Výchova bez zákazov: Psychologička varuje pred týmto problémom!

Výchova bez zákazov: Psychologička
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-15 00:01:00 |

Ste prísnymi rodičmi alebo naopak, benevolentnými? Každý sa snaží k výchove pristupovať tak, ako to považuje za najlepšie, V čom vidí úskalia tzv. voľnej výchovy odborníčka?

„Ja dávam svojmu synovi voľnosť a slobodu sa prejaviť, obmedzujem ho len minimálne. Myslím si, že on sám najlepšie vie, čo je preňho dobré. Som presvedčená, že je to lepšie, než vydávať všelijaké zbytočne obmedzujúce či autoritatívne príkazy. Verím, že deti majú v sebe prirodzený motor vývoja a samy postupne zistia, čo je pre ne dobré a čo nie,“ tvrdí Laura.

Aké sú ale úskalia takéhoto prístupu? Odpovedá psychologička Anita Michajluková.

„Tento typ rodiča zvyčajne nechá spať svoje dieťa dokedy samé chce, obliecť si čokoľvek, robiť čokoľvek kdekoľvek. Argumentuje, že sú to predsa deti a potrebujú voľnosť. Pri takejto výchove sa ale dieťa môže dostať do nebezpečnej situácie, keďže z obavy, aby svoje dieťa neobmedzili príliš, ho niekedy rodičia neobmedzia ani tam, kde by to z dôvodu bezpečnosti bolo namieste.

Plusom takejto výchovy je, že sa rodičia so svojím dieťaťom veľa rozprávajú, vedú s ním dialóg ako s rovnocenným partnerom. Pýtajú sa, čo by dieťa chcelo, čo je preň dôležité, čo prežíva. Takíto rodičia za dieťa nerozhodujú, deti pri takýchto rodičoch majú dostatok priestoru pre vlastnú zodpovednosť.

Slabou stránkou sú ale chýbajúce hranice. Zodpovednosť, ktorú dieťaťu nechávajú, býva pre dieťa priveľká, dieťa ešte nemá toľko skúseností, aby sa v takom veľkom priestore zorientovalo, čo ho môže stresovať a viesť k úzkostiam. V niektorých chvíľach totiž dieťa istotu hraníc potrebuje, potrebuje cítiť a vedieť, že konkrétnu vec má vo svojich rukách rodič, ktorý rozhodne. Fakt, že všetko neleží len na ňom, dieťa upokojuje a dáva mu istotu, sebadôveru a pokoj. Deti rozhodne zodpovednosť potrebujú, ale primeranú. Inak sa zlostia, neposlúchajú a podobne. V tomto prípade ale nie kvôli prílišnému obmedzovaniu, ale, naopak, z príliš veľkého priestoru, do ktorého ešte nedorástli.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia