Výchova: Využívajte týchto 10 logických dôsledkov

Výchova: Využívajte týchto 10
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-04-19 00:30:13 |

Existuje veľa rôznych spôsobov, ako dosiahnuť u dieťaťa disciplínu. Pri každom je možné dieťa učiť, že akcia vyvoláva reakciu...

Kým niektorí rodičia sa rozhodnú vo výchove pre extrémnejšie techniky, iní dávajú prednosť tzv. pozitívnemu rodičovstvu. Odborníci sa prikláňajú k pozitívnym technikám. Kým výprask, hrešenie  či zákazy vyvolávajú v deťoch hnev a strach, pozitívne rodičovské techniky sú navrhnuté tak, aby zlepšovali vzťah medzi rodičmi a dieťaťom, zvyšovali emocionálnu inteligenciu a podporovali otvorenú a čestnú komunikáciu. Bez ohľadu na vami preferovaný spôsob výchovy môžete skúsiť uplatňovať logické dôsledky, ktoré mnohí používajú už roky a výsledky sú príliš pôsobivé na to, aby sme ich ignorovali.

Čo sú to dôsledky?

Na rozdiel od trestu, ktorého cieľom je prinútiť dieťa trpieť za nevhodné správanie, dôsledky ponúkajú príležitosť poučiť sa zo svojich chýb. Pri správnom používaní môže používanie dôsledkov naučiť deti zodpovednosti a riešeniu problémov, no nie všetci rodičia či učitelia ho dokážu účinne využívať. Tu je niekoľko všeobecných NIE a ÁNO, na ktoré je potrebné pri uplatňovaní dôsledkov pamätať:

Nie ...

Nekritizujte. Pamätajte si, že cieľom využívania dôsledkov je poskytnúť dieťaťu príležitosť, aby sa poučilo zo svojich chýb a neznižovalo jeho sebavedomie.

Nedávajte neadekvátne tresty. Keď dieťa donesie zo školy zlú známku, dohodnite sa na dlhšom čase domácich príprav do školy. Zakázať mu elektroniku alebo kamarátov je neadekvátne.

Nepoužívajte oneskorené dôsledky. Na to, aby boli dôsledky účinné, je potrebné ich implementovať hneď po nežiaducom správaní.

Áno ...

Ignorujte zlé správanie. Ak sa vaše dieťa správa nevhodne, no nie je to nebezpečné preň či pre okolie, ignorujte to. Nevšímajte si ho a vyhýbajte sa očnému kontaktu, kým s týmto správaním neprestane. Keď začne robiť niečo prijateľnejšie, pochváľte ho, resp. zareagujte pozitívne.

Používajte pochvaly a odmeny. Keď vo vhodnej chvíli dieťa pochválite alebo odmeníte, zvyšujete jeho sebavedomie. Tiež ho tým učíte, aké sú vaše očakávania a motivujete ho k žiaducemu správaniu.

Buďte jednotní. Aby dôsledky fungovali, musíte odolať nutkaniu zasiahnuť, keď s dieťaťom rieši niečo druhý rodič a vám sa to práve nepáči. Vydiskutujte si to neskôr medzi sebou, nikdy nie pred dieťaťom.

Prirodzené a logické dôsledky: Aký je medzi rozdiel?

Prirodzené dôsledky sa nevyhnutne vyskytujú v dôsledku správania dieťaťa:

Ak odmieta jesť, bude hladné.

Ak sa nepripraví na písomku, pravdepodobne dostane zlú známku.

Ak v zime trvá na odchode von bez bundy, bude mu chladno.

Logické dôsledky na druhej strane vyžadujú myšlienku a sú určené na to, aby pomohli deťom nahradiť zlé správanie vhodnejším:

Ak si dieťa odmieta umývať zuby, nemôže jesť sladké.

Ak zlyhá v teste z matematiky, musí sa doma viac učiť.

Ak si odmietne upratať hračky, na určitý čas mu ich schováte.

Zatiaľ čo oba druhy dôsledkov sú účinné, prirodzené dôsledky sa nevyskytujú vždy v dôsledku zlého správania. Do rámca "pozitívnej disciplíny" spadá použitie logických dôsledkov, ktorých zmyslom je zachovanie pokoja a rešpektu voči deťom pri presadzovaní správnych pravidiel správania.

Ako rozvíjať logické dôsledky

Zatiaľ čo koncept používania logických dôsledkov ako formy pozitívnej disciplíny s deťmi môže znieť teoreticky jednoducho, uplatňovať ich v realite je omnoho ťažšie. Keď je napríklad dieťa neúctivé, neposlúcha vás, nekomunikuje, háda sa so súrodencami, bije ich, je to veľký test vašej trpezlivosti a je len ťažké udržať si chladnú hlavu a racionálne uvažovanie.  

Predtým, než začnete rozdávať tresty, postupujte takto:

Majte jasno v pravidlách a očakávaniach. Čím sú pravidlá jednoduchšie a čím dôslednejšie na nich trváte, tým ľahšie splní dieťa vaše očakávania.

Zhlboka sa nadýchnite. Keď sa dieťa správa nevhodne a váš krvný tlak stúpa, zhlboka sa nadýchnite a získajte kontrolu nad emóciami. Buďte pre dieťa príkladom a ukážte mu, že jeho správanie vás nerozrušilo. Pamätajte, že činy dieťaťa nie sú odrazom vás ako rodiča, ale skôr bežnou súčasťou vývoja. Uvedomte si to, pomôže vám to získať opäť duševnú rovnováhu a pokoj. Základom je vyvarovať sa kriku a prudkých reakcií.

Zvážte dôvody správania dieťaťa. Je unavené, hladné, choré, rozrušené, úzkostné? Došlo doma k nejakým zmenám, ktoré by mohli spôsobiť pocit stresu alebo neistoty?


Vyskúšajte tieto frázy: Zaberajú na deti


Samozrejme, každé dieťa je iné, a to, čo funguje v jednej rodine, nemusí fungovať v inej. Vo všeobecnosti však možno konštatovať, že existuje 10 základných logických dôsledkov, ktoré by vás mohli inšpirovať k pozitívnejšiemu prístupu k rodičovstvu.

1. Strata oprávnení. Je to logický dôsledok, ktorý je možné aplikovať na veľa situácií. Keď dieťa odhodí hračky, stráca privilégium hrať s nimi na zvyšok dňa. Ak vás ignoruje, keď ho požiadate, aby sa prestalo hrať s tabletom, mobilom a podobne, zoberte mu ho na istý čas. Ak sa správa na ihrisku k ostatným deťom hlúpo, nemôže tam nasledujúci deň, dva či tri ísť.

2. Time-out. Keď sa správanie dieťaťa dostane mimo kontroly, krátka prestávka, počas ktorej je ticho, mu môže pomôcť upokojiť sa. Nemusí to byť také drastické ako poslať ho na nejaký čas do svojej izby.

3. Domáce práce. Ak má dieťa tendenciu sťažovať sa na nudu alebo sa nechce zúčastňovať na nejakých spoločných aktivitách, logickým dôsledkom je priradiť mu domáce práce navyše.

4. Schovanie hračiek na určitý čas. Ak dieťa necháva hračky rozhádzané všade po byte, dome či na dvore alebo odmieta upratovať, keď ho požiadate, vložte ich do vreca a na nejaký čas odložte z dohľadu.

5. Kratší čas na zábavky. Ak sa dieťa motá ráno pred odchodom do škôlky či školy, popoludní sa nevie dopracovať k domácim úlohám, neustále naťahuje čas, len aby sa vyhlo povinnostiam, skráťte mu čas, ktorý trávi s kamarátmi, pri elektronike alebo pri inej zábavke.

6. Upratovanie po sebe. Máte dieťa, ktoré teší, že robí neporiadok? Trvajte na tom, aby ho po sebe upratalo. Možno to budete musieť po ňom dočistiť či doupratovať vy, keď to neuvidí, ale vďaka tomuto logickému dôsledku si uvedomí, že jeho správanie nie je až také zábavné, ako si pôvodne myslelo.

7. Samostatné opravovanie hračiek. Ak dieťa zlomí hračku, nechajte ho, nech si ju samo zlepí či inak opraví. Občas sa môže hračky pri hre zlomiť, to je normálne. Ak sa to však deje často alebo dieťa hračky ničí len tak zo zábavy či od jedu, treba zakročiť. Keď si ich bude musieť opravovať samo, začne si ich čoskoro vážiť.

8. Viac spánku. Nevhodné správanie je často výsledkom zlých spánkových návykov. Vyskúšajte za každé porušenie pravidiel počas dňa posunúť večierku o niekoľko minút. V konečnom dôsledku tak pôjde dieťa do postele o nejakú pol hodinu skôr. Možno zistíte, že práve to je čas, ktorý mu chýbal.

9. Ignorácia. Keď sa dieťa správa nevhodne, odmietavo, nekomunikuje s vami slušne a podobne, nebojte sa ho ignorovať. Môže chvíľu trvať, kým pochopí dôvod, prečo to robíte, ale funguje to.

10. Žiadna práca, žiadna hra. Ak dieťa odmieta plniť si povinnosti, nebojte sa zrušiť mu čas na hru. Keď pochopí, že po splnení povinností mu zostane na zábavu viac času, zvykne si na to.

Je dôležité mať na pamäti, že logické dôsledky sú navrhnuté tak, aby poskytli dieťaťu príležitosť poučiť sa zo svojich chýb a nie znížiť mu sebavedomie.

Prečítajte si tiež:

Detský krik: Takto ho v pokoji zastavíte

Zázračné formulky, ktoré fungujú na deti

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia