Päťkrát ako komunikovať s nahnevaným dieťaťom

Päťkrát ako komunikovať s
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-06-04 00:30:44 |

Dupne, začne kričať a ešte aj tresne dverami od izby. Že hovoríme o vašom synovi či dcére? Každý sa občas zle vyspí a potom môže byť aj celý deň neznesiteľne protivný.

Deti sa nahnevajú alebo rozčúlia častejšie ako dospelí ľudia, lebo ešte nevedia pracovať so svojimi emóciami. Keď dostanú záchvat hnevu, je priam nemožné rozprávať sa s nimi, vyjednávať alebo im rozumieť. Hnev im totiž bráni počúvať čokoľvek, čo sa snažíte povedať. Čo môžete v takýchto chvíľach spraviť?

Rodičia často nevedia reagovať, keď je dieťa nahnevané a rozzúrené, začne plakať a stáva sa agresívnym. Dospelí strácajú chladnú hlavu a tiež začnú kričať. Tieto tipy vám pomôžu udržať zdravý vzťah a najmä komunikáciu v čase detského výbuchu.

1. Stačí, že je v amoku dieťa, rodič musí mať chladnú hlavu

Strácate nervy, keď vidíte ako váš drobec zúri? Rodičia v takýchto chvíľach majú tendenciu zvoliť výprask, krik, trest alebo tvrdý tón, ktorý môže pôsobiť na dieťa ešte viac negatívne. STOP! Vy ste tým, kto musí komunikovať pokojne. Deti sú inteligentné a dokážu veľmi dobre porozumieť tomu, čo im chcete povedať. Mnoho rodičov si myslí, že výprask a telesné tresty sú základnou súčasťou výchovy. NIE! Jedna výchovná párkrát za detstvo neuškodí, no poriadny výprask pre vášho drobca znamená traumu, a nie výchovu.

2. Zaujímajte sa o to, čo cítia deti

Je logické, že deti v ranom veku sú plné neovládateľných emócií. Áno, neovládateľných! Preto vyjadrujú svoj hnev a frustráciu bez zdržanlivosti, často sa hádžu o zem, kopú a kričia. Musia sa svoje emócie naučiť ovládať. Ako rodičia by sme mali ísť príkladom a kontrolovať vlastné emócie. Snažte sa preto kontrolovať a nereagovať impulzívne. Ak vám „rupnú nervy“ často, môžete u dieťaťa vybudovať dlhotrvajúcu traumu.

3. Počúvajte

Ak sa s vami snaží dieťa hovoriť o tom, čo ho trápi a pri tom všetkom kričí a plače, ostaňte v pokoji. Kľaknite si na jeho úroveň a pokojne ho požiadajte, aby vám vysvetlilo, čo sa deje. Týmto gestom sa  bude cítiť pochopené, hnev začne ustupovať. Rozprávajte sa o možných riešeniach jeho problému. Neignorujte svoje dieťa alebo nereagujte sarkasticky. Skôr prejavujte záujem a vyjadrite obavy. To mu umožní reagovať pozitívne.

4. Zhlboka sa nadýchnite

Keď dieťa neurobí to, o čo ho žiadate, môžete pociťovať nutkanie kričať alebo reagovať negatívne. Ale najlepšia vec, ktorú môžete v tomto prípade spraviť,  je odstúpiť, zhlboka sa nadýchnuť a pokojne sa vrátiť. Odporúča sa pozitívny prístup, napríklad: „Dobre, rozhodla si sa, že si svoje hračky nepozbieraš. To ale znamená, že sa s nimi neskôr nebudeš môcť hrať. “

5. Hovorte pokojne

Pokojne vysvetlite dieťaťu, že chápete, čo cíti. Je to dobrý spôsob, ako zmierniť napätie. Povedzte mu, že aj vy sa niekedy nahneváte, ale nekopnete a nekričíte. To mu môže pomôcť začať rozmýšľať. Pokojné rozprávanie sa s dieťaťom, ktoré je nahnevané, ho môže upokojiť. Tiež je vhodné hladiť mu chrbát, pohladkať ho po vlasoch a najmä, nezabúdajte na objatia, to ho upokojí.

Niekedy dieťa, ktoré má pravidelné výbuchy zúrivosti, v skutočnosti túži po pozornosti milovaných rodičov! Pozitívny prístup aj v momentoch detského hnevu je jednou z najlepších alternatív odporúčaných špecialistami na rodinnú terapiu.

Prečítajte si tiež:

Keď je NIE obľúbené slovko vášho drobca: Toto potrebuje

Detský krik: Takto ho v pokoji zastavíte

 

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: youaremom.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia