Otcovia trávia s deťmi 7-krát viac času ako v roku 1974

Otcovia trávia s deťmi
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-06-16 12:01:10 |

Výskumy ukazujú, že dnešní otcovia venujú deťom omnoho viac času ako im v detstve venovali ich otcovia. Rovnako aktívnejšie trávia čas s ratolesťami aj mamy oproti ich mamám.

Aj keď na prvý pohľad sa 35 minút, čo je priemerný aktívny čas dnešných otcov venovaný deťom, nezdá práve veľa, oproti piatim minútam, ktoré im priemerne venovali otcovia v roku 1974, je to predsa len pekný posun. Mamy, ktoré sa vtedy aktívne venovali potomkom 15 minút, to za štyridsať rokov dotiahli na jednu hodinu. Kým otcovia si väčšinou ukrajujú na deti čas na úkor pracovných povinností, mamy im venujú viac priestoru počas svojho voľna alebo namiesto domácich prác.

Viac času rodičov venovaného ratolestiam, je pre deti dobrou správou. Znepokojujúce na tom je však zistenie, že nie vždy ho trávia spolu kvalitne. Experti zistili, že vzdelanejší rodičia viac pomáhajú svojim deťom s domácimi úlohami a vysvetľujú im učivo, ktoré v škole nepochopili, zatiaľ čo rodičia s nízkym vzdelaním sa na vzdelávacích aktivitách potomkov nezúčastňujú. V konečnom dôsledku je to na ich škodu, lebo im tým zatvárajú dvere pred ďalším vzdelávaním a kvalitnejším životom.  

Čas venovaný deťom nie je márny

Bez ohľadu na to, či máte nižšie alebo vyššie vzdelanie, čas venovaný dieťaťu a jeho rozvoju je investíciou do budúcnosti. Spoločné čítanie kníh, spoločenské hry či učenie by jednoducho mali byť súčasťou spoločne prežitého času. Pomocou pri domácich úlohách sa zároveň vzdelávajú aj rodičia a rozširujú svoje obzory.

„V každom prípade, čím viac času trávia rodičia s deťmi, tým je to lepšie pre ich kognitívny vývoj,“ hovorí expertka Almudena Sevilla z londýnskej univerzity, ktorá na výskume tiež pracovala. Podľa štúdie vedcov z univerzity v Chile z roku 2010, hodina navyše venovaná dieťaťu týždenne, mu môže pomôcť zlepšiť sa v škole až o päť priečok, najmä ak sú rodičia vzdelanejší a aktívne mu pomáhajú s domácimi úlohami.

Ako Sevilla konštatuje, z ich výskumu vyplynulo, že deti rodičov s vyšším vzdelaním dostávajú od nich nielen viac kvalitného času, ale aj financií vo forme súkromného vzdelávania či doučovania. Kým v roku 1970 bol rozdiel medzi tým, koľko času venovali deťom rodičia so základným či vyšším vzdelaním takmer nulový, postupne sa priepasť zväčšuje a dnes rodičia s vyšším vzdelaním venujú deťom dvakrát toľko času ako rodičia s nízkym vzdelaním. Vzdelanejší otcovia venujú ratolestiam o 10 a mamy o 30 minút viac času. K dôvodom, prečo to tak je, priraďujú autori výskumu okrem iného aj to, že venovať čas deťom je dnes spoločensky prijateľnejšie ako pred 40 rokmi.


Foto: wikimedia commons
Zdroj: theguardian.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia