Mama chcela dať syna do ústavu, otec to nedovolil a ľudia ho milujú

Mama chcela dať syna
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2021-04-22 08:00:00 |

Pre mnohých je hrdinom, on sa tak necíti. Rád by však inšpiroval ostatných a ukázal, že život s dieťaťom so špeciálnymi potrebami môže byť tiež krásny.

Keď sa mu narodil syn Miša, nemohol byť šťastnejší.  Radosť Evgenyho Anisimova (33) však netrvala dlho. „Obávam sa, že váš syn má Downov syndróm,“ povedal rodičom lekár pár minút po jeho príchode na svet. Po vypočutí týchto slov  Evgenyho premohla búrka emócií. Ako uviedol pre Bored Panda, pamätá si iba  odchod z nemocnice a plač. Ale slzy mu čoskoro prestali tiecť. V skutočnosti sa za svoju prvotnú reakciu neskôr hanbil. „V mojom živote sa koniec koncov vôbec nič nezmenilo. Stále som bol človek s dvoma rukami a s dvoma nohami.“

Po príchode domov zapol počítač a hľadal informácie o Downovom syndóme, o ktorom dovtedy nič netušil. „Dozvedel som sa, že v Európe sú ľudia s Downovým syndrómom dobre socializovaní, môžu žiť a pracovať nezávisle. To však neovplyvnilo rozhodnutie, ktoré som už urobil, ” uviedol.

Kým otec mal v tom jasno, jeho manželka a Mišova mama  si nedokázala starostlivosť o dieťa s touto diagnózou predstaviť. Synčeka chcela dať do pestúnskej starostlivosti. Rozdielne názory vyvolali medzi manželmi konflikt, ktorý vyústil do jej odchodu od rodiny. Odvtedy Evgeny vychováva Mišu úplne sám. „Teraz chápem, že sa v tom čase len bála, začala konať podľa nesprávneho scenára,“ hodnotí to Evgeny s odstupom času, no ako podotkol, už to nejde vrátiť späť a každý má svoj život.  On rozhodnutie vychovávať Mišu sám ani na sekundu neoľutoval. Dnes mu jedlo, kúpe ho a spí s ním každú noc. I keď podľa Engenyja ide o jednoduché úlohy, pripúšťa, že robiť ich všetky je ťažké.  Našťastie, pri výchove milovaného chlapčeka mu pomáha jeho mama a tak si vie nájsť nejaký čas aj na seba.  

Evgeny organizuje pre Miška rôzne aktivity na podporu jeho fyzického a duševného rozvoja. Od piatich mesiacov navštevoval každý týždeň plavecké kurzy a tiež chodí na logopédiu. Nejde o najlacnejšie záležitosti, no vďaka podpore mnohých ľudí to Evgeny po všetkých stránkach zvláda. „Chápem, že budúcnosť môže priniesť viac problémov, ale dúfam, že spolu dokážeme všetko prekonať," dúfa.

Evgenyho cieľom je zvýšiť povedomie o Downovom syndróme po celom svete a pomáhať tak rodinám, ktoré čelia pri výchove detí so špeciálnymi potrebami rovnakým výzvam ako on. Povzbudzuje všetkých, ktorí prechádzajú rôznymi ťažkosťami, aby sa nevzdávali. „Nemajte strach! Všetko bude v poriadku!" Podľa neho táto diagnóza nie je dôvodom na to, aby sa dieťa dostalo do ústavu. Pripomína, že rovnako ako zdravé deti, aj dieťa s Downovým syndrómom potrebuje veľa lásky a pozornosti a tú mu dokážu dať najskôr milujúci rodičia. Tieto detičky sú nesmierne vďačné a dokážu človeku život priam neskutočne obohatiť. Dôležité je zbaviť sa strachu a otvoriť srdce.

Evgeny je skutočne definíciou skvelého otca. O živote s rozkošným Mišom informuje prostredníctvom sociálnych sietí.


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia