Takto zvýšite zdravé sebavedomie u dieťaťa

Takto zvýšite zdravé sebavedomie
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2018-04-15 00:30:11 |

Nedostatok sebavedomia a sebadôvery výrazne vplýva na to, či je človek schopný prekonávať problémy, strach a úzkosť, ako aj rôzne obavy. Ak deťom chýbajú, pomôžte im.

Keď si dieťa buduje sebavedomie, viac si verí, stáva sa asertívnejším a cíti sa samo so sebou lepšie.  Ľudia, ktorí si dôverujú, dosahujú v živote úspechy rýchlejšie a ľahšie. Ak si myslíte, že vaša ratolesť toho sebavedomia práve veľa nepobrala, skúste tieto tri osvedčené terapeutické techniky.

1. Predstierajte hru

Nechajte dieťa „vypovedať“ o svojich problémoch prostredníctvom bábkového predstavenia. Napríklad, ak má strach z tmy, pomôžte mu vymyslieť príbeh o bábke, ktorá sa jej bojí.  Samozrejme tak, aby to dobre skončilo. Spoločne porozmýšľajte nad spôsobmi, ako by sa bábka mohla strachu zbaviť. Skúste dieťa na tieto možnosti naviesť  prostredníctvom zvedavých otázok.

Táto aktivita môže podľa psychológov pomôcť dieťaťu, aby sa vo svojom živote viac otvorilo a učilo sa prekonávať strach. Tým, že vymyslí príbeh bábky, ktorý úspešne skončí, bude sa lepšie cítiť aj vo svojej situácii.

2. Podporujte nezávislosť dieťaťa

Mnoho detí s nízkym sebavedomím sa vyhýba robiť veci na vlastnú päsť. Nezávislosť takéhoto potomka môže zvýšiť tým, že keď sa zase ocitne v situácii, keď si neverí, podporte jeho aktivitu. Nesnažte sa robiť všetko namiesto neho! Chváľte všetko jeho úsilie, aj keď výsledok nie je úplne podľa vašich predstáv. Tieto ratolesti to veľmi potrebujú. Napríklad, ak už je dieťa schopné strihať nožnicami, no aj tak vás žiada o pomoc, jemne ho povzbuďte, aby to robilo samostatne.

Je úplne v poriadku, keď rodičia niekedy dieťaťu pomôžu alebo urobia preňho aj veci, ktoré by už malo zvládnuť bez nich.  Citlivejšie deti alebo ratolesti  s nižším sebavedomím z toho ťažia, lebo im to zaručuje podporu a starostlivosť človeka, ktorému dôverujú. Avšak, je veľmi dôležité, aby suma pomoci, ktorú dieťaťu poskytujete a podpora jeho samostatnosti z vašej strany bola vyvážená.

3. Dbajte na sebauvedomenie dieťaťa

Deti s nízkym sebavedomím sú zvyčajne veľmi nerozhodné a na otázky často odpovedajú slovíčkom „neviem“. Ak sa ich spýtate, ktoré je ich obľúbené jedlo či aký je ich obľúbený šport, „neviem“ je pre nich záchranou pred potrebou vyjadrovať svoje myšlienky alebo pocity navonok. Klaďte im otázky tak, aby nestačilo odpovedať slovíčkami áno, nie a neviem, ale tak, že budú musieť použiť viacslovné odpovede. Často sa ich pýtajte aj na to, čo majú rady, čo sa im páči a čo nepáči, čo im robí radosť, čo ich robí smutnými alebo hnevá a podobne.  Dávajte im často na výber – spýtajte sa, či chce dieťa jablko alebo banán, červené alebo modré tričko  čaj alebo kakao. 

Prečítajte si tiež:

Toto robte a vaše dieťa bude v živote úspešné

Mentálne silní rodičia robia týchto 13 vecí


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia