7 častých chýb vo výchove detí: Robíte ich možno aj vy

7 častých chýb vo
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-05-23 00:30:00 |

Vraví sa, že keď máte jedno dieťa, ste rodič, keď máte dve, ste sudca a keď máte tri a viac detí, ste minister spravodlivosti. Ako ste na tom vy?

Existuje mnoho príručiek, kníh a odporúčaní ako byť dobrým rodičom a ako na výchovu ratolestí. No už menej kníh vám poradí, čomu sa v rodičovstve a najmä vo výchove drobcov vyhnúť. Toto je 7 najčastejších chýb, ktoré robí snáď každý z nás.

1. Rozdiel v autorite

Jednou z veľkých chýb v rodičovstve je, keď rodičia nezdieľajú rovnaké kritériá vo výchove. Ak deti dostávajú protichodné príkazy a povolenia, nevedia, koho poslúchnuť. V dôsledku toho sa budú cítiť dezorientované, bez jasných pravidiel. Ak vy a váš partner ešte nemáte jasnú alebo jednotnú predstavu o výchove, najlepšie je povedať svojim deťom: „Porozprávame sa o tom s ockom.“

2. Nálady rodičov

Rodičia by nemali dovoliť, aby ich nálady ovplyvňovali výchovu detí. Inými slovami, nemali by ste dovoliť, aby sa vaše dieťa správalo určitým spôsobom v závislosti od toho, ako sa cítite a či ste šťastní, nahnevaní alebo unavení. Rodičia by mali mať na pamäti, že výchova detí vyžaduje spravodlivosť a racionálnosť.

3. Hanlivé frázy voči deťom

Bohužiaľ, je to veľmi bežné vidieť rodičov hovoriť so svojimi deťmi s neúctou. Môžu napríklad používať výrazy ako: „Vedel som, že to rozbiješ,“ alebo „Vždy ma sklameš.“ Dospelí by sa mali snažiť udržať si svoju úlohu a kontrolovať sa, aj keď ich dieťa provokuje.

4. Nenaplnené sľuby

Mnohé deti sa cítia sklamané, ak im rodičia niečo sľúbia a následne to nesplnia. Takýmto spôsobom ich od seba akurát len odoženiete a prestanú vám veriť. A verte, že detská dôvera sa ozaj ťažko získava späť.

5. Stanovenie jasných limitov

Jednou z častých chýb pri výchove detí je, že nemajú jasne stanovené limity. Keď sú deti malé, je ľahšie vyriešiť problémy, ktoré vznikajú. Kontrola a autorita sa však stráca v adolescencii a tak sa sťažuje aj dodržiavanie stanovených usmernení. Stanovte konkrétne pravidlá, ktoré je možné sledovať.

6. Byť priateľom svojich detí

Je chybou zaobchádzať s deťmi ako s priateľmi, pretože úloha rodiča musí byť splnená. Deti potrebujú autoritu, teda postavu rodiča. Rodič by mal samozrejme vždy vychovávať v rámci spravodlivého zaobchádzania a vzájomnej dôvery.

7. Zlé príklady

Vo všeobecnosti rodičia žiadajú svoje deti, aby nerobili zlé veci. Avšak, deti sa učia od svojich rodičov , preto je potrebné byť pre ne dobrým príkladom. Zlý príklad totiž znižuje legitímnosť autority rodiča a znižuje aj jeho morálnu stránku.

Stručne povedané, časté chyby pri výchove detí môžu viesť k zlému správaniu, ktoré pokračuje do dospelosti. Tým, že identifikujete tieto bežné chyby, môžete sa tomu všetkému vyhnúť a spraviť tak z vášho dieťaťa dobrého človeka.

Prečítajte si tiež:

Kričíte na deti? Prestaňte a uvidíte, čo sa stane o dva mesiace!

Toto je 10 znakov zlého rodičovstva: Nájdete sa tu aj vy?

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: youaremom.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia