Na školách po celom Slovensku deti riešia Testovanie 5

Na školách po celom
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-11-21 08:59:49 |

Piataci zo všetkých základných škôl si dnes testujú svoje vedomosti z matematiky a slovenského, resp. maďarského jazyka a literatúry v rámci Testovania 5.

Do testovania 5 sa zapojilo takmer 50 500 žiakov z 1 487 základných škôl. V tomto počte je zahrnutých aj vyše 3 200 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským a 15 žiakov zo školy s vyučovacím jazykom ukrajinským.

Cieľom Testovania 5-2018 je vstupné hodnotenie vedomostí a zručností žiakov na začiatku druhého stupňa ZŠ (nižšieho stredného vzdelávania). Školám poskytne spätnú väzbu, ako sú žiaci pripravení na prechod z prvého na druhý stupeň ZŠ a poslúži aj na monitorovanie stavu vedomostí a zručností žiakov pri výstupe z primárneho vzdelávania v celoštátnom meradle. Testovanie 5-2018 organizačne zabezpečuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania.    

Úlohy v Testovaní 5-2018 sú zamerané na logické myslenie, porozumenie textu, overovanie hĺbky vedomostí a zručností, aplikáciu poznatkov v praktických súvislostiach. Test z matematiky pozostáva z úloh s matematickým a s reálnym kontextom, napríklad z úloh zameraných na finančnú gramotnosť, pričom súčasťou niektorých úloh sú aj grafy a tabuľky. Testy sú tiež upravené pre potreby žiakov so zdravotným znevýhodnením. Výsledky sa školy dozvedia elektronicky v decembri a v papierovej forme ich žiaci dostanú v januári 2019.

Od 5. do 7. novembra 2018 mohli základné školy, ktoré majú vhodné počítačové vybavenie a internetové pripojenie, zapojiť svojich piatakov do elektronickej prípravy na Testovanie 5-2018. Túto možnosť využilo 336 základných škôl a viac než 8 000 piatakov, ktorí vypĺňali e-testy z matematiky, slovenského jazyka a literatúry a maďarského jazyka a literatúry.

Prečítajte si tiež:

Vyriešte úlohy, nad ktorými dumali piataci

Čím možno poveriť dieťa od 10 do 11 rokov?

 


 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia