Tridsiaty štvrtý týždeň tehotenstva

Tridsiaty štvrtý týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2014-07-23 12:01:26 |

Je pre vás pokojný nočný spánok len zbožným želaním? Nie ste jediná, s podobným problémom sa v treťom trimestri trápi 75 percent tehotných žien.

Ako bábätko rastie?

Drobček v brušku meria v priemere okolo 45 centimetrov a váži zhruba 2100 gramov. Určite ste si všimli, že sa hýbe menej. Dôvodom je zmenšujúci sa priestor v maternici. V tomto týždni je bábätko už definitívne uložené v polohe, v ktorej zostane až do pôrodu. Zvyčajne je hlavičkou dolu, no veľa detí sa rodí aj koncom panvovým. Aj keď maminy majú z tejto polohy strach, nie je nezvyčajná a neznamená riziko ťažkostí pre dieťatko. Je na pôrodníkovi, aby rozhodol o spôsobe vedenia pôrodu v takomto prípade – či bude spontánny alebo uprednostní cisársky rez.

Bábätko v brušku veľa spinká, no keď je hore, tak počúva, čo sa okolo neho deje. Očká otvára a zatvára. Jeho orgány dozrievajú, no už by dokázalo samostatne existovať mimo tela maminy. Vďaka amniotickej tekutine rozoznáva chute, uprednostňuje sladké. V tomto období spotrebúva veľa vápnika, ktorý je dôležitý pre jeho kosti, preto nezabúdajte na jeho dopĺňanie vo vašej strave.

Ak by sa bábätko narodilo v tomto týždni, pravdepodobnosť prežitia je takmer 100-percentná, už sa jednoducho blížite do finále!

Na tele bábätka sa tvorí stále viac ochranného obalu, tzv. vernixu, ktorý vyzerá ako hustý biely povlak. Produkuje ho drobčekova pokožka. Táto prirodzená ochranná vrstva je dôležitá preto, aby zabránila vniknutiu baktérii z vonkajšieho sveta. Na niektorých ťažšie dostupných miestach, ako napríklad pod pazuškami či za uškami sa udrží aj niekoľko dní po pôrode. Vôbec to neprekáža, naopak, je to skôr dobre. Lanugo – drobné chĺpky, ktoré chránili telíčko bábätka v maternici doteraz, takmer vymizlo. Niektorým drobčekom však vypadajú tieto chĺpky až nejaký čas po pôrode.

Bábätku sa začína tvoriť vlastný imunitný systém a nespolieha sa už iba na protilátky, ktoré prijíma cez placentu.

 

 

Ako sa cíti budúca mamina?

No, nie je to žiadna sranda a do pôrodu už ani nebude. Nečudujte sa, ak únava bude ešte výraznejšia než v začiatkoch tehotenstva. Väčšina tehotných žien si v posledných týždňoch veľa výdatného spánku neužije a potrápia vás aj bolesti chrbta a časté cikanie. Možno budete aj vy trpieť tzv. syndrómom nepokojných nôh, ktorého charakteristickým prejavom sú nepríjemné a ťažko opísateľné pocity v končatinách nedovoľujúce vám spať. Mnohé budúce maminy majú v posledných týždňoch pred pôrodom „živé“ sny, ktoré nemusia byť najpríjemnejšie.

Ak nemáte apetít ako doteraz, je to prirodzené. Maternica tlačí na žalúdok stále viac. Nezabúdajte však na pitný režim a doprajte si menšie porcie jedla viackrát za deň. Ak vás trápi zápcha, zvýšte príjem tekutín a skúste sušené ovocie, najlepšie pomáhajú slivky.

Doprajte si čo najviac oddychu. Máte najvyšší čas na návštevu predpôrodných kurzov, ktoré vám môžu pri pôrode naozaj pomôcť. Mamičky sa na nich dozvedia množstvo teoretických aj praktických informácií o pôrode, učia sa správnemu dýchaniu či efektívnemu zvládaniu jednotlivých fáz pôrodu.

Relax a tlmenie aktivít je dôležité aj preto, aby ste sa vyhli úrazom, ktoré môžu mať na svedomí predčasný pôrod. Opatrná buďte pri jazde autom. Náraz, aj slabší, môže zapríčiniť predčasné odlučovanie placenty, ktoré je veľmi nebezpečné. Nevyskytuje sa našťastie často a všetky príčiny nie sú doteraz známe, no úrazy brucha k nim jednoznačne patria.

Opatrná buďte aj pri vstávaní z postele, stoličky alebo gauča.  Ak sedíte alebo ležíte dlhšiu dobu, krv pri náhlom postavení sa prúdi do chodidiel, čo má za následok pokles krvného tlaku a môže to vyvolať pocit závratu.

Máte problémy s kožou?

Ak si všimnete svrbivé červené vyrážky alebo akoby podliatiny na bruchu, stehnách či zadku, môže to byť polymorfná erupcia, predtým nazývaná pruritické urtikariálne papuly a plaky v tehotenstve (PUPPP). Ide o najčastejšiu špecifickú dermatózu v treťom trimestri počas prvej gravidity. Touto chorobu, ktorá je síce neškodná, no nepríjemná, trpí asi percento tehotných žien.

Príčina nie je presne známa, úlohu pravdepodobne zohráva roztiahnutie kože, vyššia hmotnosť matky alebo plodu, môže ju vyvolať psychické napätie či tehotenstvo s dvojičkami. V každom prípade je potrebné informovať o tom lekára, ktorý vylúči problémy s pečeňou a navrhne vhodnú liečbu.

S taškou do pôrodnice už neotáľajte

Istota je guľomet a ak doteraz nemáte zbalenú tašku do pôrodnice, radšej si ju pripravte. Nejaký ten týždeň vám síce do termínu pôrodu zostáva a bolo by fajn minimálne tri týždne ešte vydržať, no lepšie je pripraviť sa aj na variant, že bábätko sa rozhodne prísť na svet o niečo skôr ako je treba. Nezabudnite najmä na „papiere“ - materskú knižku, občiansky preukaz, preukaz poistenca a sobášny list – samozrejme, ak ste vydatá. Majte všetko potrebné na jednom mieste, aby ste nemali zbytočné starosti navyše.

Ak ešte nie ste na materskej, doktor vás vypíše najneskôr od dokončeného 34. týždňa. Materská nie je povinná. Treba sa však poinformovať v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Gynekológa by ste mali navštevovať už každé dva týždne. Čakajú vás častejšie vaginálne vyšetrenia, pri ktorých lekár pohmatom zisťuje stav krčka maternice, tzv. cervix skóre. Nejde o výrazne bolestivý úkon, no nepatrí k najpríjemnejším a môžete po ňom špiniť. Gynekológ pravidelne kontroluje aj moč a tlak krvi, ktorý by pri zvýšení mohol signalizovať rozvoj preeklampsie.

Fotogaléria


Foto: pixabay.com, parentsconnect.tom
Zdroj: az, parentsconnect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia