Toto je ideálny čas: O koľkej majú ísť deti do postele?

Toto je ideálny čas:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-05-16 00:30:37 |

Čím skôr, tým lepšie, tvrdia odborníci. Ak dieťaťu doprajete dostatok spánku, prejaví sa to na jeho lepšom zdraví, tele aj výkonnosti.

Ak máte deti, pravdepodobne dobre poznáte scenár, ktorý sa večer odohráva vo väčšine domácností. Dostať ich do postele nie je vždy ľahké. Dokonca, aj keď v nej už sú, prinútiť ich spať je rovnako ťažký boj. Odborníci vám však odporúčajú, aby ste predškolákov a pokojne ešte aj menších školákov ukladali najneskôr o 20.00! Pre mnohých rodičov je tento čas skôr len „zbožným želaním,“ ak sa vám to však darí, môžete si gratulovať.

Vedci tvrdia, že ak chcete, aby sa vaše dieťa budilo svieže a posilnilo si zdravie, mali by ste na túto spánkovú rutinu naozaj dbať. „U detí v predškolskom veku, ktoré chodia spať o 20:00 alebo skôr, je o polovicu nižšia pravdepodobnosť, že budú o 10 rokov obézne,“ poukazuje na jednu z významných výhod skoršieho ukladania dieťaťa do postele  epidemiologička z univerzity v Ohiu Sarah Anderson, ktorá sa podieľala na štúdii zaoberajúcej sa vplyvom detského spánku na zdravie. Odborníci sa zamerali najmä na to, o koľkej rodičia ukladajú deti vo veku 4 a pol roka do postele a potom zmerali ich BMI (body mass index), teda index telesnej hmotnosti, vo veku 15 rokov. Jednoznačne potvrdili súvislosť medzi skorším spánkom v detstve a zdravšou hmotnosťou v mládežníckom veku.

Z detí, ktoré chodili spávať o ôsmej večer alebo skôr, bolo obéznych len 10 %. Spomedzi tých, ktoré rodičia uložili medzi 20.00 až 21.00, trpelo vo veku 15 rokov obezitou 16 % a najhoršie dopadli mladí ľudia, ktorí chodili v detstve spávať až po 21:00. Medzi nimi bolo až 23 % obéznych. Výsledky dopadli rovnako pre chlapcov aj dievčatá.

Prečítajte si tiež:

Máte doma ranné táča? 7 tipov, ako to s ním prežiť

Spánkový graf: Koľko spánku dieťa potrebuje?

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia