Urobte si s deťmi pohodový víkend

Urobte si s deťmi
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-02-01 09:01:51 |

Snažíte sa cez víkendy pripraviť deťom iný program ako cez týždeň? Vyberáte nové ihriská, vymýšľate výlety a iné aktivity? Doprajte si oddych aj vy a vypnite.

Malé veci často urobia deťom väčšiu radosť ako stále nové a nové zážitky, ktoré pre ne rodičia pripravujú. Aj vám sa určite v spomienkach na detstvo vynoria také momenty, keď ste liezli v záhrade na strom, pomáhali mame piecť koláčiky alebo si robili bunkre z paplónov na posteli. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si urobiť pohodový víkend bez toho, aby ste museli v strese vymýšľať pre svoje ratolesti originálny program.

Pre menších

 

Trhanie papiera

Deti zbožňujú trhať papier. Neveríte? Vyskúšajte. Dajte ratolesti staré letáky, prečítané noviny či časopisy a dovoľte jej ich zničiť. Uvidíte, akú radosť bude pri trhaní haldy papierov prežívať. Netrápte sa pre neporiadok, zdrapy upracete raz dva.

Svetelná šou

Urobte si doma tajomnú noc uprostred dňa. Vypnite svetlá, zatiahnite žalúzie a zoberte si baterku. Ľahnite si spolu na zem a svetelná šou môže začať. Kĺžte svetelným lúčom z baterky pozdĺž stropu a stien. Kým drobci sa budú z tancujúceho svetla tešiť, väčším deťom doprajte držať baterku v ruke a vymýšľať vlastnú šou. Dbajte akurát na to, aby si deti nesvietili priamo do očí.

Tancujúci deň

Zapnite obľúbenú hudbu vášho dieťaťa a zatancujte si s ním v náručí. Bude v siedmom nebi, lebo si užije tri z obľúbených vecí naraz – blízkosť milovanej mamičky či otecka, hudba a poskakovanie.

Lacné cestovanie

Doprajte deťom zážitok v podobe spoločného cestovania prímestským autobusom či mestskou hromadnou dopravou len tak bez cieľa alebo navštívte najbližšiu vlakovú stanicu či letisko. Zdá sa vám to hlúpe? Deťom nie. Najmä batoľatá milujú dopravu a všetko s ňou spojené ich poteší. Pri jazde v autobuse sa cítia neskutočne príjemne, lebo nemusia sedieť v autosedačke a pri pohľade na vzlietajúce lietadlo či okoloidúci vlak sa im zatají dych. Do nových zážitkov netreba vždy veľa investovať.

Cesto na hranie

Zoberte ratolesť do reštaurácie priateľskej k deťom, ktoré nájdete už aj na mnohých miestach na Slovensku a doprajte jej hrať sa s kusom cesta. Vy si zatiaľ môžete v pokoji dopriať kávu, čaj alebo pizzu v spoločnosti svojej polovičky, s ktorou ste cez týždeň málo. Ak vo vašom meste či obci podobná reštaurácia neexistuje, vyrobte jednoduché nelepivé cesto doma. Časť si môžete odložiť do mrazničky a vytiahnuť ho zase inokedy. Čerešničkou na torte je obvykle valček, s ktorým dieťa bude vaľkať ako o život.

Odbaľovanie darčekov

Ak ste niekedy videli malé dieťa odbaľovať darček, určite nám dáte za pravdu, že trhanie obalu ho fascinovalo viac ako samotná hračka v ňom zabalená. Doprajte mu radosť, zabaľte do krabice obalenej poriadnym kusom papiera a previazanej dlhou stužkou niečo malé – pokojne hračku, ktorú máte doma.

Pomoc pri pečení

Aj keď vaše batoľa ešte nie je dosť veľké na to, aby ovládalo elektrický mixér alebo dokázalo preosievať múku cez sitko, môže vám pomáhať posýpať koláčiky pomletými orechmi, cukrovinkami či makom. Musíte síce rátať s tým, že skončíte s neozdobenými koláčikmi alebo ich posypete nakoniec sama, no určite urobíte svojmu drobcovi radosť, že môže pomáhať pri takej dôležitej robote. Nezabudnite ho pri tom odfotiť. Synovi raz fotky môžete predložiť ako dôkazový materiál, že v útlom detstve vám rád pomáhal a dcéru vďaka snímkam uistíte, že vedela piecť už ako dvojročná a určite to zvládne aj v dospelosti.

Kúpanie v ružovej vode

Alebo v zelenej, alebo v modrej... Niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva urobí z kúpeľa super zábavu. Nemajte obavy, pár kvapiek kožu nezafarbí, no radosť bude veľká.

 

Pre väčších

Cestovanie v čase

Máte doma predškoláka či malého školáka, ktorého všetko nudí? Pripravte si drobné občerstvenie, pitie a pustite sa do prezerania starých fotografií. Snáď máte aj nejaké svoje z detstva. Uvidíte, že vašimi fotkami z narodeninovej oslavy či piatej triedy ho zaujmete. Fungujú aj svadobné fotografie. Deti si rady prezerajú aj svoje fotky alebo videá z obdobia, keď boli ešte malé. Pritúľte sa k sebe a zaspomínajte si. Určite vám napadnú aj zábavné historky.

Vyrobte si doma záhradku

Vyberte sa spolu do obchodu záhradníckymi pomôckami a kúpte nejaké semienka. Nechajte ich vybrať vaše dieťa podľa obrázkov na balíčkoch, ktoré sa mu najviac páčia. K tomu jeden či dva kvetináče, zeminu a dobrodružstvo môže začať. Váš malý záhradník s malou pomocou s radosťou semienka zaseje aj popolieva a ak mu zveríte dôležitú úlohu starať sa o ne, určite sa bude cítiť dôležito.

Zmeňte sa na lovcov

Zoberte vedro s lopatkou a vyberte sa do prírody na lov. Urobte si čas a nechajte dieťa zbierať všetko, čo sa mu páči – šišky, listy, kamienky či paličky. Po návrate domov vytiahnite lepidlo a spoločne vytvorte koláž s použitím nazbieraného materiálu. Zaujímavou zábavou pre deti je aj maľovanie na kamene či pomaľovanie drevených paličiek.

Stanovanie v izbe

Sivý a ponurý deň môžete využiť na kempovanie v detskej izbe či obývačke. Prehoďte cez stoličky deky či paplóny a vo vzniknutom stane si rozprávajte príbehy, spievajte pesničky alebo si pochutnajte na dobrom občerstvení. Chcete dieťa prekvapiť galaxiou na strope? Nie je nič jednoduchšie, počkajte na večer alebo zatemnite okná, zoberte baterku a cez sitko svieťte na strop.

Detský deň

Nechajte dieťa robiť dôležité rozhodnutia akými je návrh toho, čo budete jesť, kam sa vyberiete, čo si oblečiete a podobne. Ak sú jeho návrhy pre vás neprijateľné, veľmi opatrne ho navigujte tak, aby ste boli všetci spokojní.

Hľadanie pokladu

Pripraviť pre dieťa prekvapenie v podobe hľadania pokladu si vyžaduje prípravu, ale jeho vzrušenie stojí za to. Porozmýšľajte nad tým čo a kam ukryť a pripravte si indície. Ak sa dostane k prvej, tá by mala odkazovať na ďalšiu, tá zase na ďalšiu, až sa dostane k pokladu. Ten nemusí byť vôbec veľký, stačí obľúbená sladkosť či malá hračka. Rovnako ako pri hľadaní ozajstných pokladov pátrač prežíva najväčšiu radosť práve pri hľadaní. 

Fotogaléria


Foto: photl.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia