Vianoce sú HLAVNE o rodine a pre TÚTO osobu chcem len to najlepšie

Vianoce sú HLAVNE o
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-08 17:00:00 |

Rodina je v živote veľmi dôležitá a práve počas blížiacich sa vianočných sviatkov je dôležité spomenúť si na svojich najbližších. Pozrite sa na príbeh jednej ženy.

Moja mama má 78 rokov, otec už desať rokov nežije a doteraz trávila Vianoce vždy u nás. Ja som tiež už päť rokov vdova, tak bolo fajn, že sme boli spolu – tri generácie žien, aj s mojou dcérou. Tú však pozvali na Vianoce budúci svokrovci. Moja mama povedala, že bude tiež radšej doma, že sa jej ku mne nechce ísť. Keď som sa ponúkla, že prídem ja aj s hotovou večerou, netvárila sa veľmi nadšene, vraj by bola radšej sama. Je mi to ľúto, obávam sa, že jej samej bude smutno, ale neviem, ako ju mám presvedčiť.

„Ak chce vaša mama byť na Vianoce skutočne sama, tak s tým nič nenarobíte a musíte to jednoducho rešpektovať,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková. „Sama sa tak rozhodla a ak jej aj bude smutno, tak si zrejme musí tým smútkom prejsť – bez vás. A možno s blížiacim sa Štedrým dňom svoje rozhodnutie zmení. Môžete sa jej na to skúsiť tesne pred sviatkami spýtať. Nezabudnite však zdôrazniť, že to robíte preto, že vy chcete byť s ňou a nie preto, že robíte láskavosť jej, lebo ju ľutujete. Nikomu sa totiž nepáči, keď ho druhí považujú za chudiatko...

Napadá mi ale, či sa skôr štedrovečernej samoty nebojíte viac vy, než vaša mama. Vždy vás bol plný dom, zrejme ste vy boli dušou celých predvianočných príprav, boli ste dôležitá a potrebná. A teraz je to všetko úplne ináč. Žiadne veľké prípravy, pre vašu dcéru je zrejme najdôležitejšie, ako zapôsobí na budúcich svokrovcov, ako sa oni budú správať k nej, ako sa k nej pri sviatočnom stole bude správať jej nastávajúci. A vaša mama sa možno len jednoducho teší na to, že si v telke pozrie, čo ona bude chcieť a nebude sa musieť nikomu prispôsobovať.

Vianoce však nie sú len jeden deň. Zorganizujte nákupy a pečenie tak, ako po iné roky, poverte nejakou činnosťou aj vašu mamu (napríklad nech napečie niečo, čo je len jej špecialitou), aby sa aj ona cítila potrebná. Ak sa to dá, pozvite na ďalší deň na obed svojho nastávajúceho zaťa alebo nejakých svojich dobrých kamarátov. Prípadne prekvapte svoju mamu a navštívte ju, alebo ju zoberte niekam na vychádzku.

Verím, že napriek tomu, že vaši najbližší majú na Vianoce iné plány, ako vy, stále ste pre nich rovnako dôležitá ako po celý rok a ako po celé roky predtým. Len tá dôležitosť má možno trochu inú podobu...

A – z vlastnej skúsenosti viem, že ak naozaj chcem byť potrebná, tak si spôsob ako nájdem. Verím, že sa vám ho tiež podarí nájsť,“ poznamenala Soňa Faková.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia