Tetovanie počas tehotenstva: Áno či nie?

Tetovanie počas tehotenstva: Áno
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-02-08 00:01:00 |

Prednedávnom ste sa rozhodli, že skrášlite svoje telo tetovaním a o krátky čas ste zistili, že ste tehotná. Rozmýšľate, či do toho ísť alebo radšej počkať na obdobie po pôrode?

Odborníci sa zhodujú, že počas tehotenstva nie sú žiadne zásahy do pokožky vhodné. „Určite to nie je dobrý nápad, lebo hrozí zvýšené riziko infekcie, ktorá sa môže rozšíriť do krvného obehu,“ upozorňuje dermatologička Diana Madfes. Navyše, keď ste tehotná, vaša imunita je oslabená. Nikdy sa nedá vylúčiť riziko takých prenosných infekcií ako sú hepatitída typu B, hepatitída typu C či dokonca aj HIV z kontaminovanej ihly. Samozrejme, drvivá väčšina profesionálnych tatérov používa sterilné nástroje, takže šance sú mizivé, ale nikdy nie nulové. Ak sa rozhodnete dať si vytetovať napríklad meno dieťatka, je dobré počkať až kým neprestanete dojčiť. Vyhnete sa tým riziku prenosu prípadnej infekcie na bábätko.

Ako sa treba starať o tetovanie?

Existujúce tetovanie nemá na vyvíjajúce sa bábätko žiadny vplyv, ale rastúce bruško môže vaše tetovanie ovplyvniť. Najmä strie dokážu vytetovaný obrázok skresliť alebo farby vyblednú. Madfes odporúča pravidelné hydratovanie pokožky, minimálne dvakrát denne. Za najlepšie považuje krémy s bambuckým maslom, lebo tvoria ochrannú bariéru. Okrem toho je vhodné vtierať si v sprche do tehotenského bruška detský olej. Treba ho nanášať krúživým pohybmi a s tým, že si opatrne a pomaly skúsite naťahovať kožu. „Hoci neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že krémy zabraňujú vzniku strií, hydratácia je pre pokožku v každom prípade dobrá,“ dodáva Madfes.

Ak vám tehotenstvo tetovanie zmení, môže vám ho profesionál po pôrode upraviť. Tatér Joey Wyman z San Francisca radí počkať až dovtedy, kým sa vaše telo dostane do pôvodnej formy. Rozdiely v tvare tetovania spôsobené striami síce zostanú, no oživením farebnosti je možné ho esteticky zlepšiť.  

Je bezpečné používať v tehotenstve hennu?

Na rozdiel od klasického tetovania je henna určite vhodnejšou voľbou. Pred viac ako 5000 rokmi ženy na celom svete oslavovali tehotenstvo práve ňou pomaľovanými vzormi na tele. Hoci neexistujú žiadne jednoznačné výsledky štúdií o používaní henny počas tehotenstva a dočasné tetovanie na  rastlinnej báze sa zdá byť bezpečné, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad. Rovnako ako pri všetkých estetických zásahoch v tehotenstve je vhodné prekonzultovať nanesenie henny s lekárom.

"Keď ste tehotná, vaša pokožka je oveľa citlivejšia, takže je vyššia šanca, že sa u vás objaví alergická reakcia na prírodné farbivá,“ upozorňuje Madfes. Pred nanesením henny by ste si ju preto mali dať aplikovať iba na kúsok kože a počkať 24 hodín, aby ste predišli riziku podráždenia pokožky. Dôležité je aj to, akú hennu tatér použije. Uistite sa, že ten, pre ktorého ste sa rozhodli, používa čistý, prírodný druh červenohnedej farby. Vyhýbajte sa čiernej henne, ktorá obsahuje chemickú látku – fenyléndiamín. Tá môže spôsobiť pľuzgiere, popáleniny a iné kožné reakcie trvajúce aj niekoľko mesiacov.  „Ak sa rozhodnete pre hennu počas tehotenstva, vyberte si tatéra s dobrými referenciami, ktorý pracuje so sterilnými nástrojmi,“ hovorí umelkyňa pracujúca s hennou Renda Dabit. Odporúča vyhýbať sa pouličným umelcom, lebo pri nich nemáte istotu, s akou hennou pracujú. 


Foto: flickr.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia