Výchova: Ste diktátor, vodca, liberál alebo nezúčastnený?

Výchova: Ste diktátor, vodca,
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2019-04-12 14:30:16 |

Myslíte si, že vaše dieťa bude vďaka vášmu autoritárskemu prístupu úspešnejšie v živote alebo naopak, za pravé orechové považujete voľnú výchovu? Každé dieťa potrebuje niečo iné.

Rodičia by mali mať jasno predovšetkým v tom, aké je ich dieťa a podľa toho sa rozhodnúť, aký štýl výchovy zvolia. Detskí psychológovia v spolupráci s pedagógmi definovali štyri štýly rodičovskej výchovy. Tieto prístupy k výchove sa navzájom prelínajú a vytvárajú tak množstvo variantov. Preto je každý štýl rodičovstva jedinečný. V ktorom štýle sa nájdete vy?

1. Rodič diktátor

„Presne o 7 ráno budú raňajky, a to vždy, aj  keď je voľný deň.“ Tento spôsob výchovy je veľmi podobný monarchistickému zriadeniu. Rodičia stanovujú pravidlá, ktoré musia deti bez zaváhania plniť, ani na chvíľočku o nich nepremýšľať. Striktne a bez diskusie rozhodujú. A nejde len o zásadné životné otázky, ale aj o to, čo si má dieťa obliecť na seba, kedy a s kým sa bude kamarátiť, aké knihy sú pre neho vhodné. Netolerujú detské otázky, predpokladajú, že ich rozhodnutie budú ratolesti slepo nasledovať. Od svojich potomkov očakávajú oveľa viac, než sú schopní zvládnuť.

Tento štýl rodičovstva je vo svojej stopercentnej podobe DEŠTRUKTÍVNY. Deti častejšie odchádzajú z domu v mladom veku a experimentujú s návykovými látkami. So svojím životom hazardujú viac než deti, ktoré mali počas svojho detstva pokojnejší režim.

2. Rodič vodca

Tento druh výchovy je založený na demokratických základoch, no v podstate je rovnaký ako u rodiča diktátora. Takýto rodičia sú síce ochotní skĺznuť k diskusii s milovaným drobcom, no svoje presvedčenie budú potomkovi donekonečna vnucovať. Sú výnimočné prípady, kedy dajú dieťaťu za pravdu, ale tak, aby nepoznalo, že sa jedná o ústupok zo strany rodičov. Týmto štýlom výchovy sa snažia rodičia svojim drobcom vysvetliť, prečo je dôležité poslúchnuť dospelého. Deti vodcovských rodičov sú skvelými pracovníkmi stredného manažmentu, ktorí neradi rozhodujú o zásadných veciach a nechávajú sa viesť aj v súkromnom živote.

3. Rodič liberál

Je dosť známe, že liberálna výchova je založená na silnej komunikačnej väzbe medzi rodičmi a dieťaťom. Rodičia svojho drobca podporujú vo viere v seba samého, a ak sa chce stať napríklad lekárom, napnú všetky sily, aby mu pomohli si splniť sen. Chyby? Na tie sa v domácnosti liberálnych rodičov upozorňuje sporadicky a ticho, čo paradoxne vytvára systém, pretože dieťa je odmalička zvyknuté preberať zodpovednosť za seba a svoje konanie. Vie, že nikto kričať nebude, keď bude „problém“.

Tresty v liberálnej výchove prakticky nefungujú a nie sú potrebné. Deti liberálnych rodičov vedia, že sú pre svojich rodičov partnermi a podľa toho sa aj správajú. Nevýhodou liberálneho rodičovstva je to, že sa ratolesti občas (práve preto, že sú to deti) ocitnú v problémoch, pretože nemajú presne dané hranice. Niektoré nevedia spracovať pocit a mieru slobody, ktorú od svojich rodičov dostávajú. Z detí, ktoré sú vychovávané liberálnym štýlom, sú skvelí vedúci pracovníci, kreatívci a ľudia, ktorí sa živia samostatne. Nepotrebujú zázemie inštitúcie, dokážu prevziať zodpovednosť za svoje činy a radi vždy stoja na vlastných nohách. Občas ale mávajú problémy s autoritami, či už v škole alebo následne v zamestnaní.  Nedokážu totiž správne chápať hierarchiu danú v spoločnosti.

4. Rodič nezúčastnený

Podľa odborníkov je tento štýl rodičovskej výchovy tým najhorším možným. Rodičia nie sú schopní komunikovať efektívne, nechávajú ratolesti, aby rástli a konali, ako sa im zachce. Dieťa si zaobstarajú s radosťou a túžbou, no po krátkom čase zistia, že akýkoľvek ďalší vklad do svojej ratolesti je pre nich príliš veľkou záťažou. Neznamená to, že by deti nezúčastnených rodičov rástli ako siroty. Len rodičia nevedia presne stanoviť hranice, definovať mieru ich samostatnosti.

Spoločné zážitky deti nezúčastnených rodičov nemajú. Je smutné, že takýchto rodín pribúda. Nie preto, že by takými ozaj chceli byť, no pri honbe za hmotným zabezpečením rodiny im skrátka na deti nezostáva čas. Rodičia im tak odovzdávajú jediný odkaz: Ľahostajnosť je životným štýlom a je aj akceptovateľná, pretože: "Ja driem, chýba ti niečo?“

Či už ste sa našli v akomkoľvek štýle výchovy, nezabúdajte, že vaše deti sú pre vás najväčším pokladom na svete a vzájomná komunikácia a načúvanie si robí zázraky.

Prečítajte si tiež:

Čo milujúci rodičia potrebujú učiť svoje deti

7 krokov, ako učiť dieťa sebauvedomeniu


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: brighthorizons.com, romper.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia