Sladká súťaž: Medovníky s farebnými okienkami
Vykrajovanie rôznych tvarov a potieranie medovníčkov išlo 3,5-ročnej Andrejke jedna radosť. Dobroty vyrobené s jej pomocou všetkým chutia.
Ingrediencie:
800 g hladkej múky, 350 g práškového cukru, 3 vajcia, 125 g masla, 5 polievkových lyžíc tekutého medu, ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 korenie na perníky, 1 žĺtok na potretie, 1 bielok na polevu + práškový cukor
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame, necháme odstáť cez noc a na druhý deň vyvaľkáme cesto na cca 5 mm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary. Potierame ešte pred pečením žĺtkom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Keď vychladnú, zdobíme bielkovou polevou: 1 bielok dobre rozšľahať (aspoň 10 – 15 minút) so štyrikrát preosiatym práškovým cukrom (cca 150 g).
Farebné okienka: dať piecť medovníčky s vykrojeným vnútrom, po 4 minútach vybrať, vložiť do nich 1 BonPari cukrík (ak je malé okienko, môže byť aj polka) a dopiecť, kým sa cukrík nerozpustí. Pozor, po upečení sú veľmi lepkavé, oddeľujte ich od plechu až po vychladnutí a skladujte napríklad na alobale (nie na sebe, aby sa nezlepili) v uzavretej škatuli.
Ak sa vám recept páči alebo vás inšpiroval, podporte ho v našej súťaži lajkom!