Štúdia: Očkovanie znižuje riziko vzniku mŕtvice u detí

Štúdia: Očkovanie znižuje riziko
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-02-13 00:01:39 |

Bežné infekcie sú spojené s rizikom cievnej mozgovej príhody u detí, no povinné očkovanie ho môže znížiť. Vyplýva to z predbežnej medzinárodnej štúdie.

Štúdia prezentovaná v týchto dňoch na medzinárodnej konferencii Americkej asociácie mŕtvice  prináša zaujímavé zistenie – očkovanie je prevenciou vzniku ischematickej cievnej mozgovej príhody u detí. „Mŕtvica v detskom veku je zriedkavá, no objavuje sa. V USA postihuje asi päť zo 100-tisíc detí ročne, asi polovicu majú na svedomí krvné zrazeniny,“ približuje spoluautorka štúdie, profesorka neurológie a pediatrie na californskej univerzite v San Franciscu Heather Fullerton.

Nezaočkované deti postihuje mŕtvica sedemkrát častejšie

Štúdia sa sústredila na deti z rozvojového sveta, ktoré majú za sebou iba minimum alebo žiadne očkovanie. Podľa výsledkov je u nich sedemkrát vyššia pravdepodobnosť mozgovej mŕtvice ako u detí, ktoré absolvovali všetky dávky povinného očkovania. „Prechádzajúce výskumy ukázali, že riziko mŕtvice u dieťaťa výrazne zvyšujú infekcie spôsobujúce dočasné zvýšenie krvného zrážania,“ vysvetľuje Fullerton. Medzi najčastejšie typy infekcií spojených s mŕtvicou v detskom veku patria prechladnutie a ďalšie infekcie horných dýchacích ciest. Niektorým bakteriálnym infekciám spôsobených pneumokokmi, hemofilmi (Haemophilus influenzae typu b) či meningokokmi sa dá predchádzať práve očkovaním.

Zatiaľ čo u niektorých detí je mŕtvica spojená s génmi, v mnohých prípadoch doteraz nie je podľa odborníkov úplne jasný dôvod, pre ktorý dieťa postihla. „Vzrušujúce na výsledkoch novej štúdie je práve to, že očkovanie by mohlo mŕtviciam u detí zabrániť,“ hovorí neurológ M. Shazam Hussain z detskej kliniky v Clevelande. „Je to pozoruhodné, ak by očkovanie malo takýto vplyv na zníženie rizika vzniku mozgovej príhody u dieťaťa,“ pridáva sa prednosta neurológie z kliniky v Minnesote Robert Brown. Ako pripomína, mŕtvice v detskom veku sú síce zriedkavé, no život pacientov ovplyvnia na celý život.

Autori medzinárodnej štúdie Cievne účinky infekcie v detskej mozgovej mŕtvici robili rozhovory s rodičmi 310 detí, ktoré mŕtvicu prekonali a porovnávali ich s výsledkami 289 detí, ktoré s ňou skúsenosť nemajú, no sú sledované lekármi pre bolesti hlavy, vývojové oneskorenie či iné zdravotné problémy. Vek detí v obidvoch skupinách bol 7,5 až 8 rokov. Štúdia, ktorá zahŕňa 40 stredísk na piatich kontinentoch, je najväčšou štúdiou o detskej mozgovej mŕtvici. 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: usatoday.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia