Tohtoročná dilema: Kto sa postará o vnúčatá?

Tohtoročná dilema: Kto sa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-08 19:00:00 |

Hoci, by pre svoje dieťa urobila prvé aj posledné, ešte stále uvažuje nad tým, kto sa postará o jej detičky, keď to bude potrebovať. Pozrite sa, ako to chce riešiť.

Posledné roky štyri roky chodia na Silvestra ku mne vnúčence. Sú tri, od piatich rokov do desiatich rokov, navyše si už vlani doniesli so sebou aj psa. Dcéra s jej manželom sa chodia zabávať a ja som vlastne aj bola rada, že na prelome rokov nie som sama. Rozviedla som sa totiž už pred dvanástimi rokmi. Lenže nedávno som sa zoznámila so sympatickým mužom, ktorý ma naozaj zaujíma a s ktorým sa cítim veľmi dobre. Pozval ma na Silvestra do kúpeľov. Ešte som mu nič nesľúbila, lebo viem, že dcéra očakáva, že zase budem varovať vnúčence a psa. Neviem, ako jej mám povedať, že by som koniec roka radšej trávila s priateľom.

„To je super, že ste si zase po rokoch našli partnera! Ani deti, ani pes a ani vnúčence nikomu nemôžu vynahradiť blízkosť srdcu milého muža. Myslím si, že vaša voľba je jednozančná, že ste sa už prakticky rozhodli. A – podľa mňa ste sa rozhodli dobre,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková.

„Chápem vaše obavy, ako svoje rozhodnutie oznámiť dcére. Je totiž pochopiteľné, že si za tie roky zvykla, že ste jej kedykoľvek k dispozícii. Určite ste ju o tom totiž celé tie roky ubezpečovali. Trošku vás podozrievam, že ste, najmä po narodení vnúčeniec, prestali žiť svoj život. Že ste samú seba presvedčili, že vám stačí starať sa o vnúčence, že ste sa v tejto starostlivosti snažili nájsť si zmysel života. O to je lepšie, že ste sa otvorili novému vzťahu, ktorý vám ukáže cestu k inému životu.

Neviem, či ste svojej dcére o svojom priateľovi vôbec hovorili... Z vašich slov totiž cítim nejaký pocit previnenia za to, že chcete žiť vlastný život. A z čoho ten pocit pramení? Z toho, že sa v tomto veku už nepatrí nadväzovať známosti? Zamilovať sa? Alebo z toho, že správna matka by sa mala obetovať svojim deťom a potom vnúčencom?

Verte, správna žena a matka je taká, s akou ste spokojná predovšetkým vy, nie ktorá napĺňa nejaké klišé a predstavy, ktoré sme zdedili ktovie spred koľkých generácií.

Myslím si, že keď svojej dcére včas a bez akéhokoľvek pocitu viny poviete, že tento Silvester nebudete k dispozícii, tak to bude minimálne rešpektovať. A – možno sa aj poteší, že už nie ste sama. Kto vie – možno k vám tie vnúčence skôr vodila preto, že si myslela, že by ste sama boli smutná, než že by tú pomoc naozaj potrebovala...

To ale teraz naozaj nie je dôležité. Dôležité je, aby ste prežili Silvester podľa vlastnej chuti.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia