Takto zvládnete hravo aj náladové dieťa

Takto zvládnete hravo aj
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-05 17:30:00 |

Ktorý rodič to sem tam nepozná? Záchvat hnevu a vzápätí nekontrolovateľný plač. Pýtate sa, je toto normálne?

Nebojte sa, u detí je to bežný jav. Výkyvy nálad netrápia len dospelých, aj naši potomkovia majú svoje dni s meniacimi sa náladami a občasnou mrzutosťou. Často za to môže frustrácia a sklamanie, že nie všetko ide tak, ako chceli. Ako riešiť takéto situácie a ako ratolesti pomôcť?

1. Venujte sa dieťaťu

Bez ohľadu na to, či toho v práci máte veľa, domácnosť je hore nohami, je dôležité, aby ste s vaším dieťaťom strávili kvalitný čas. Deti potrebujú istotu, že je o nich postarané, že sa kedykoľvek môžu na vás obrátiť a budú vypočuté.

2. Nechajte ho vyjadriť svoj názor

Váš domov by mal byť miestom, kde sa vaše dieťa môže vyjadrovať bez strachu. Vypočujte si jeho názor, i keď s nim nebudete súhlasiť. Niekedy sú deti náladové, lebo nevedia, čo majú robiť. Pasívnym správaním vyjadrujú svoju nespokojnosť.

3. Podporujte pozitívne správanie

Je dôležité, aby sa obaja rodičia, matka a otec, dohodli a vo výchove a reakciách na správanie dieťaťa postupovali rovnako. Povedzte svojmu potomkovi, že namiesto toho, aby sám bojoval so svojim problémom, nech radšej príde za vami a hovorí o tom, ako sa cíti a čo ho trápi. Dajte mu jasne najavo, že sa vám jeho negatívne správanie nepáči a nebudete na to reagovať.

4. Zostaňte v pokoji

Uistite sa, že nereagujete neprimerane, keď je vaše dieťa náladové. Váš hnev mu dá len väčšiu silu na to, aby sa do budúcnosti správalo ešte horšie. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je ignorovať to. Ak prestanete s dohováraním, krikom, hrozbami, verte, že to zaberie.

5. Nechajte stres pred dverami domu

Nenoste si stres z práce domov. Deti  nemajú rady stres a napätie. Rozrušuje ich to. Stres z vás cítia a spôsobuje im náhlu zmenu nálady či dokonca úzkosť.

6. Dajte deťom správnu výživu

Vedeli ste, že správna výživa ma pozitívny vplyv na náladu detí? Je preto potrebné dodať im základné živiny. Doprajte im veľa zeleniny, ovocia, strukovín, rýb a vajec. Sú najväčším zdrojom vitamínu B, ktorý ovplyvňuje dobrú a pozitívnu náladu.

7. Vyhraďte čas na sťažnosti

Zvoľte si čas, ktorý bude vyhradený len na sťažnosti a problémy. Povedzte dieťaťu, že teraz môže hovoriť o všetkom, čo ho trápi. Môže to byť päť minút pred večerou. Ak zvolený čas skončí, no dieťa chrlí jednu sťažnosť za druhou, požiadajte ho, aby si to zapamätalo a pokračovalo až ďalší deň. Keď sa vyskytnú ďalšie sťažnosti, dieťa sa bude musieť zamyslieť, na čo sa chce naozaj sťažovať, čo je dôležité a čo nie, aby sa zmestilo do časového limitu. Verte, že sťažností bude ubúdať.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az, pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia