S odmenami za vysvedčenie nepreháňajte

S odmenami za vysvedčenie
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2015-06-25 13:01:24 |

Deti sa učia pre seba, nie pre nás. Ktorého rodiča však nepoteší, keď sa ratolesti v škole darí? Nejakú odmenu za vysvedčenie si váš školák určite zaslúži.

Odbaviť dieťa za dobré výsledky v škole peniazmi nie je tým najlepším riešením. Skúste mu urobiť radosť niečím konkrétnym. K najvhodnejším darčekom za vysvedčenie určite patrí kniha. Tú môžete dať dieťaťu za dobré, ale aj za horšie známky. Napíšte do nej pár osobných slov a urobte z toho tradíciu. Okrem toho, že knihou určite nič nepokazíte, raz budú práve tie s vašimi slovami patriť k tým najvzácnejším v knižnici. Prostredníctvom venovania môžete školáka pochváliť, povzbudiť, poďakovať mu či dohovoriť. Tresty za vysvedčenie, na ktorom nesvietia len jednotky a dvojky, veľa toho nevyriešia. Zákazy, krik alebo bitka dieťa k ničomu nepovzbudia, dosiahnete jedine to, že bude mať k škole odpor a z vás strach.

To, že niekto nie je jednotkár ešte neznamená, že je hlúpy. Raz možno váš priemerný žiak dosiahne viac ako ten, ktorému to v škole ide ako po masle. Samozrejme, netreba sa so slabými výsledkami uspokojiť, no uvedomte si, že sú zrkadlom nielen dieťaťa, ale aj vás. Ak sa mu nedarí tak, ako si predstavujete, s najväčšou pravdepodobnosťou musíte venovať domácej príprave viac času spoločne. Porozprávajte sa o známkach bez kriku a dohodnite sa, ako budete postupovať v nasledujúcom školskom roku, aby sa výsledky zlepšili. 

Vymyslite zábavný spôsob, ktorým by ste dieťa k učeniu motivovali. Vy najlepšie viete, či má slabšie výsledky preto, lebo je lajdák, nevie sa sústrediť, škola ho „otravuje“ alebo aj napriek poctivej domácej príprave svojim spolužiakom nestíha. To, čo zaberá u iného školáka, nemusí pomôcť tomu vášmu. 

 

 

Zlé vysvedčenie? Zákazy ho nezlepšia


 

Odmeňte dieťa hračkou, knihou či výletom

Určite viete, po čom vaše dieťa túži. Vyhnite sa však veľkým darom, aby si nezvyklo na to, že za dobré známky dostane automaticky niečo drahé. Deti by sme mali viesť k tomu, že sa učia najmä pre to, aby sa ony niečo nové dozvedeli a nie preto, aby nám urobili radosť alebo aby dostávali darčeky. Odmena by preto mala mať primeranú hodnotu, môže ňou byť hračka,spomínaná kniha či spoločný výlet.

Pracovníci útulkov zvierat rovnako ako pred Vianocami upozorňujú, aby ste si dobre rozmysleli kúpu zvieratka. Práve obdobia po vianočných sviatkoch a po vysvedčení patria ku kritickým, lebo mnohí rodičia v snahe urobiť deťom radosť, im kúpia zvieratká, o ktoré ale ony často veľmi rýchlo stratia záujem a tak „živé darčeky“ končia so smutnými očami v útulkoch.  Kúpa zvieratka je vážnym rozhodnutím a treba naň rodinu pripraviť.

Ak nie ste zástancami odmeňovania detí za vysvedčenie, na nejakú tú zmrzlinu alebo obed či večeru ho určite zobrať môžete. Každé dieťa ocení, ak strávite spolu nejaký čas inak ako obvykle. Nemusí to byť len za dobré známky, ale jednoducho mu urobte slávnostnejší deň, veď je za ním ďalší školský rok a pred ním dva mesiace prázdnin. 

 

Prečítajte si tiež:

Nenávidí vaše dieťa matematiku? Môžu za to gény...

7 tipov, ako viac spoznávať deti počas prázdnin

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia