Soplík u detí? Vieme, ako sa ho EFEKTÍVNE zbaviť!

Soplík u detí? Vieme,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2023-09-21 11:00:00 |

Práve jeseň je obdobím soplíkov, kašľa a chrípok. Pediatrička MUDr. Denisa Jaššová na svojom účte poskytla rodičom cenné rady, ako zatočiť s nádchou detí do jedného roka.

Doktorka MUDr. Denisa Jaššová na svojom Instagrame zverejnila príspevok, v ktorom rodičov informuje o tom, ako zatočiť so soplíkmi u detí do 1 roka. Dojča sa môže ľahko nakaziť od svojho staršieho súrodenca. "Vyhnúť sa tomu nedá. Môžete staršie deti izolovať v zmysle - nezdielať posteľ, príbor, pohár, zakázať im objímanie a užší kontakt. Ale úprimne, dá sa to? Asi nie. Každopádne čím menšiu vírusovu nálož mladší súrodenec dostane, tým lepšie," píše doktorka. 

Kroky k vyliečeniu nádchy u detí do 1 roka

  1. IZOTONICKÁ VODA do nosa
    Je potrebné ju priložiť ku kraju nošteka a stlačiť. Ampulky sú pre novorodencov aj dojčatá.
  2. Potom treba použiť ODSÁVAČKU
    Odsávanie dieťatku nemôže uškodiť, ak je sliznica zvlhčená a je čo odsávať. Mýtus je aj to, že po odsávaní sa hlieny tvoria viac.
  3. ZVÝŠENÝ príjem TEKUTÍN
    Dieťatku nemusí chutiť jesť, pretože má bruško plné hlienov a je choré. Piť ale musí. Materské mlieko, umelé mlieko či vodu.
  4. KVAPKY do nosa
    Pri masívnej nádche môžu rodičia siahnuť aj po kvapkách do nosa. Vždy ich treba ale používať podľa odporúčaného veku, ktorý musí byť na nich jasne napísaný. Odporúča to hlaven vtedy, ak nádcha bráni dieťatku spať, piť alebo má masívny výtok z nosa. Maximálne ale  7 dní.
  5. INHALOVANIE
    Inhaláciu odporúča od novorodeneckého veku. Dieťa ale do inhalovania nenútime.


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia