Starostlivo vyberajte prvé topánočky pre vaše dieťa

Prvé topánočky
Prvé topánočky
Zdroj: morgueFile.com
2013-09-19 14:26:05 |

Jednou z veľkých udalostí je kúpa prvých topánočiek. Kedy je správny čas? Až keď bábätko urobí prvé krôčiky, alebo už v čase, keď sa začne stavať na nôžky? Na čo klásť dôraz pri ich vyberaní?

Kedy je čas na prvé topánočky?

 

Každé bábätko začne najskôr loziť, neskôr sa dvíha na nožičky a chodí popri nábytku. Ďalším vývojovým stupňom je chôdza s oporou a až následne prichádza samostatná chôdza. Pokiaľ dieťatko nechodí samostatne a väčšinu času lozí, topánky ešte nepotrebuje, postačia mu protišmykové ponožky. Vhodnou alternatívou namiesto ponožiek sú tzv. capačky – mäkké topánočky bez pevnej podrážky, ktoré dovolia malému špuntíkovi voľne došľapovať. Dôležité je, aby svaly aj väzy chodidiel dieťatka boli ohybné.

 

V minulosti panoval názor, že sotva batoliatko urobí prvé krôčiky, nohu mu treba zafixovať pevnou topánkou, a to aj v domácom prostredí. Toto vám určite budú radiť aj vaše mamy a svokry. Nedajte sa však zmiasť! Príliš pevná obuv nedáva priestor na vývoj chodidla. Chodenie naboso dieťaťu ublíži určite menej, ako chodenie v zlých topánkach.

 

Kvalita verzus cena

 

Kvalitné detské topánočky sú drahé (cca 35 – 50 €), ale táto investícia sa oplatí. Nosenie zlých topánok v detstve môže mať v dospelosti rôzne následky: bolesti chrbta, problémy s bedrovými kĺbmi či kolenami, zlé držanie tela, plochú nohu. Nohy nás celý život nosia, tak si zaslúžia komfort. O to viac to platí pri deťoch, keďže denne nachodia oveľa viac metrov ako dospeláci.

 

Radšej kupujte každému dieťatku nové topánky. Ak sa aj tak rozhodnete, že mu dáte obuv po staršom súrodencovi, dôsledne topánočky prezrite a uistite sa, že nie sú obnosené a zošliapané. Stavte na zdravotne neškodnú obuv z lekárne alebo zo značkového obchodu.  

 

Ako ich vyberať?

 

  • Najlepšie je, ak pri nákupe topánok zoberiete do predajne so sebou aj dieťatko. V obchodoch majú merače chodidiel. Požiadajte predavačku, aby mu starostlivo zmerala dĺžku aj šírku chodidla.
  • Topánočku vyskúšajte a nechajte v nej drobca chvíľku pobehať. Nevie vám ešte povedať, či ho topánočky netlačia, ale z jeho správania a chôdze intuitívne vycítite, či sa v nich cíti komfortne alebo nie.
  • Najvhodnejšie sú topánky na šnurovanie, po členky.
  • Vyberajte prírodné materiály, najlepšie sú celokožené.
  • Mali by mať spevnenú pätu, mäkkú stielku, ohybnú podrážku.
  • Topánočka by mala byť o 1 centimeter dlhšia ako chodidlo, pretože nožička dieťatku veľmi rýchlo rastie. Otestovať to môžete tak, že vzadu do topánky vložíte prst. Ak sa vmestí, znamená, že voľný priestor je dostatočný.
  • V lete sú vhodné sandáliky s uzatvorenou špicou aj pätou, po členky, s ohybnou podrážkou.
  • Anatomická stielka s tvarovanou klenbou nie je nutná, keďže do 3 rokov má bábätko na chodidle tukový vankúšik, klenba sa začína tvarovať neskôr.
  • Najlepšie je, keď majú malý podpätok, čiže podloženú pätičku.
  • Na doma sú najvhodnejšie sandáliky po členky, s uzatvorenou špicou aj pätou. Nekupujte drobcovi látkové papuče alebo gumené šľapky.


Foto: morguefile.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia