Začali vám po pôrode vypadávať vlasy? Poradíme, čo s tým

Začali vám po pôrode
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-01-14 12:01:22 |

Nie, nebojte sa, všadeprítomné chuchvalce vlasov nie sú v tomto prípade príznakom prílišného stresu alebo vážnej choroby, to sa len vaše telo pasuje s hormonálnymi zmenami.

Vypadávanie vlasov patrí medzi veľmi časté problémy mamičiek v šestonedelí. Hustá štica, ktorou ste sa pýšili pred tehotenstvom a v druhej polovici očakávania vám dokonca ešte zhustla, sa zrazu mení na riedky porast. Ak medzi mamičky s týmto problémom nepatríte, poďakujte svojim hormónom. Väčšina z nás si tým však prejde a najmä maminy, ktoré sa hustou pokrývkou hlavy nikde nemohli pýšiť, sú vyľakané.  

„Vypadávanie vlasov ma absolútne stresovalo, začalo som mať problémy s mliekom, stále som s hrôzou nachádzala chumáče po celom dome. Bála som sa, že hneď po pôrode sa mi prejavila nejaká vážna diagnóza, bola som  nervózna z dcérky, z muža aj z celého života. Nikdy som nemala nádherné vlasy, ale toto bolo stokrát horšie. Boli polámané, úplne jemné, riedke, nedalo sa s nimi nič robiť,“ opisuje jedna z mamičiek. Jej trápenie trvalo vyše pol roka, no potom sa všetko zmenilo a teraz má vlasy omnoho pevnejšie ako kedykoľvek predtým. Dokonca sa zmenila ich štruktúra, mierne sa zvlnili a pôsobia hustejšie. Kaderníčka jej poradila odvary zo žihľavy, ktorými si ich preplachovala a zvýšila tiež prísun vitamínov A, B a E, do stravy pridala zinok, železo a kremík.

Čo v tehotenstve získate, v šestonedelí stratíte

Počas tehotenstva môžu byť ženy nadšené hustou a lesklou hrivou vlasov. Mnohé sa potešili, že tehotenstvo konečne vlialo do ich pýchy na hlave kus života a tak to už zostane. Zrazu však porodili a bum, zostanú šokované z toho, že vlasy nadmerne vypadávajú.

Nie, neoplešatiete. Ide iba o prechodný stav, ktorý sa časom upraví. Pri normálnom cykle rastu vlasov niektoré stratíte každý deň. No počas tehotenstva, keď má žena zvýšenú hladinu estrogénu v tele, vlasy sa dostávajú akoby do fázy oddychu. Tie, ktoré by za normálnych okolností vypadli, zostávajú na svojom mieste, čo má za následok bohatšiu hrivu. Po pôrode hladina estrogénu začne klesať a vlasy, ktoré doteraz oddychovali, začnú vypadávať.  „Obvykle to začne na tretí až štvrtý týždeň po pôrode a skončí o šesť mesiacov,“ vysvetľuje odborníčka Joanne Stolne z medicínskeho centra v New Yorku. Niektoré ženy sa s vypadávaním vlasov však trápia aj rok. Vôbec to neznamená, že máte málo vitamínov, jednoducho sú to hormóny.

Niekedy vypadávajú vlasy po celej hlave, u iných mamičiek vypadávajú v zhlukoch, a to najmä pri česaní alebo umývaní.  Niektoré ženy majú také skúsenosti, že im vlasy nevypadávajú, ale sa lámu a vyzerajú ako jemné páperie alebo na zadnej strane hlavy sú normálne a redne im iba predná časť vlasov.

Tipy ako sa s vypadávaním vlasov popasovať

1. Dajte si u odborníka urobiť nový strih. Profesionálny kaderník dokáže zázraky. Ak ste napríklad predtým nosili  dlhé vlasy, je vhodné ich skrátiť tak, aby rámovali tvár. Stylistka Oribe, ktorá sa stará o korunu krásy takých celebrít ako sú Jennifer Lopez a Gwyneth Paltrow, odporúča skrátenie vlasov v prednej časti. Väčší objem navodí aj  prestrihanie  vlasov do tzv. postupky, teda akoby prevrstvenie účesu.

2. Udržujte vlasy lesklé a vlhké. Oribe radí, že dodať ilúziu plnosti vlasom môžete aj pomocou správnych vlasových produktov. Kúpte si penu na objem, pri umývaní vždy použite kondicionér alebo vlasový hydratačný krém po umytí šampónom. Niektorí kaderníci odporúčajú votrieť niekoľko minút pred umývaním do vlasov olivový olej, vďaka ktorému budú lesklejšie aj silnejšie.

3. Skúste farbu. V súčasnosti je na trhu množstvo šetrných farieb, ktoré môžete bez obáv použiť aj pri dojčení. Ak máte tmavé vlasy, zvýraznite inou farbou prednú časť účesu. Funguje to ako skvelá kamufláž.

4. Niekedy stačí zmeniť spôsob úpravy vlasov. Ak ich bežne nosíte na stred, skúste ich učesať inak podľa toho, či potrebujete zakryť  rednúce spánky alebo jemné páperie nad ofinou a podobne. Aj v tomto prípade vám môže poradiť profesionál.

5. Pridajte textúry. Pri rovnom účese je rednutie vlasov omnoho viditeľnejšie ako pri vlasoch zvlnených alebo vyfúkaných. Ak patríte medzi ženy, ktoré si doteraz svoje kučeravé vlasy žehličkou vyrovnávali, dajte teraz šancu vyniknúť ich prirodzenému zvlneniu. Ak sú vaše vlasy rovné, dodajte im trochu šmrncu natočením či kulmovaním.

6. Používajte vlasové ozdoby. Čelenky, šatky a gumičky sú zábavné a štýlové spôsoby ako zamaskovať vypadávanie vlasov . Populárne sú najmä u mamičiek, ktoré majú náročné bábätká a nemajú čas venovať sa svojim vlasom.

Po pôrode má každá mamička veľký kopec starostí tak s bábätkom, ako aj s dojčením, zvykaním si na novú životnú situáciu či miernymi alebo aj vážnejšími depresiami a úprava zovňajšku sa často dostáva na druhú koľaj. Ak vám vaše vypadávajúce vlasy neprekážajú, netrápte sa s ich úpravou, ak vám však robí starosti, nájdite si na seba čas a vyskúšajte niektoré z našich tipov. V prípade, že vypadávanie vlasov sa nezastaví ani po roku, poraďte sa o probléme s vašim lekárom. 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: www.parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia