Pozor na nebezpečnú chodúľku Shubeile

Prvé kroky a chodúľka
Prvé kroky a chodúľka
Zdroj: morgueFile.com
2013-09-25 11:18:45 |

Obdobie, keď sa batoľa začne stavať na nožičky, je prvým krokom k samostatnej chôdzi. Vývin chôdze používaním chodúľky neurýchlite.

Vývin chôdze je naprogramovaný v mozgu

Pohybový systém je naprogramovaný v detskom mozgu. Nemôžeme urýchliť jeho vývin, ani stimuláciou, ani nijakými pomôckami. Je presne určené, kedy začne loziť, sedieť, stavať sa na nôžky a kedy urobí prvý krok. Z uvedeného vyplýva, že keď bábo bude používať chodúľku, nezačne chodiť skôr, ako mu je dané.

 

Chodúľka podľa pediatrov nie je zdravá

Detskí lekári sa zhodujú v názore, že chodúľka nie je zdravá, pretože:

  • Nadmerne zaťažuje kĺby dieťatka.
  • Zaťažuje chrbticu bábätka.
  • Bábo nemá v chodúľke správne držanie tela.
  • Dieťatko sa v chodúľke odráža na špičkách a tento zlozvyk mu potom zostáva aj pri samostatnej chôdzi. Podľa fyzioterapeutov správna chôdza je v poradí päta a až potom špička.
  • Zvyšuje riziko úrazu.

 

Pozor na bezpečnosť

V rámci legislatívy Európskej únie bola na Slovensku prijatá bezpečnostná norma pre detské chodúľky. Uvádza bezpečnostné požiadavky a skúšobné metódy detských chodúľok, v ktorých je umiestnené dieťa. Je určená na používanie odvtedy, ako je dieťa schopné samostatne sedieť a dovtedy, ako je schopné samostatne chodiť.

Ak sa predsa len rozhodnete z rôznych príčin túto pomôcku používať, dbajte na kvalitu a bezpečnosť.

 

Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje na nebezpečný výrobok

Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ktorý si zakúpili detskú chodúľku SHUBEILE, aby ju v záujme zdravia dieťaťa prestali používať.

Pri skúškach bolo zistené, že chodúľka je vyrobená tak, že v pásme predpokladaného dosahu dieťaťa sa vyskytujú voľné otvory od 5 mm do 12 mm, ktoré môžu spôsobiť zachytenie prstov dieťaťa a spôsobiť mu úraz.

Pri skúške statickej a dynamickej pevnosti nastalo roztrhnutie šva v stredovej časti sedačky a následne sa zlomila plastová konštrukcia blokovacieho zariadenia, ktorým sa zabezpečuje a polohuje chodúľka. Dieťa je vystavené úrazu.

 

Fotogaléria


Foto: morguefile.com, www.soi.sk
Zdroj: text: marcela, info o nebezpečnom výrobku zo zdroja: www.soi.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia