Tehotenské mýty: O čom napovedá špicaté brucho, veľký zadok či pálenie záhy

Tehotenské mýty: O čom
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-02-04 00:30:23 |

S tehotenstvom je odpradávna spojených veľa mýtov. Snáď každej z nás sa pri pohľade na zaguľacujúce bruško niektorý z nich vybaví. Ktoré sú tie najznámejšie?

Väčšina „povedačiek“ spojených s tehotenstvom nemá žiadny reálny základ, no poznali ich už naše prababky aj ich babky a s najväčšou pravdepodobnosťou sa s nimi stretnú aj ďalšie pokolenia po nás. Nakoniec, je to celkom milé, aj nimi si možno krátiť dlhé obdobie čakania na vytúžené bábätko.

Ak je vaše brucho špicaté, čakáte chlapca a ak je skôr do strán, určite je v ňom dievčatko.

Toto je jeden z najrozšírenejších mýtov. Predtým, než existoval ultrazvuk, bolo hádanie pohlavia dieťaťa obľúbenou zábavkou. V skutočnosti, tvar brucha s pohlavím dieťaťa nijako nesúvisí. Ak je budúca mamička nižšia a štíhlejšia, jej bruško prirodzene vyzerá inak ako bruško vysokej či silnejšej tehotnej ženy.

Ak sa vaša tvár zaguľatila, čakáte dievčatko a ak máte väčší zadok, porodíte chlapca.

To, ako sa telo ženy v tehotenstve mení, súvisí s jej telesným typom, nie s pohlavím dieťatka.

Ak držíte nad bruchom tehotnej ženy obrúčku uviazanú na vlase z jej hlavy alebo na nitke, pohyb prsteňa napovie pohlavie bábätka. Ak sa obrúčka točí dokola, v brušku je dievčatko, ak sa hojdá zo strany na stranu, skrýva sa v ňom chlapec.

Tento mýtus patrí do ríše mágie.  Vedecké teórie dokazujú, že pohyb prsteňa nad bruchom tehotnej ženy s pohlavím nemá nič spoločné, ale aj tak je to celkom milá zábavka.

Ak zdvihnete ruky nad hlavu, bábätko sa môže uškrtiť pupočnou šnúrou.

Pohyby ramien na pohyby pupočnej šnúry nemajú žiadny vplyv. Bohužiaľ. Ak by to tak bolo, možno by sa podarilo zabrániť občasnému smutnému ukončeniu tehotenstva, lebo by stačilo jednoducho dávať si pozor na zdvíhanie rúk. V skutočnosti sa niektorým bábätkám pupočná šnúra omotá okolo krku pri ich pohyboch v maternici, ktoré nijako nedokážeme ovplyvniť.

Ak uvidíte počas tehotenstva niečo škaredé, narodí sa vám veľmi škaredé dieťa.

K tomuto mýtu asi ani komentár netreba. Žiadne obavy, aj keď uvidíte samotného Quasimoda, na vzhľad vášho drobčeka to vplyv mať nebude. Ten je určený génmi a, ako všetci veľmi dobre vieme, všetky bábätká sa rodia pokrčené a po pár hodinách sú všetky najkrajšie na svete.

Ak sa budete počas tehotenstva pozerať na zatmenie Mesiaca, vaše bábätko bude mať rázštep pery.  

Stretli ste sa už s týmto mýtom? U nás nie je rozšírený, jeho pôvod treba hľadať u starých Aztékov. Tí verili, že zatmenie je spôsobené uhryznutím z tváre Mesiaca a ak by ho budúca mamička pozorovala, to isté by sa stalo aj jej dieťatku. Našťastie, existuje aj ochrana a tou je niečo kovové pripevnené na oblečení alebo umiestnené vo vrecku. Rázštep podnebia je v skutočnosti výsledkom kombináciou genetických a environmentálnych faktorov, ktoré planéty v žiadnom prípade nezahŕňajú.

Ak vás v tehotenstve páli záha, bude mať bábätko veľa vláskov.

Aj keď s týmto tvrdením sa stretla takmer s istotou každá z nás a je jedným z najpoužívanejších, nie je vôbec pravdivé. Množstvo vlasov závisí od génov, ktoré dieťatku dávajú do vienka rodičia. Ak vy, otec dieťaťa alebo starí či prastarí rodičia mali bohatú šticu, môže sa váš drobček narodiť vlasatý a s vašou záhou to nebude mať nič. Pálenie záhy súvisí s tým, že žalúdok má menej priestoru a maternica naň riadne tlačí. Dôvodom môže byť aj zmenená hladina hormónov.

Ak v tehotenstve jete málo ovocia, narodí sa vám špinavé bábätko.

Konzumovať ovocie je zdravý zvyk, v tehotenstve získavate z neho vitamíny a minerály dôležité pre rast bábätka. Môžete sa však ovocím kŕmiť od rána do večera, aj tak nijako nezabránite tomu, aby sa váš drobček nenarodil špinavý. Každé jedno bábo je totiž pokryté bielym mazom, tzv. vernixom, ktorého úlohou je chrániť jeho pokožku počas pobytu v plodovej vode.

Ak budete jesť veľa syra a mliečnych výrobkov, bábätko sa narodí s lupinami vo vlasoch.

Mlieko a mliečne výrobky sú zdravé a ich konzumáciou v tehotenstve dodávate vďaka nim bábätku vápnik potrebný pre vývoj jeho kostí a rast. Žlté šupinky vo vlasoch, seborea alebo detské lupiny, sa objavujú na hlávkach mnohých bábätiek, no nie v spojitosti so stravou ich mám, keď boli ešte tehotné. Dôvodom je prebytok oleja na hlávke a sú úplne neškodné.

Ženy, ktoré v tehotenstve nepočúvajú hudbu, porodia hluché bábätká.

Je pravdou, že bábätko počuje zvuky už keď je v brušku a niektoré štýly hudby uprednostňuje pred inými, ticho z neho nepočujúceho neurobia. Ak vás však premkli obavy, skúste klasiku, tej vraj dáva prednosť väčšina bábätiek.

Prečítajte si tiež:

Rodičovské mýty: Naozaj sa dá z vlčieho maku oslepnúť?

Jeden z najväčších mýtov: Toto pri otrave nerobte

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia