Námesačné dieťa: Takto to môžete zmeniť

Námesačné dieťa: Takto to
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-02 14:30:18 |

Zavreté oči, pomalá chôdza po streche, život ohrozujúce konanie. V mnohých filmoch ste sa na námesačnom hrdinovi určite schuti zasmiali. No realita už taká vtipná nie je.

Námesačnosť  je zvláštny stav polospánku/polobdenia. Sommambulizmus, teda námesačníctvo, patrí medzi spánkové poruchy a prejavuje sa napríklad tak, že dieťa sa po približne dvoch hodinách od zaspatia zobudí a vyjde z postele, vykročí za účelom vykonania nejakej činnosti, nereaguje na vonkajšie podnety a trvá to pár minút. Ráno po prebudení si na to, čo sa dialo v noci, väčšinou nespomína.

Odborníci sa domnievajú, že námesačný stav vyvoláva prudký prechod z fázy dlhšieho hlbokého spánku do ľahšieho spánku. Prejavuje sa nevedomým správaním, ktoré je síce zamerané na konkrétnu činnosť ako vykonávanie potreby alebo obliekanie bábiky či upratovanie, ale človek nie je pri plnom vedomí. Je zaujímavé, že námesačníctvo sa prejavuje najmä v detskom veku.

Je námesačnosť nebezpečná?

Samotný spánok je pre človeka životne dôležitý, no námesačnosť môže byť nebezpečná, pretože kráčajúce deti nie sú pri vedomí a teda si nemusia uvedomiť, čo robia. Prechádzky po schodoch alebo otváranie okien v námesačnosti nie je práve tá najbezpečnejšia aktivita.

Dôležitá je spánková hygiena a režim pravidelného ukladania do postele. Nesprávne spánkové návyky môžu narušiť prirodzené biologické hodiny dieťaťa. Doprajte mu pred samotným uložením do postele pokoj a dodržiavajte zaužívané rituály.

Pár zásad pre vás a námesačné dieťa

  • Minimálne pol hodinku pred uložením do postele by malo dieťa“ relaxovať, upokojiť sa, nevykonávať náročnú aktivitu.
  • Selektujte programy, na ktoré sa pozerá v televízii.
  • Neriešte s ním pred zaspávaním výchovné problémy.
  • Nezabúdajte vyvetrať izbu, v ktorej dieťa spí a neprekurujte ju ani v zimných mesiacoch.
  • Suchý, vydýchaný a teplý vzduch v spálni zhoršuje kvalitu spánku, dieťa sa častejšie prebúdza.
  • Problémy so zaspávaním môžu vyvolať ťažké jedlá a priveľa cukru v popoludňajších hodinách.  
  • Obmedzte tekutiny pred spaním a uistite sa, že vaše sa vaše dieťa pred spaním vyciká.

Bezpečnosť

V prípade, že má vaše dieťa problém s námesačnosťou, je dôležité myslieť na jeho bezpečnosť. Nenechajte ho spať na poschodovej posteli. Dobrým pomocníkom je malý zvonček na dverách, aby ste vedeli, že sa v detskej izbe niečo deje. Inštalujte si do bytu či domu alarm, zaistite vchodové dvere a okná. Odstráňte predmety, ktoré by mohli predstavovať nebezpečenstvo zakopnutia, tiež z kuchynskej linky odstráňte všetky nože a ostré predmety v prípade, že by sa vaše „zlatíčko“ vybralo na návštevu do kuchyne. 

U detí trpiacich sommambulizmom treba dbať na to, aby neboli vystavované veľkému stresu. Napätie, vyčerpanosť a únava zhoršujú prejavy námesačnosti. Vyvolať ju môže aj vysoká horúčka, nespavosť, niektoré medikamenty. Medzi námesačnosťou a splnom mesiaca nie je dokázaná súvislosť, aj keď je pravda, že senzibilní ľudia reagujú zhoršenou kvalitou spánku. Ako dieťa rastie, tieto stavy polospánku/polobdenia ustupujú. Námesačnosť sa vytratí zvyčajne po puberte, no v niektorých prípadoch pretrváva u precitlivených osôb do dospelosti. V 80 % prípadov je námesačnosť dedičná. 

Prečítajte si tiež:

Toto je ideálny čas: O koľkej majú ísť deti do postele?

Nočné mory a desy u detí: Ako ich rozoznať

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: kidshealth.org, healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia