Dojčíte? Lieky užívať môžete, ale neriaďte sa internetom

Dojčíte? Lieky užívať môžete,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-06 13:30:16 |

Mnohé ženy zbytočne prestanú dojčiť, keď začnú užívať lieky. Iné berú také druhy liečiv, ktoré by nemali.

Dojčiace matky môžu užívať isté typy liekov, treba to však odkonzultovať s odborníkmi v oblasti farmakoterapie. Poukazuje na to Slovenská lekárnická komora (SLeK). Čerpať poznatky z internetu nie je správne. Neodborné informácie totiž v takomto prípade môžu poškodiť zdravie.

Správne a odborne poradiť v tejto oblasti dokáže farmaceut. Spolu s lekárom sa snaží o to, aby matka nemusela prerušiť dojčenie alebo liečbu. „Dôležitá je voľba vhodného lieku, ktorý bude benefitom pre ženu s nízkym rizikom pre dieťa," tvrdí SLeK.

Matky by podľa lekárnikov mali užívať odkonzultované lieky v čase ich predpokladanej najnižšej koncentrácie. U väčšiny z nich je vhodné ich užiť tesne po dojčení. Počas maximálnej koncentrácie lieku sa dojčeniu treba vyhnúť. „Dieťaťu možno podať odstriekané mlieko," radí SLeK.

Ak je žena chronickým pacientom a liek užíva raz denne, treba ho zobrať po poslednom dojčení pred nočným spánkom dieťaťa. Novorodenca a dojčené dieťa radí SLeK sledovať a v prípade výskytu nežiaducich účinkov odporúča, vyhnúť sa zbytočnému užívaniu liečiv v nejasnej indikácii.

Mohlo by vás tiež zaujať:

V tehotenstve sa neodporúča ani pivo

Šesť potravín povinných v tehotenstve

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR.az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia