Domáce práce: Deti do nich zapájate už odmalička, radia vedci

Domáce práce: Deti do
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-11-11 00:30:20 |

Vynášanie odpadkov, vysávanie, utieranie prachu a iné práce v domácnosti vzbudzujú v deťoch pocit dôležitosti, sebestačnosti, empatie a rešpektu voči ostatným.

Deti by mali doma pomáhať už v troch – štyroch rokoch. Vedci tvrdia, že ratolesti, ktoré rodičia do domácich prác zapoja už v tomto veku, s väčšou pravdepodobnosťou dosiahnu v budúcnosti akademický úspech a budú samostatnejšie ako tie, ktoré začnú pomáhať až v období puberty, v dospelosti alebo vôbec. Dlhoročné výskumy jasne ukazujú, že obyčajné upratovanie izieb, utieranie prachu, nakladanie práčky či triedenie ponožiek buduje u malých detí samostatnosť, zodpovednosť, empatiu, rešpekt voči okoliu a veľmi pozitívne vplýva na zdravé sebavedomie.


12 tipov, ako upratovať s deťmi a nezblázniť sa


Tým, že dieťa do domácich práce nebudete zapájať, lebo mu chcete dopriať priestor na hranie a zdá sa vám napríklad ešte príliš malé, mu v konečnom dôsledku ubližujete. Podľa výsledkov výskumov sú totiž práve tí, ktorých rodičia zapájali už od malička, v živote úspešnejší a budujú si lepšie vzťahy než ich rovesníci, ktorí sa začali o práce doma zaujímať vo veku 10, 15 či 20 rokov. Samozrejme, pri spolupráci s deťmi vždy treba rátať s tým, že všetko potrvá dva a možno aj trikrát dlhšie a výsledok nebude dokonalý, no to by ste mali nechať stranou. V tomto prípade je dôležitejšia cesta ako cieľ!

Za pomoc poďakujte, finančne nemotivujte

„Zapájať deti do domácich prác môže byť v skutočnosti lepšou stratégiou pre dlhodobé pozitívne sociálne a akademické výsledky než čokoľvek iné,“ tvrdí vývojový psychológ Richard Rende. „Rodičia dnes chcú, aby ich deti trávili čas pri veciach, ktoré im môžu priniesť úspech, ale ironicky, prestali robiť jednu vec, ktorá je preukázateľným predpokladom  toho úspechu, a to je zapájanie do domácich prác," hovorí.

Domáce práce nie sú síce žiadnou vedeckou výzvou, no v skutočnosti môžu mať väčší význam než by sme si mysleli. Je potrebné mať na pamäti, že pomoc detí by sme nemali brať ako automatickú, ale vždy im za ňu poďakovať. Vytvára to pozitívnu odozvu a dieťa sa nabudúce bude snažiť o to viac. Pri zapájaní do domácich prác podčiarknite spoluprácu: „Poďme povysávať!“, „Poďme utrieť prach!“ a podobne. 

Odborníci upozorňujú, že za domáce práce by deti nemali dostávať finančnú odmenu, lebo to vysiela zlý signál.

Poverte deti tým, na čo majú

Významnú úlohu zohráva aj to, akými prácami ratolesť poveríte. Kým trojroční pomocníci môžu napríklad odniesť smeti do koša alebo upratať hračky po kúpaní, štvorroročné deti by mohli dokázať už aj popolievať kvety a šesťroční „veľkáči“ už sami vyložia umývačku riadu alebo poutierajú prach. Tretiaci na základnej škole by už mali zvládať všetky domáce práce, piatakov pokojne zapojte aj do prác na záhrade a deti od 11 rokov sú už zrelé tak, aby dokázali uvariť obed, ale aj pomôcť pri maľovaní či umývaní okien.

Prečítajte si tiež:

Toto robte a vaše dieťa bude v živote úspešné

Týchto 13 vecí majú spoločných rodičia úspešných detí

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia