10 vedecky overených tipov, čo robí dieťa šťastnejším

10 vedecky overených tipov,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-26 14:00:00 |

Čo chcete v živote pre svoje deti? Aby zarobili veľa peňazí? Aby sa stali slávnymi? Aby napísali bestseller? Možno. Ale najmä, každý rodič chce, aby jeho dieťa bolo šťastné.

Šťastie. Nebolo by skvelé, keby existoval spôsob, aby sme ho deťom mohli zaručiť? Samozrejme, tak ako pri všetkom ostatnom v živote, záruka neexistuje. Môžeme však urobiť veľa pre to, aby naše deti boli šťastnejšie. Dokonca jestvujú aj vedecké dôkazy, že to ide. Prečítajte si 10 vedecky overených tipov, ktoré nám pomôžu mať šťastnejšie deti.

1. Uistite sa, že majú dosť času na hranie

Deti majú rôzne krúžky, športujú, robia si domáce úlohy... Ale sú to deti a ich prácou je hra. Preto by každý deň mali mať možnosť pohrať sa. Aj vtedy, keď ich v škole na druhý deň čaká veľmi dôležitý písomka. Hra je to, čo robí dieťa šťastným.

Článok v najnovšom vydaní časopisu American Journal of Play si všíma, ako sa neustále znižuje počet hodín voľnej detskej hry a ako tento nedostatok ovplyvňuje emocionálny vývoj detí, čo vedie k nárastu úzkosti, depresií, k problémom s pozornosťou a sebaovládaním.

„Od roku 1955 ... detská voľná hra neustále klesá, čiastočne preto, že dospelí mali stále väčšiu kontrolu nad aktivitami detí,“ hovorí autor profesor psychológie na Boston College Peter Gray, Ph.D. Detskú hru definuje ako „slobodnú“ hru dieťaťa, ktorú riadi samo osebe a nejde o súčasť organizovanej činnosti.

2. Oceňte námahu 

Keď sa dieťa niečím zaoberá, chváľte úsilie, ktoré do toho vloží. Aj keď možno školský projekt nedopadne tak, ako si predstavovalo, zapamätá si ocenenie jeho snahy, aj keď výsledok nie je dokonalý. „Je lepšie zamerať sa na úsilie a akciu, ktoré vaše dieťa robí, než na výsledok. Viac ho povzbudia slová: ´Tvrdo si na tom pracoval´než ´Si taký dobrý,´“ hovorí psychologička zo Stanfordu Carol S. Dwecková.

3. Dodržiavajte tradície

Rodinné večere (alebo raňajky!), raz za mesiac návšteva kina alebo plavárne, ozdobovanie stromčeka na Vianoce alebo špeciálne narodeninové rituály... stálosť znamená pocit bezpečia pre deti a bezpečie znamená šťastie. Je to také jednoduché.

4. Nechajte deti robiť si samostatne domáce úlohy

Áno, často máme nutkanie skontrolovať deťom domáce úlohy, napraviť v nich chyby, prerobiť im projekty, aby vyzerali lepšie... Jasné, treba brať ohľad na vek dieťaťa a žiaci na prvom stupni ešte akú-takú kontrolu potrebujú, starších by ste však mali nechať robiť veci na vlastnú päsť. Ak im budete donekonečna úlohy kontrolovať, dávate im neúmyselne signál, že nie sú schopní plniť sami úlohy, i keď to robíte z lásky k nim. Raz každý dospeje do úrovne, kde si bude musieť poradiť sám. Čím skôr sa to dieťa naučí, tým lepšie.

5. Učte ich, že aj "negatívne" emócie sú zdravé

Nikto nemá rád hnev, smútok alebo strach. Tieto pocity ... no, sú zlé. Ale aj oni sú súčasťou toho, že sme ľuďmi a treba deti učiť, že sú úplne normálne. Jeden skvelý spôsob, ako to deťom vysvetliť je ten, že keď niektorú z týchto emócií prežívate, upozorníte na ňu: „Vidíš? Aj mama môže byť nervózna (smutná, nešťastná, podráždená...), je to súčasť života!“

6. Nechajte ich zlyhať

Zlyhanie znamená, že dieťa má šancu vyrovnať sa s ním a posunúť sa v živote ďalej. Nechajte detí žiť! Nikdy sa nikomu nepodarí dosiahnuť všetko, čo chce, preto je dôležité skúšať nové veci a učiť sa prekračovať prekážky. Ak dieťa zlyhá a je smutné, uplatnite bod č. 5.

7. Neporovnávajte deti navzájom ... ani so súrodencami, ani s kamarátmi

Môže byť lákavé ponúkať niektoré deti ako príklady. Vždy však urobíte lepšie, ak tomuto nutkaniu odoláte. Je to občas naozaj ťažké, ale musíte vedieť, že tak chránite city svojho dieťaťa. Vy to možno ani nemyslíte nejako vážne, ale dieťa počuje: „Ach, Janka, tá je dobrá v matematike. Nie ja. Ja nie som dobrá.“ Nech to už myslíte akokoľvek dobre, dieťa tým vždy zraníte a znižujete jeho sebavedomie.

„Je prirodzené, že rodičia porovnávajú svoje deti, hľadajú referenčný rámec o ich míľnikoch alebo ich správaní,“ hovoria odborníci. Zároveň však radia, aby ste tak nikdy nerobili pred dieťaťom. Každé sa rozvíja svojim tempom, má svoj temperament a osobnosť. Porovnávanie dieťaťa s iným znamená, že chcete, aby to vaše bolo iné.

8. Pracujte na šťastných spomienkach

Možno to znamená robiť šialené a bláznivé veci, niečo neočakávané, neplánované.... Práve takéto chvíle patria obvykle medzi spomienky, pri ktorých sa cítime šťastne.

9. Buďte šťastnými rodičmi

Jednoduchšie sa to povie ako urobí. Ale modelovanie šťastia pre vaše deti je jedným z najlepších spôsobov, ako ich povzbudiť k šťastiu. A je ťažké, aby boli deti šťastné, keď ich rodičia nie sú. Tak sa starajte o seba a svoje šťastie... Tak, ako vám v lietadle letušky hovoria, aby ste si najskôr dali vlastnú vlastnú kyslíkovú masku, aby ste sa mohli postarať o deti, to isté platí pre šťastie.

Psychológovia z kalifornskej univerzity Carolyn Pape Cowan a Philip Cowan dospeli k záveru, že je možné predpovedať, ako sa deti budú vyvíjať emocionálne, spoločensky a akademicky. Čo je kľúčom? To, akí sú ich rodičia. Do úvahy sa berie to, či žijú spolu alebo oddelene, koľko času deťom venujú a podobne.

10. Nediskutujte pred deťmi o vážnych problémoch

Obávate sa o zdravie babičky? Máte finančné problémy? Máte starosti v práci? Malé uši počujú viac, než si uvedomujeme a deti môžu byť znepokojené z vecí, ktoré by ešte nemali do ich životov zasahovať. Dospelácke diskusie je lepšie nechať si pre seba, keď máme istotu, že nás nepočúvajú.  

Podľa vedcov nie sú všetky konflikty v rodine pre deti problémové. Ak sa rodičia zdržia krutého kritizovania jeden druhého, neponižujú sa a nie sú k sebe násilní, konštruktívne riešenie konfliktov deti obohacuje. Kľúč k tomu, aby deti boli šťastné nie je v tom žiť úplne bez konfliktov, ale v schopnosti kontrolovať svoje emócie tak, aby sme riešili veci spravodlivo a neohrozovali pre vlastnú ješitnosť či tvrdohlavosť stabilitu rodiny. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia