ROZHOVOR Veronika Cifrová Ostrihoňová (34): Plánuje TRETIE dieťa?

Veronika Cifrová Ostrihoňová so
Veronika Cifrová Ostrihoňová so synčekom
Zdroj: Instagram/veronikaostrihonova
2023-08-06 07:00:00 |

Slovenská televízna redaktorka a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová je mamou dvoch malých detí – dcérky Sárky a syna Šimonka. Napriek tomu sa vrátila pred televízne kamery. V rozhovore nám prezradila ako zvláda pracovné a rodinné povinnosti súčasne, čo je jej priorita vo výchove a aj to, aký je Sajfa otec.

Ste matkou dvoch krásnych detí. Napriek rodinným povinnostiam ste sa vrátili pred televízne kamery do obľúbenej relácie Silná zostava. Ako zvládate pracovať popri výchove malých detí?

Je to o plánovaní, harmonogramoch, nie priveľa spánku, ale hlavne o pomoci. Čo sa dá si delíme s manželom. Neoddeliteľnou súčasťou našej rodiny a fungovania je aj naša Adrika, ktorá sa stará o deti a samozrejme, pomáhajú aj babky. Nie je to šou o jednom človeku, to by sa pri mojom pracovnom nastavení nedalo. Som vďačná, že to zatiaľ funguje ako funguje, za pomoci úžasných ľudí.

Aké sú vaše deti povahovo? Rovnaké alebo úplne rozdielne?

Šimonko je ešte malý, má len desať mesiacov, ale áno, už vidieť rozdiely. Sára je a bola vždy opatrná, Šimi sa do všetkého vrhá po hlave a strach alebo rešpekt z nových vecí mu nič nehovoria. Vo vývine je pohybovo rozhodne rýchlejší ako Sárka, ale to sa vraví, že mladšie deti sa snažia dobehnúť starších súrodencov. Sári bola aj v jeho veku koncentrovanejšia, viac ju bavili knižky, hry, on skôr rád aktívne všetko skúma, prípadne sa nosí na rukách. Je aj kontaktnejší a radšej sa mazná ako jeho sestra. Neporovnateľne horšie spí. Všetko je v rovnováhe. Obaja majú akési záškodníctvo v povahe. Rozkošný úsmev, za ktorým ale viete, že sa skrýva nejaká neplecha. Sú vtipní, radi sa smejú a majú radi ľudí. A my najviac ich!

Je rozdiel vo výchove dcéry a vo výchove syna?

Nedelím to na syn a dcéra, skôr u mňa hrá úlohu dynamika mladší a starší. V zmysle, nečakať, že Sári pochopí, že teraz nemôžem lebo kŕmim Šimiho, lebo má stále len tri roky a zaslúži si svoj čas, a tiež, že Šimonko si zaslúži svoj pokoj, nie byť budený stále, keď ideme po Sáru alebo so Sárou na krúžky. Nemôže byť len doplnok jej rozvrhu. Je pre mňa celkom náročné to vyvážiť, aby som mala pocit, že obaja dostávajú, čo by potrebovali a chceli.

Ako si dcérka zvykala na príchod nového súrodenca? Nežiarlila?

Veľmi sa tešila a vtipné je, že teraz, po takmer roku, začala riešiť technikálie toho, ako prišiel na svet (smiech). Už som sa zapotila pri vekovo primeranom vysvetľovaní. Má ho rada, každému hovorí, že to je jej brat, len jej nesmie brať jednorožce, pokiaľ sama nedovolí, a rušiť ju pri rozprávke. On ju zbožňuje a sleduje ju ako televízor. Je nesmierne krásne pozorovať, ako sa ich vzťah vyvíja. Hádam sa vyvinie do bodu, že sa budú hrať aj sami a ja budem mať chvíľu svätý pokoj (smiech). 

Sárka navštevuje súkromnú materskú školu. Ako si zvykala na pobyt v škôlke?

Začala ju navštevovať veľmi skoro, keď mala necelé dva roky, v prípravnom programe s názvom „škôločka“. Bolo to len na štyri hodiny denne a bola to tá najlepšia vec, akú sme mohli spraviť. Nesmierne ju to posunulo najmä v samostatnosti a medziľudských vzťahoch. Dnes už tam plynulo prešla do škôlky a máme veľké šťastie na to, ako to tam funguje, ako sa tam deťom venujú a že tam chodí rada.

Na vašich videách uverejnených na sociálnych sieťach vidieť vašu dcérku ako úžasne rozpráva či číta. Určite má skvelú výchovu a venujete sa jej veľa času. Čo je vaše number one vo výchove?

Nechať deti byť deťmi, samými sebou, ale v hraniciach, ktoré sú pevné. Ja som zástankyňou intuitívneho rodičovstva, neverím v nejaké recepty, príručky, knihy, ktoré fungujú univerzálne. Každé dieťa je iné, každá rodinná dynamika je iná, a úlohou toho, čo sa o dieťa stará, je poznať ho a prispôsobiť prístup. Máme jasné pravidlá, ktoré sa dodržiavajú. Som celkom prísny rodič, ale úplný základ je, aby sa moje deti cítili ľúbené. Lebo láskou sa nedá rozmaznať.

Prezraďte nám niečo o vašej polovičke. Aký je Sajfa otec?

Matej je úžasný otec a plnohodnotný rodič. Jedna z najkrajších vecí v živote pre mňa je pocit, že som svojim deťom dopriala takéhoto otca. Je starostlivý, vtipný, láskavý, menej prísny ako ja a deti ho zbožňujú. S každým má unikátny vzťah a unikátny prístup a je radosť to sledovať.

Aký je Sajfa partner? Pohoďák ako na televíznych obrazovkách?

Je to partner do pohody aj nepohody, a to je to, čo si vážim najviac. Nijako sa nikdy neštylizuje, nevie sa pretvarovať, takže taký, aký je na obraze či v rádiu, taký je aj v obývačke. Akurát o niečo viac frfle (smiech).

Obaja so Sajfom pochádzate z troch detí, vy máte „zatiaľ“ dve. Plánujete aj vy tretie dieťatko?

Uvidíme, čo nám bude dopriate a čo budeme zvládať. Deti sú dar, vidím to každý jeden deň. Veľké rodiny sú pre mňa krásne a inšpiratívne. Ale máme tiež svoje limity, práce, vek, takže všetko je vo hviezdach. V každom prípade som za tie dve, čo zatiaľ máme, najvďačnejšia na svete (úsmev)!

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Lucia Pavlísková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia