Sedem dôvodov, prečo cvičiť v tehotenstve

Sedem dôvodov, prečo cvičiť
Ilustračné foto
2014-02-10 00:01:04 |

Máte aj vy pocit, že s rastúcim tehotenským bruškom vám rastie aj chuť do jedla, no úplne vás opúšťa chuť hýbať sa? Prinášame skvelé dôvody, pre ktoré sa na cvičenie budete tešiť.

1. Nabite sa energiou

Tehotenstvo môže vysať aj poslednú štipku energie, no pravidelné cvičenie vám pomôže zvládnuť každodenné úlohy i náročný program: pohyb posilňuje váš kardiovaskulárny systém, vďaka čomu sa tak rýchlo neunavíte. So silnými svalmi budete musieť vynaložiť menej námahy na zvládnutie akejkoľvek aktivity, či už to bude nákup potravín alebo účasť na nekonečných rokovaniach v kancelárii. Podľagynekológov si môžete bez obáv dopriať pol hodinku mierneho pohybu každý deň, samozrejme za predpokladu, že vám pre zdravotný stav lekár pohyb nezakázal.

2. Spite sladšie

Nie je ľahké nájsť si vhodnú polohu na spanie, keď pred sebou nosíte pekných pár kilogramov navyše. Cvičenie vám pomôže zbaviť sa prebytočnej energie a unaví vás dosť na to, aby ste zaspali pokojnejšie. V noci si zároveň oddýchnete kvalitnejšie.

3. Zbavte sa tehotenského nepohodlia

Pravidelné cvičenie naťahuje a posilňuje svaly, čo pomôže vášmu telu lepšie sa vyrovnať s akýmikoľvek tehotenskými bolesťami. Cviky uľavujú bolestiam chrbta, chôdza zlepšuje cirkuláciu krvi a plávanie posilní brušné svalstvo.

4. Pripravte sa na pôrod

Má to dokonalú logiku: čím budete v lepšej forme, tým silnejšia budete pri pôrode. Pôrod je poriadny maratón, ktorý vyžaduje výdrž, odhodlanie a sústredenie. Aj keď to nie je podložené vedeckými štúdiami, pravidelná príprava cvičením by vám mala uľahčiť a možno aj skrátiť pôrod.

5. Obmedzte stres

Príchod dieťaťa zmení váš život a prinesie množstvo zmiešaných pocitov. Budete cítiť naraz nadšenie, vypätie aj úzkosť. Istá štúdia preukázala, že cvičenie zvyšuje hladinu serotonínu, hormónu zodpovedného za náladu a psychickú pohodu.

6. Zlepšite si sebadôveru

Vidieť stúpať ručičku osobnej váhy do čísel, ktoré ste predtým nikdy nevidela, môže byť veľmi ubíjajúce. Ak zostanete aktívna, pomôže vám to udržať si sebadôveru a zlepší šance udržať tehotenské kilogramy na uzde.

7. Schudnite po pôrode rýchlejšie

Predstava, že po príchode dieťaťa čím skôr budete mať späť svoje ladné krivky, je dostatočným motívom na pravidelné cvičenie. Ak si udržíte silu počas celého tehotenstva, vaše telo sa dostane späť do formy oveľa rýchlejšie.


Foto: profimedia.sk
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia