Toto by ste mali vedieť pred tým, než porodíte

Toto by ste mali
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-09-03 00:29:59 |

Budúce mamičky nie sú často dostatočné informované, čo ich čaká počas pôrodu a následne po ňom. Tieto informácie sa vám zídu.

Akýkoľvek ľahký pôrod bol, ženské telo sa musí zotaviť. Budúce mamičky často nevedia, čo ich po pôrode čaká. Stane sa, že ich fyzický stav nemilo zaskočí, trpia bolesťami a depresiami. To, že žena porodí cisárskym rezom automaticky neznamená, že bude trpieť väčšími bolesťami ako žena, ktorá rodila prirodzene. Veľa závisí od ich psychického nastavenia. To, ako sa žena cíti emocionálne pred a pri pôrode aj tesne po ňom, má obrovský vplyv na jej fyzické zotavenie, ale aj na priebeh samotného pôrodu. Žena, ktorá rodila prirodzene, no nie je v psychickej pohode, je vystrašená, má neočakávané bolesti, sa môže oveľa dlhšie spamätávať z pôrodu, ako mamička, ktorá rodila sekciou, ma rez na bruchu, no bola oboznámená s tým, čo sa bude diať a tak mala pod kontrolou udalosti, ktoré budú nasledovať. Čaká vás pôrod? Prečítajte si, čo môžete čakať, s čím môžete zápasiť, ale hlavne to, že každá bolesť raz pominie a vy si budete materstvo vychutnávať.

Pôrod placenty

Porodiť placentu je oveľa jednoduchšie ako mať dieťa. Je mäkšia, menšia a zvyčajne vychádza pomerne ľahko. Po tejto fáze už môžete oddychovať a naberať silu.

Popôrodné bolesti

Budúce rodičky často nevedia, čo nastane po pôrode dieťaťa. Väčšina sa domnieva, že keď konečne porodia, bolesti zmiznú a bude pokoj. Často však nastúpi bolestivé sťahovanie maternice, pripomínajúce kontrakcie, ktoré môže trvať niekoľko hodín a dokonca aj deň, dva. Je pár výnimiek, ktoré si druhým peklom bolesti neprejde. Keď je žena zdravá a v plnej sile, je veľmi pravdepodobné, že jej pôrod prebehne bez  zdravotných komplikácií a silných bolestí. Nasledujúce dni sa budú potom niesť v znamení sily, energie a pohody. Niektoré také šťastie nemajú a bolesti ich neobídu. Preto by mali byť ženy dopredu informované  o tom, že existujú aj popôrodné bolesti, aby o nich vedeli a zbytočne nepríjemne nezaskočili.

Krvácanie

Potom, ako porodíte dieťa, bez ohľadu na to, či to bude vaginálny alebo pôrod cisárskym rezom nastane popôrodné krvácanie, takzvané lochie. Budete musieť používať vložky.  Nikdy nepoužívajte tampóny, tie by mohli zaniesť infekciu. Najlepšie, ak sa zásobíte hrubšími vložkami na silné krvácanie. Lochia bude na začiatku jasno červená, postupne sa bude stupňovať a zmení sa na hnedo-červenú. Toto krvácanie bude trvať najmenej dva až šesť týždňov po narodení dieťaťa.

Vplyv na myseľ

Príchod dieťaťa prinesie obrovskú radosť, ale aj veľkú dávku prispôsobovania sa. Váš život sa doslova zmení za noc. Pre mnohých je to obdobie veľkého šťastia a naplnenia túžob. Je nerealistické očakávať, že všetko pôjde ako po masle a vy budete mať na ružiach ustlané. Izolácia s malým dieťaťom, kým si zvyknete na ako taký režim, môže byť veľmi frustrujúca. Ženy musia doslova opäť začať od znova, hľadať si nové priateľky, ich život naberie nový smer, čo môže byť náročné, hlavne, keď málo spia. Majú často pocit, že stratili veľkú časť svojej bývalej identity a môžu trpieť popôrodnou depresiou.

Bolesť

Ženy môžu trpieť nepríjemnými pocitmi, alebo dokonca bolesťami aj niekoľko týždňov po pôrode. Ak ste mali ťažký pôrod, ktorý bol komplikovaný, trval príliš dlho, alebo išlo o náročný cisárskym rez, je pravdepodobné, že ich budete cítiť aj niekoľko týždňov. Akákoľvek silná bolesť bude, informujte o tom svojho gynekológa, alebo pôrodníka, môže to znamenať komplikácie. Ak ste mali ľahký pôrod, možno sa budete chvíľku cítiť nekomfortne. Je normálne mať popôrodné bolesti. Každá žena je iná a inak vníma bolesť. Niektorá si môže ísť po pôrode zabehať maratón, inej bude trvať dlhšie, kým sa zotaví. Je to úplne v poriadku, doprajte si čas, nikam sa neponáhľate.

Vagína

U väčšiny žien, ktoré porodili prirodzene vagína zmení tvar,  no po nejakom čase  s pomocou cvičení panvového dna sa vráti do pôvodnej podoby. Mnoho žien má po narodení malé natrhnutia vagíny, čo môže znieť desivo, ale vo väčšine prípadov si to ani nevšimnú a čo je dôležité, je to ľahko liečiteľné. Silné natrhnutia tretieho alebo štvrtého stupňa, si vyžadujú špeciálnu starostlivosť a bude trvať dlhšie, kým sa ženám rany zahoja. Dobrá správa je, že sú mimoriadne zriedkavé. Bolestivý môže byť aj nástrih hrádze, ktorý pomôže dieťaťu von, ak sa zastaví v pôrodných cestách.

Telo sa zmení

Vaše telo sa zmení, či sa vám to páči, alebo nie. Žiaľ dnešná doba nám nahovára, že pôvodnú postavičku môžete mať krátko po pôrode, hlave keď vidíte celebrity na červenom koberci v skvelej forme a vy doma pobehujete, strapatá, nevyspatá v špinavom pyžame. Z týchto informácií môžete mať pocit úplného zlyhania a frustrácie. Zabudnite na hviezdičky, majú celý tím opatrovateliek a trénerov. Opäť platí pravidlo, že každá žena je iná. Niektorým ženám pôrod zmení postavu len na chvíľku, iné môžu zápasiť s kilami navyše aj roky. Prsia môžu definitívne zmeniť tvar a pravdepodobne sa vám rozšíri aj panva. Mnoho žien má negatívne pocity zo svojho zovňajška, čo je veľká škoda, mali by sa mať rady, aké sú. Dali predsa život novému človeku.

Sexuálny život

U každého je to individuálne. U prvo rodičov nebýva intenzita sexu veľmi vysoká, keďže je pre nich všetko nové a 24 hodinovú pozornosť venujú dieťaťu sedem dní v týždni. Keď kolotoč okolo dieťaťa a domácnosti skončí, máte chuť okamžite zaľahnúť a nie na radovánky s manželom. Lekári odporúčajú, aby ste so sexom počkali dovtedy, kým sa ustáli krvácanie po pôrode, čo môže trvať od troch do šiestich týždňov. Mnohé ženy však čakajú oveľa dlhšie najmä po ťažkom pôrode, alebo jednoducho majú náročnejšieho novorodenca, ktorý si pýta neustálu pozornosť. Je na mieste, aby ste sa  s partnerom porozprávali o očakávaniach a vlastných pocitoch.

Prečítajte si tiež:

Spoznajte najmladšiu mamu sveta. Jej vek vám vyrazí dych

Dieťatko nie je v brušku správne otočené? Vyskúšajte toto


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia