Tridsiaty piaty týždeň tehotenstva

Tridsiaty piaty týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-08-14 12:01:55 |

V tomto týždni by ste už mali oddychovať a pripravovať sa na príchod drobčeka. V pohodlí domova pohodlnejšie zvládnete nepríjemnosti posledných týždňov s bruškom.

Ako bábätko rastie?

Bábätko meria do 50 centimetrov a váži asi 2,5 kila. Od tohto týždňa začína zostupovať dolu panvou a vaše bruško postupne klesne dolu. Oceníte, že sa vám bude lepšie dýchať, no zároveň vás čakajú častejšie návštevy toalety. Orgány drobčeka sú už dokončené a dokáže aj sám dýchať. Skooridnované sú už aj všetky reflexy. Črevá produkujú mekonium, čo je akoby prvá stolica, ktorá opustí telo bábätka pri pôrode. Občas sa stáva, že sa vylúči ešte v čase, keď je drobček v brušku. Vtedy pôrodník musí odsatím zabrániť vdýchnutiu plodovej vody, aby nedošlo k problémom s dýchaním. Miesta v maternici má už naozaj málo a pripravuje sa na pôrod.

Ak by sa bábätko narodilo v tomto týždni, nemali by sa objaviť žiadne zdravotné problémy hroziace pri predčasnom pôrode. Možno však bude musieť stráviť nejaký čas v inkubátore, lebo nemá dostatok tuku a nedokáže si udržať teplo.

Dieťatko do pôrodu už veľa nepodrastie, dopĺňa sa najmä tuk a pri pôrode v riadnom termíne, do ktorého chýbajú ešte tri týždne, priberie zhruba jeden kilogram. Týždenne naberá asi štvrť kila.

 

Ako sa cíti budúca mamina?

O komforte v tomto období možno hovoriť iba ťažko. Okrem veľkého brucha, ťažšieho dýchania, častejšieho nutkania na močenie sú súčasťou vášho života nepríjemné kŕče, najmä v lýtkach a falošné kontrakcie. Normálne je aj pobolievanie v podbrušku a spodnej časti chrbta, lebo panva sa pripravuje na pôrod.

Do tohto týždňa tehotenstva ste v ideálnom prípade priberali od 11 do 14 kilogramov. Závisí to však aj od vašej východiskovej hmotnosti. Ak váš organizmus zadržiava viac vody, hmotnosť je prirodzene vyššia.

V tomto týždni vám lekár urobí kultivačné vyšetrenie na prítomnosť streptococcus agalactiae.  Táto baktéria osídľuje vonkajšie pohlavné orgány ženy a kým pre ňu nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo, bábätku môže veľmi ublížiť. Hrozí mu novorodenecký zápal pľúc až infekcia celého organizmu, ktorej výsledkom v niektorých prípadoch býva zlyhanie orgánov. Pozitívny výsledok lekári pri vyšetrení zistia asi u 40 percent tehotných žien a tie musia pred pôrodom dostať antibiotiká v infúzii.

Pôrod už môže prísť kedykoľvek, v riadnom termíne sa rodí len asi päť percent bábätiek! U prvorodičiek je typické skôr prenášanie, pri druhom a ďalšom pôrode sa bábätko vypýta často na svet pred vypočítaným termínom. Jedným zo znamení, že už sa to blíži, môže byť slaboružový výtok, ktorý je výsledkom odchodu tzv. hlienovej zátky. Niekedy sa začne rozpúšťať týždeň pred pôrodom, no niekedy do pôrodu chýba už len deň. Mnohé maminy si však odchod zátky vôbec nevšimnú.

Najvyšší čas zbaliť tašku do pôrodnice

Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí robia všetko na poslednú chvíľu, no tašku do pôrodnice by ste si už naozaj mali pripraviť. Na ľahko dostupné miesto v nej si prichystajte materskú knižku, preukaz poistenca, občiansky preukaz, ak ste vydatá, aj sobášny list a ak ste slobodná, zápisnicu o určení otcovstva k nenarodenému dieťaťu so súhlasným vyjadrením oboch rodičov. Pribaľte si pre seba neperlivú minerálku, balzam na pery, papierové obrúsky a dobré je zobrať si rozprašovač na vodu. Môže vám urobiť dobrú službu pri pôrode, keď nebudete môcť piť.

Z oblečenia sa vám určite zíde vlastný župan, dve až tri nočné košele (vhodné sú s gombíkmi, aby ste v nich mohli pohodlne dojčiť), prezuvky, gumenné šľapky do sprchy (vyhnete sa plesniam), niekoľko párov ponožiek, aspoň jednu osušku a dva malé uteráky, osobné hygienické potreby (zubná kefka, zubná pasta, mydlo, šampón), mäkký toaletný papier, papierové vreckovky, 3 balíky popôrodných vložkiek, 3 až 5 kusov popôrodných nohavičiek (kúpite v lekárni), vložky do podprsenky na dojčenie, ošetrujúci krém, ktorý budete môcť použiť na bradavky, vlastný príbor, pohár, knihu alebo obľúbené časopisy.  

Pre bábätko budete potrebovať balík plienok pre novorodencov a vlhčené obrúsky. Veci na oblečenie pre drobčeka vám môže priniesť partner neskôr, mnohé nemocnice totiž dávajú drobčekom vlastné oblečenie počas pobytu na novorodeneckom oddelení. Vhodné je zistiť si dopredu ako to práve vo vašej pôrodnici funguje. Určite však pripravte na cestu na cestu z pôrodnice vecičky veľkosti maximálne č. 56. Sú aj menšie, no dopredu sa neoplatí ich kupovať. Ak bude mať vaše bábätko priemernú veľkosť, je to zbytočné. Podľa ročného obdobia pripravte zavinovačku, čiapočku, ponožtičky, bodynko, dupačky alebo overal. V zime využijete aj teplejší svetrík. Upozornite partnera, aby pre vás prišiel aj s vajíčkom, v ktorom si poklad odveziete domov. 

Fotogaléria


Foto: photl.com, parentsconnect.com
Zdroj: az, parentsconnect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia