitú úlohu tu totižto hrá veľa premenných "aký je aktuálny stav dieťaťa, ako sa správa pri ochoreniach, aká je doba od začiatku ochorenia, jeho symptómy, ako skúsený je rodič s chorobnosťou dieťaťa, bežný režim domácnosti, miesto bydliska, atď."

Zároveň zdôrazňuje, že krátky pobyt vonku môže byť prospešný, ak dieťa aktuálne nejaví známky nepohodlia. Treba vždy  brať do úvahy aktuálnu situáciu a pobyt vonku nesiliť. Dieťa ale nemusí byť zavreté doma počas celého ochorenia. Krátka prechádzka je často ako balzam na dušu.

Kedy by dieťa nemalo ísť von?

  • PRVÉ DNI TEPLÔT
    Pediatrička radí, aby ste prvé dni radšej strávili v interiéri v pokojovom režime pri knižke, rozprávke, atď. "Nikto dopredu totižto nevie určiť, čo dieťaťu je, ako sa bude ochorenie vyvíjať, či sa zrazu neobjaví nový symptóm. Nechajte teda „imunitu pracovať" v plnom prúde, v pokojovom režime doma," dodáva.
  • NEMALO BY MAŤ POČAS POBYTU VONKU ZVÝŠENÚ TEPLOTU
    Zvýšená teplota môže smerovať aj k horúčke. Ani pri teplote 37,5 °C radšej nechoďte s dieťaťom von a vyčkajte si na čas bez teploty.
  • PRIHLIADAJTE NA AKTUÁLNY STAV DIEŤAŤA
    Doktorka uvádza otázky, ktoré by vám mohli napovedať, či je pobyt vonku už vhodný: "Kedy bola posledná teplota? Znižuje sa frekvencia výstupov? Je dieťa hravé? Nie je vysilené? Nevyzerá „zle"? Nemá záchvaty kašľa? Nemusíte mu čo minúta utierať soplíky?"
  • POZOR NA POČASIE
    Pre dieťa v rekonvalescencii nie je dobré ani extrémne teplo ani zima, vietor či dážď.

"Po pár dňoch v domácom prostredí, keď už vidíte, že je vaše dieťa „z najhoršieho" vonku sa za dodržania vyššie uvedených premenných pokojne môžete s dieťatkom ísť prejsť na čerstvý vzduch," usmerňuje doktorka. Dieťatku to rozhodne neuškodí. "U kočíkových detí je ideálne naplánovať tento čas na spánok alebo pasívny pobyt v kočiariku, u starších detí zvoliť pokojnú prechádzku bez odrážadla, kolobežky či bicykla, mimo ľudí (park, hrádza), detských ihrísk a nákupných centier. Dieťa nemusíte „preobliekať" len za to, že je choré. Je nežiadúce, aby sa spotilo," dodáva.


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia