Máte málo sebavedomé dieťa? Pomôžte mu otvoriť sa

Máte málo sebavedomé dieťa?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-27 17:30:00 |

Hneď od narodenia deti získavajú nové zručnosti. Spolu s nimi nadobúdajú aj sebadôveru pri ich využívaní. S pribúdajúcimi rokmi môže byť táto sebadôvera rovnako dôležitá ako samotné zručnosti.

Aby deti prosperovali a napredovali, musia dôverovať svojim vlastným schopnostiam a zároveň vedieť, že všetko môžu zvládnuť, aj keď práve v danej oblasti nie sú „doma“.

Vašou úlohou je z dieťaťa vychovávať odolného človeka, ktorý nenechá sebou manipulovať, nepovyšuje sa nad ostatných, no zároveň sa dokáže presadiť a obhájiť svoje konanie, pocity i názory.

Ako na to?

1. Dôverujte

Pre vaše dieťa ste hrdina, ste jeho vzor. Učí sa kopírovaním, napodobňovaním. Buďte mu preto tým najlepším vzorom a svojím vlastným správaním ukazujte, čo je správne. Nemusíte predstierať dokonalosť, to nie, ale verte si za každých okolností.

2. Podporujte vytrvalosť

Podporujte dieťa vo všetkom, čo ho baví a čo túži vyskúšať. Pomáhajte mu vytvárať nové výzvy a ukazujte mu, aké dôležité je naučiť sa prekonávať prekážky a ťažké úlohy, nevzdávať sa pri prvom neúspechu. Cesta je často dôležitejšia ako cieľ. Takže nech už váš syn dal pri futbalovom zápase víťazný gól alebo omylom kopol loptu do autu, oceňte ho, že bojoval a že to skúsil.

3. Prebuďte zvedavosť

Namiesto toho, aby vaši drobci všetku svoju energiu sústredili na to, v čom už vynikajú, je prospešnejšie, aby svoje obzory a vedomosti rozširovali. Niekedy môže byť nekončiaci prúd zvedavých detských otázok únavný, napriek tomu v nich potomka podporujte. Kladenie všetečných otázok je veľmi dôležité pre jeho vývoj, pretože to znamená, že si uvedomuje, že na svete sú veci, ktorým nerozumie. Vystavovať deti neznámym veciam, predkladať im stále nové podnety a vytvárať inšpirujúce zážitky znamená, že sa učia každý deň a úplne prirodzenou formou. Vďaka získavaniu nových a nových zručností sa deti cítia schopné a majú istotu, že zvládnu všetko, čo im príde do cesty.

4. Nechajte deti zlyhať

Je prirodzené chcieť chrániť svoje dieťa pred neúspechom, no deti sa učia spôsobom pokus - omyl. Ak za potomka robíte to najťažšie vy, nikdy sa u neho nerozvinie schopnosť a dostatok sebavedomia, aby sa naučil hľadať riešenie sám. Pre príklad - pre dieťa je oveľa lepšie, keď dostane pár dvojok alebo trojok, než keď od začiatku školskej dochádzky nosí samé jednotky. Takto sa totiž učí (alebo aspoň má možnosť učiť sa), ako riešiť problémy a zlepšovať sa.


5. Nerozčuľujte sa nad chybami

Pomôžte deťom zistiť, že každý robí chyby a dôležité je sa z nich poučiť. Nič nezrazí dieťaťu sebavedomie viac, ako vaša kritika. Nikdy mu nehovorte, že niečo robí úplne zle, ale skúste mu dať iné riešenie. Dovoľte deťom robiť chyby a porozumieť im. Vysvetľujte, že takmer všetko, čo sa pokazí, sa dá zase napraviť.

6. Nezabúdajte na pochvalu

Pochváliť deti za úspechy je skvelé, ale je tiež dôležité dať im vedieť, že ste hrdí na ich snahu bez ohľadu na výsledok. Dajte deťom pocítiť, že si ceníte prácu, ktorú robia, či už sú to batoľatá, ktoré stavajú kocky alebo tínedžeri, ktorí sa učia hrať na gitare.

7. Prejavte lásku

Dajte dieťaťu najavo, že ho ľúbite, nech sa deje čokoľvek. Ak vaše dieťa vie, že ho považujete za skvelé a to nielen vtedy, keď poslúcha, posilní ho to a pocíti svoju vlastnú hodnotu.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia