Sladká súťaž: Najlepšie mäkké medovníčky
Zdroj: autor: Daniela Baláková
Pri pečení medovníkov, na ktoré nedá mamina Daniela dopustiť, asistoval aj trojročný Matej a ako sme sa dozvedeli, veľmi ho to bavilo.
Ingrediencie (20 porcií):
750 g hladkej múky, 350 g práškového cukru, 4 vajcia, 125 g masla, 5 polievkových lyžíc medu, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 korenie na perníky, 1 vajce na potretie
Postup:
Múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a korenie na perníky preosejeme cez sitko. Všetky suroviny spolu zmiešame na hladké cesto a necháme aspoň 24 hodín v chladničke odstáť. Ja si cesto vždy večer vytiahnem a nechám ho, aby malo izbovú teplotu, potom si ho ešte dobre spracujem. Vyvaľkám cesto na 0,5 mm. Vykrojím ľubovoľnými formičkami uložím na plech s papierom a pečiem pri 180°C.
Ihneď po vytiahnutí z rúry potriem rozšľahaným vajíčkom. Alebo ak chcete medovníčky ozdobovať bielkovou polevou, použijem na potretie žĺtok rozšľahaný s troškou vody, a bielok vyšľahám so 150 g práškového cukru (aspoň 3x preosiať) a trochou citrónovej šťavy. Medovníčky mám uložené v dóze a sú stále mäkké ako čerstvo upečené.
Ak sa vám recept páči alebo vás inšpiroval, podporte ho v našej súťaži lajkom!