RADÍME VÁM Nemám pri sebe starých rodičov: Kto mi postráži deti?

RADÍME VÁM Nemám pri
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2024-03-17 19:00:00 |

Možnosť žiť kdekoľvek priniesla mladým ľuďom veľký kus slobody a rozhľadu. Avšak platíme za to aj cenu. Rodinná komunita je ďaleko a vo chvíli, keď reálne potrebujeme pomoc s deťmi či domácnosťou, sme na všetko sami.

Hoci sa dnešné ženy neboja realizovať v práci a popri tom vychovávať deti, nie je to nič jednoduché. Kým pred pár desiatkami rokov bývali mamičky nanajvýš vo vedľajšej dedine, aby si boli s rodinou blízko, dnes ich od nej často delia stovky kilometrov.

Po narodení detí sa pocit slobody často mení na uponáhľanosť, nervozitu a stres. Aj pri najlepšom manažmente potrebujeme vykryť prázdniny, víkendy či poobedia a u mnohých chýba pomocná ruka, na ktorú sa môžeme obrátiť. Kde hľadať pomoc, ak sú rodičia či svokrovci ďaleko?

Opatrovateľka v podobe študentky či dôchodkyne

Využite pomoc, ktorou zároveň podporíte trochou peňazí niekoho, kto to potrebuje. Sociálne siete sú vhodným miestom, kde môžete osloviť študentku či seniorku vo vašom meste, ktorá má pár hodín do týždňa čas, a bola by ochotná sa povenovať vášmu dieťaťu. Niekedy stačí kočíkovanie, inokedy prechádzka na ihrisko či hra doma. Ak si to môžete dovoliť alebo sa viete dohodnúť na rozumnej sume, bude pre vás opatrovanie od niekoho veľkou pomocou.

Vytvorte medzi kamoškami opatrovaciu komunitu

Mamička Ivana má svoje dve kamarátky v skupine na Messengeri a fungujú ako náhradná rodina.

,,Ja a kamarátka máme po dve deti, tá tretia jednu dcéru. Fungujeme ako “náhradníčky", tak nás nazval môj muž. Dali sme si dohodu, že vždy jedna z nás opatruje a tie, čo potrebujú, sa pridajú. Napríklad keď mala jedna z nás v práci projekt, my dve sme jej na striedačku vyberali deti. Keď sme šli s mužom na ples, moje deti spali u kamarátky na prespávačke. A tak ďalej. Kedysi sme prosili a ospravedlňovali sa, dnes už je to automatika. Stačí napísať deň a čas a jedna si nájde čas.”

Centrá voľného času

V niektorých mestách fungujú počas poobedia centrá voľného času, inde nájdete v rámci víkendov napríklad farské spoločenstvá, ktoré v sobotu poobede nacvičujú s deťmi spev, organizujú hry či tvorivé popoludnia.

Pre mnohých rodičov je to vďaka podpore animátorov, ktorí sa v tomto čase deťom venujú, jediný priestor v týždni, keď získajú dve či tri hodiny na oddych, nákup alebo obyčajné upratovanie. Stačí sa informovať vo vašom meste, či je podobná možnosť dostupná aj v rámci školy či fary.

Súkromné hodiny s lektorom či trénerom

Opäť získate len hodinu či dve, ale v tomto prípade si viete dohodnúť čas a niekedy aj miesto. Či už dieťa baví plávanie, tenis, maľovanie alebo jazyky, môžete mu vyplniť pár hodín do týždňa, kedy bude dieťa v spolu s dospelým, a vy máte čas na svoje povinnosti. Súkromné hodiny nie sú lacné, no sú veľmi užitočné a dieťa môže nájsť vo svojom trénerovi či vyučujúcom dospelého, ktorý bude preňho vzorom.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia