Novopečená mama: Pre toto ste ráno taká unavená

Novopečená mama: Pre toto
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-08-28 13:30:09 |

Poznáte to – z pôrodnice ste si priniesli bábätko, no vaše šťastie sprevádza nekonečná únava. A to aj vtedy, keď sa váš drobček nebudí v noci tak často, ako vás všetci strašili. Čím to je?

Odborníci majú na únavu mám malých bábätiek jasnú odpoveď. Prerušený nočný spánok má na človeka podobný vplyv, ako keby nespal vôbec. Podľa vedcov z univerzity v Tel Avive rozbitý nočný spánok ohrozuje kognitívne funkcie, znižuje pozornosť a zvyšuje negatívnu náladu.

Ak je váš spánok prerušovaný, oddýchnete si tak, ako keby ste spali maximálne štyri hodiny, aj keď si ľahnete o 20.00 večer a vstanete o 8.00 ráno. „Prestávky medzi spánkom pritom môžu byť relatívne krátke – 5 až 10 minút, no dôležité je to, že narušia prirodzený spánkový rytmus,“ vysvetľuje šéf výskumného tímu, profesor Avi Sadeh.

Oddychujte vždy, keď sa dá

„Naša štúdia ukazuje vplyv iba jedného prerušenia nočného spánku, no vieme, že účinky na organizmus sa hromadia, preto novopečení rodičia, ktorí sa prebúdzajú zvyčajne od tri do desaťkrát  za noc, platia za to daň v podobe veľkej únavy, nervozity, ako aj pocitmi hnevu voči dieťaťu a potom sa cítia previnilo,“ zhŕňa realitu. Sadeh dúfa, že táto štúdia upozorní na problematiku vyčerpania čerstvých rodičov a okolie bude k ich náladám zhovievavejšie. Ak ste si práve priniesli z pôrodnice drobčeka domov, bez výčitiek využite každú voľnú chvíľu na oddych, potrebujete to! Neporiadok neutečie...

Prečítajte si tiež:

Takto vyzerajú prejavy lásky od dojčaťa po školáka

Týchto 10 vecí vás môže vystrašiť pri novorodencovi


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia