Synovia milujúcich otcov sú menej problémoví

Synovia milujúcich otcov sú
Ilustračné foto
2013-12-10 12:01:38 |

Otcovia zohrávajú pri vývoji detí významnú úlohu. Viaceré štúdie dospeli k rovnakému záveru: synovia s aktívnymi otcami majú sociálnu výhodu pred chlapcami, ktorí otca nemajú.

„Zistili sme, že otcovia, ktorí sa príkladne starajú o svoje deti, majú menej problémové ratolesti,“ hovorí americká doktorka Maureen Black, profesorka pediatrie na lekárskej fakulte marylandskej univerzity. „Silné puto s otcom deťom nesmierne pomáha,“ dodáva. Profesorkin výskum u takýchto detí preukázal lepšie jazykové schopnosti a menej problémov so správaním. Zaujímavé je, že rovnaké výsledky potvrdila aj v takých prípadoch, keď otec s rodinou nežil v jednej domácnosti. Zdá sa, že nie je rozhodujúce, kde otec žije, ale aký vzťah má s dieťaťom.

Úloha otca má význam aj pri školských výsledkoch synov

Iná štúdia vedcov z univerzity v Illinois zase preukázala, že chlapci, ktorých otcovia si nájdu čas, aby sa opýtali, čo sa naučili v škole alebo čo nové zažili s kamarátmi, sa v škole učia lepšie. Rovnako to platí aj vtedy, ak nejde o biologického otca. Môže to byť adoptívny otec, nevlastný otec či hocaký dospelý muž v domácnosti. Spojitosť medzi záujmom otcov a akademickými výsledkami potvrdili i britskí vedci z oxfordskej univerzity vo svojej štúdií na 17-tisíc britských školákoch. „Angažovaný otec číta svojmu dieťaťu, berie ho na výlety, zaujíma sa o jeho vzdelanie a organizuje jeho denný režim rovnako ako matka,“ uvádza príklady spoluautorka štúdie Eirine Flouri. Dodala, že deti s takýmito otcami väčšinou mali v škole lepšie známky.

Vplyv otcov na synov

Dobrý vzťah otcov so synmi má aj ďalšie pozitíva. Podľa oxfordských vedcov je menej pravdepodobné, že takíto chlapci neskôr budú mať problémy s políciou. Starostlivý otec sa okrem toho stáva pre syna dobrým príkladom a pomáha mu tak osvojiť si zdravú pohlavnú identitu či lepšie pochopiť city a emócie. Slobodné matky zase môžu takéto príklady pre svojich synov nájsť v ich strýkoch, starých otcoch či dobrých priateľoch.


Foto: photl.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia