Dvadsiaty prvý týždeň tehotenstva

Dvadsiaty prvý týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-01-22 00:01:50 |

Dvadsať jeden je magické číslo. Znamená, že ste sa prehupli cez polovicu očakávania. Bábätko meria zhruba 20 centimetrov a váži okolo 350 gramov.

Čo sa odohráva v brušku?

Váš poklad v brušku vyzerá ako zmenšená verzia toho, ako bude vyzerať po narodení. Už má vytvorené črty budúcej tváričky a na hlave rastú vlásky. Správa sa podobne ako to bude aj po opustení maternice. Nudu zaháňa tým, že si cucá palčeky, škrabká sa nimi po tváričke  alebo sa hrá s pupočnou šnúrou.

Bábätkovský tep je čoraz silnejší a možno ho cez brušnú stenu počuť aj pomocou stetoskopu. V tomto období začína jeho telíčko s produkciou bielych krviniek, ktoré sú súčasťou imunitného systému. Samozrejme, už má aj vlastné červené krvinky a vyvinutý je tiež krvný obeh. Placenta, ktorej vývoj je tiež už ukončený,  je takmer rovnako veľká ako bábätko.

Plod prehĺta plodovú vodu. Vyvinuté sú už aj črevá. Odpadové látky filtrujú obličky plodu, no pomáhajú im aj mamine obličky. Z drobčeka sa stáva gurmán, chuťové poháriky na jazyku sa totiž tiež už dotvorili. Dokonca ho aj rád vyplazuje.

Pokožka je čím ďalej tým pevnejšia a menej priehľadná. Tým, že bábätko rastie, aj vy priberáte viac ako doteraz. Nastávajúce týždne dajú vášmu telu zabrať. Rátajte s tým, že priberiete zhruba ešte raz toľko ako doteraz.

Ak rozmýšľate nad 3D ultrazvukom a ešte ho nemáte, práve teraz je ideálne obdobie. Snažte sa to stihnúť do 24. týždňa. Potom už bude bábätko príliš veľké na to, aby bolo možné pozorovať jeho pohyby. Rodičia, ktorí si túto pamiatku dali urobiť, neľutujú. Môcť si pozrieť tváričku bábätka a jeho život v maternici je vzrušujúcim a emotívnym zážitkom. Okrem toho vám zostane pamiatka na celý život. Nevýhodou je to, že tento ultrazvuk si rodičia hradia sami. Nemusíte sa obávať, ak je bábätko otočené tak, že ho dobre nevidno, obvykle lekár počká alebo sa s vami dohodne na inom čase, aby ste si ho mohli obzrieť a neplatili za niečo, čo ste ani nevideli.

 

 

Ako sa cíti tehuľka?

Budúca mamička by mala doteraz pribrať  niečo medzi štyrmi až ôsmimi kilami a rovnakú hmotnosť by mala nabrať odteraz do pôrodu. Drobček ukladá viac tuku, aby rástol, preto sa priberaniu nevyhnete. Ani na to nie je dôvod. Ak sa na vás kilá lepia príliš rýchlo, skúste prehodnotiť svoj jedálniček a zvýšenú potrebu jesť kompenzujte ovocím, zeleninou, celozrnnými a mliečnymi  výrobkami.  S tým, že potrebujete viac kalórií, nič nenarobíte, no mastné a sladké jedlá nie sú to pravé orechové, čím by ste ich mali dopĺňať.

Vedeli ste , že vaše rastúce bruško je priamo úmerná vašej sexuálnej túžbe? Inými slovami, pri bezproblémovom tehotenstve , čím väčšia ste, tým máte väčšiu chuť na sex. Všetko je to dielom hormónov, ktorých činnosť váš partner pravdepodobne v tomto čase ocení. Nebojte sa, ak vám lekár vyslovene zo zdravotných dôvodov sex nezakázal, nemáte sa mu prečo vyhýbať. Pre mnohé páry je práve tehotenstvo obdobím, kedy pre rastúce bruško experimentujú a vymýšľajú nové polohy, pri ktorých sa dá aj dobre zabaviť.

Pre druhú polovicu tehotenstva je typické to, že tehuľky majú krajšie nechty a vlasy. Užite si to, pár týždňov po pôrode to až taká sláva nebude.

Pálenie záhy, opúchanie končatín, bolesti chrbtice – áno, aj toto sa spája s tehotenstvom. Doprajte si viac oddychu, nohy vykladajte vyššie, jedzte menšie porcie. Pre vyšší tlak na žily v panve a vyššej hladine progesterónu sa vám môžu na nohách tvoriť aj kŕčové žily. Bohužiaľ, majú tendenciu zhoršovať sa každým ďalším tehotenstvom. Ak ich chcete minimalizovať, denne cvičte jednoduché cviky s nohami. Ak ste si všimli rozšírené žilky na tvári či nohách, nerobte si s nimi starosti, po pôrode obvykle zmiznú. Ak náhodou nie, dajú sa na počkanie odstrániť laserom.

Napriek tomu, že nie všetky zmeny tela a pocity sú najpríjemnejšie, mali by ste sa cítiť relatívne pohodlne. Bruško ešte nie je až také veľké a ťažké a nepríjemnosti prvých mesiacov sú dávno za vami.

Aktivity na tento týždeň

Nájdite si čas a urobte si zoznam toho, čo už pre bábätko máte a čo je ešte potrebné zaobstarať. Ak sa vás rodina alebo priatelia budú pýtať, čo by mali vášmu dieťatku kúpiť, budete mať aspoň prehľad o tom, čo sa vám hodí. Myslíme tým praktické veci, nie oblečenie. To je jednou z položiek, ktorým ľudia len málokedy odolajú, tak doprajte všetkým radosť, nech môžu priniesť rozkošné dupačky či čiapočku. Zo skúseností mamičiek vám môžeme poradiť, že sa neoplatí kupovať dopredu ani kvantá jednorazových plienok či vlhčených obrúskov. Často už pár dní po narodení totiž mamičky zistia, že drobček má práve na nimi kúpenú značku alergiu a treba vyskúšať iné.

 

 

Fotogaléria


Foto: photl.com
Zdroj: parentsconnect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia