Sedem zásad správneho otca: Našli ste sa v nich?

Sedem zásad správneho otca:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2021-03-12 08:30:00 |

Byť rodičom veru nie je med lízať. Pri výchove väčšinou hovoríme o mamách, otcovia majú však tiež nezastupiteľnú rolu. Toto "desatoro" v siedmich bodoch by mali mať stále pred očami.

1. Rozprávajte sa s deťmi

Úspešný otec so svojimi deťmi komunikuje často. Ak chcete mať u detí naozaj úspech, naučte sa nielen vyjadrovať svoje myšlienky a pocity, ale hlavne sa naučte načúvať im. Deti sa potrebujú podeliť o svoje sny, predstavy a túžby. Vytvorte si z rozprávania váš súkromný  rituál a vďaka tomu sa prakticky stanete dokonalým oteckom. Deti totiž milujú rodičov, ktorí sa vedia s nimi porozprávať.

2. Trávte spolu voľný čas

Vezmite svoju ratolesť na sánky ak je sneh alebo púšťať šarkana a v lete napríklad vyrazte na bicykel, do zoo, proste kamkoľvek sa vám bude chcieť. A ak chcete byť otcom na jednotku a máte viac detí, dávajte si s nimi „rande“. Prečo by ste s dcérou nemohli na výlet na bicykli a so synom na futbal? Dajte deťom najavo, že robíte rád to, čo ich baví.

3. Zlaté pravidlá

Čo tá čokoládka v ruke otecko, keď je desať hodín večer a deťom vrelo tvrdíte, že sa sladkosti od piatej večer nejedia? Pokiaľ od detí niečo chcete, musíte vami stanovené pravidlá najprv dodržiavať vy. Ak chcete, aby vaša výchova bola zodpovedná, potom si dávajte pozor na to, či svoje deti nebuzerujete zbytočne a nepoužívate príliš často túto vetu: „Pretože som otec a tak to chcem a tak to aj bude“. Čo platí pre dieťa, platí aj pre vás otecko! Nemôžete hnať deti aby sa šli učiť, zatiaľ čo sa vy hráte na tablete.

4. Nerozmaznávať

Ak im dáte všetko, čo im na očiach vidíte, je to určite chvályhodné. No na druhú stranu,  nerozmaznávate svoje ratolesti príliš? Kto dostane vždy to, po čom túži, zvykne si na to a už bude vedieť, že sa nemusí o nič snažiť. Ak teda isto viete, že rovnaký štandard ako dnes môžete a chcete poskytnúť svojim ratolestiam aj o dvadsať rokov, pokojne ich zahrňte každý deň luxusnými darčekmi. No ak chcete vaše deti viesť k samostatnosti, naučte ich, že všetko materiálne stojí peniažky.

5. Matku svojich detí milujte a rešpektujte

Ak už sa vám stalo, že láska vyprchala, prestali ste si rozumieť a manželstvo či partnerstvo nevydržalo, je nám to ľúto. No nemusíte spolu zostávať zo zvyku alebo len preto, že by váš rozvod „pošramotil“ detskú dušičku. Ako šikovný otec by ste mali vedieť, že ani hádky, ktoré máte s manželkou za sebou, vás nijako neoprávňujú k tomu, aby ste ženu, ktorá vaše dieťa priviedla na svet, akokoľvek ohovárali a znižovali jej autoritu. Ak chcete, aby vaše dieťa raz malo funkčný vzťah, musíte ukázať vášmu drobcovi, že vzťahy postavené na zdravom základe a s rešpektom môžu prežiť, aj keď spolu dospelí ľudia už nie sú. Nastavte pravidlá tak, aby sa z vašich detí nestali "citoví stroskotanci". 

6. Vaša nová partnerka nie je ich matka

Ak sa váš vzťah rozpadol, potom si skôr alebo neskôr nájdete novú partnerku. Je na vás, či ju budete deťom vnucovať ako novú mamičku alebo ich necháte, aby si k „macoche“ a možno k novej priateľke našli cestu sami. Upozorňujeme, že variant B je správna odpoveď.

7. Otec „superhrdina“

Ako deti rastú, upozornite ich na to, že svet nie je veľmi bezpečné miesto pre život. No zároveň ich ubezpečte, že aj keď sa im stane možno aj tisíc prešľapov a to bez toho, aby sa o ne nejako zvlášť pričinili, budete vždy stáť po ich boku. Otca, „superhrdinu“ potrebuje každé dieťa, či už malé alebo veľké.

Prečítajte si tiež:

Otec ovplyvňuje život dcéry viac ako by sa zdalo

Tento fešný tatino to dáva so štyrmi dcérami na parádu

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: liveabout.com, brighorizons.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia