Tieto tri chyby robia najčastejšie otcovia batoliat

Tieto tri chyby robia
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-26 10:45:42 |

Máte doma batoľa a napriek tomu, že by ste chceli byť super otcom, stále to nie je ono? Možno robíte jednu z troch najčastejších chýb, ktoré vzťah otcov s deťmi kazia.

Určite ste vždy chceli byť otcom, ktorý má s deťmi perfektný vzťah, je pre ne autoritou, no dokážu sa spolu aj zabaviť. Realita je však iná a aj napriek snahe to akosi stále nie je také, ako ste si predstavovali. Mnohí otcovia robia tri chyby. Prezradíme vám ktoré to sú a ako ich možno napraviť.

1. Ste príliš vážnym otcom

Nechcete, aby ste vyzerali hlúpo, keď sa so svojim dieťaťom rozprávate a tak váš hlas zostáva dospelým. „No deti reagujú lepšie na mäkší hlas,“ hovorí autor knihy Najšťastnejšie dieťa v okolí Harvey Karp. Malé deti vo veku batoľaťa sa cítia lepšie pri ľuďoch používajúcich spevavý mäkký tón, ktorý muži neradi používajú. „Ak chcete svojmu dieťaťu urobiť radosť a viac sa s ním zblížiť, mali by ste to vyskúšať,“ radí Karp.

To však nie sú všetky zlé správy: Otcovia excelujú aj v oblasti potláčania detského hnevu. Na rozdiel od mám sú majstrami v používaní krátkych dôrazných viet bez štipky emócie. Samozrejme, limity treba nastaviť, no častou chybou otcov je to, že nedokážu odhadnúť, kedy je pri záchvate hnevu čas „na obmäkčenie“ batoľaťa. Niekedy namiesto vety typu:Odchádzame a hotovo“ omnoho účinnejšie zaberie veta„Musíme už ísť, lebo čoskoro bude tma“  vyslovená pokojným tónom, nie rozkazovačným. „Aj pri nastavovaní limitov je potrebná úcta,“ zdôrazňuje Karp.

2. Fyzicky ste prítomný, no dieťa si nevšímate

„Aj keď ste vyčerpaný po dlhom dni v práci, snažte sa pohrať sa s batoľaťom tak, aby cítilo vašu účasť,“ radí klinická psychologička Laura Markham. Málo zapájania sa do detských hier je ďalšou z častých chýb otcov.Maznanie sa, spoločné hry a vnímanie dieťaťa sú pre vzájomný vzťah veľmi dôležité,“ zdôrazňuje.

Namiesto toho, aby ste si po príchode z práce sadli na gauč, pustili televízor či počítač, povedzte si: „Teraz budem tráviť čas s touto malou unikátnou osôbkou, ktorá je mojim dieťaťom.“ Nezabúdajte, že detstvo trvá len krátko a ak sa dieťaťu nevenujete, sami seba ukracujete o jedinečné chvíle, ktoré sa nikdy nevrátia. I keď sa to možno tak nezdá, aj 15 minút zámerného hrania sa s dieťaťom môže znamenať výrazný posun vo vzťahu medzi vami.

3. Automaticky vnímate mamu ako Číslo 1

Pôrod a dojčenie sú takými silnými zážitkami, že medzi mamou a novorodencom vzniká hlboké a nezameniteľné puto. To sa však mení v období, keď dieťa z dojčenského veku prechádza do obdobia batoľaťa – vtedy ho baví všetko nové a tak napríklad príchod otecka z práce je vítaným rozptýlením. 

Po krátkom zvítaní medzi dverami beží batoľa opäť za mamou? Dôvodom je to, že obaja automaticky vnímate mamu ako tú, ktorá je pre dieťa číslo jeden. Ak to chcete zmeniť, choďte na to zábavnou formou! Dohodnite sa s maminou, že keď bude dieťa pri vás, ona ho zavolá, no vy sa ho budete snažiť všetkými možnými spôsobmi zadržať – ale tak, aby to bolo zábavné. Môžete ho štekliť, točiť, šepkať mu niečo smiešne a podobne. Dôležité je, aby pre dieťa bola táto situácia vtipná a príjemná. Psychologička tvrdí, že po troch dňoch, počas ktorých sa budete takto zabávať, už dieťa nebude mať potrebu utekať stále za mamou, ale bude vyhľadávať vašu spoločnosť.

Prečítajte si tiež:

Tieto tri veci pred deťmi nikdy nehovorte

Čas strávený s otcom ovplyňuje inteligenciu dieťaťa

thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia